Našli jste na houbách jenom hořčáky? Radujte se! Jsou výborným lékem na celou řadu neduhů

Hřib žlučník v dlani RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Na první pohled se tváří jako chutné úlovky, ale zblízka (či po neopatrném ochutnání) vás čeká jen hořké rozčarování. To ovšem platí jen pro ty houbaře, kteří netuší, jaký zdravotní poklad se v nich skrývá. Hořčáky sice na talíř nedáte, ale ve vaší domácí lékárně by rozhodně chybět neměly. Jaké neduhy dokážou zázračně vyléčit a jak s nimi správně zacházet, abyste vytěžili maximum jejich blahodárných účinků?

Přečtěte si také

Konec plastových vaniček? Řetězce mění balení mletého masa a šetří tuny plastů

Jak poznat hořčák?

Na první pohled se od hřibů smrkových a pravých v mnohém neliší. Přesto mají hřiby žlučníky (lidové též hořčáky nebo žlučáky) celou řadu charakteristických rysů, podle kterých je bezpečně poznáte. Aniž byste je museli ochutnávat.

Zespodu světle hnědého až hnědošedého klobouku mají namísto krásně žlutých rourků bílé, které po doteku růžoví. Ačkoliv jsou považované za nejedlé, protože každému jídlu propůjčí nepříjemně hořkou chuť, které se obvykle nezbavíte ani tepelnou úpravou či dochucovadly, nejsou považované za jedovaté.

Z hlediska zdraví proto není jejich konzumace nijak škodlivá. Právě naopak.

Rozkrojený hořčák v trávě Mi St / Shutterstock.com

Zdravotní benefity hořkých hřibů

Žlučáky obsahují zejména biologicky aktivní látky kalopiny a cyklokalopiny s hořkou chutí. A jak název těchto hub naznačuje, mají velmi pozitivní vliv na zdraví jater a žlučníku.

  • Používají se jako účinný prostředek při zažívacích potížích, bolestech žaludku a střev, při průjmech, nevolnostech.
  • Dokonce mohou ulevit i při přejedení nebo kocovině.
  • Mají antibakteriální účinky.
  • A hovoří se také o jejich preventivních a protirakovinných účincích.
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou

Brambory s hříbky a kapustou jsou jednoduchá pochoutka, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty je chutná delikatesa, kterou ocení nejen milovníci hub. Kombinace hlívy, rajčat a nivy vykouzlí naprosto dokonalý výsledek, který ještě podtrhne křupavá topinka. Ideální jako nevšední večeře.

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Jak hřiby žlučníky užívat?

Nejlepším způsobem, jak hořčáky doma zpracovat, je jejich usušení. Ideálně v troubě nebo sušičce, abyste eliminovali riziko plesnivění.

Odvážlivci si mohou ze sušených kousků připravovat louhováním zdraví prospěšný čaj, vzhledem k nepříjemné hořké chuti ovšem doporučujeme sušené hořčáky rozmixovat na jemný prášek a ten denně užívat. Buďto samotný, nebo rozmíchaný v medu, sirupu či jiném sladkém nápoji.

Jak si vyrobit vlastní kapsle?

Nejlepším řešením je ovšem vlastní výroba kapslí s rozemletým práškem hřibů žlučníků, které snadno zapijete a aktivní látky zapůsobí až přímo v žaludku. K tomu stačí v lékárně nebo prodejně s medicínskými a zdravotními potřebami zakoupit prázdné želatinové či gelové kapsle (100 kusů stojí kolem 40 až 60 Kč podle velikosti) a ty si doma naplnit připraveným práškem.

Prášek ze sušených hřibů na dřevěné lžičce a v podobě tobolek somkhana / Shutterstock.com

Práci si lze usnadnit pořízením tzv. kapslovačky (plničky na kapsle a tobolky). S trochou šikovnosti to ale zvládnete i bez ní.

Až tedy příště vyrazíte na houby a namísto hřibů najdete jen samé žlučáky, nemusíte být zklamaní. Pár jich nasbírejte, doma usušte a mějte v domácí lékárničce pro případy nouze, až to příště přeženete s jídlem nebo alkoholem.

Zdroje: Healing Mushrooms, WebMD, NCBI, Research Gate