Roste u cest, na smetištích a ne zrovna v těch nejpěknějších zákoutích. Děti po sobě rády hází jeho pichlavými květy a z listů dělají deštníky. Ten pravý poklad se ovšem ukrývá pod zemí. Málokoho by totiž napadlo, že je tato rumištní rostlina hotovým zázrakem pro naše zdraví i krásu, a dokonce se neztratí ani na talíři. Proč zařadit lopuch větší do své ozdravné rutiny a v jaké podobě je dobré ho užívat?
V první řadě obsahují kořeny lopuchu většího velké množství bílkovin, tříslovin, vitamínu C, hořčin, silic, hořčíku či draslíku, ale i inulinu, což je polysacharid zodpovědný za úpravu hladiny cukru v krvi. Navíc se podílí na lepším trávení a posilování imunity.
Ideální je sbírat mladé kořeny. Nejlepší doba je od konce léta přes podzim až do jara, než zase začnou kvést. Kořeny se zpracovávají především sušením v troubě nebo sušičce při nižších teplotách kolem 35 až 40 °C (maximálně však 50 stupňů).
Sušené kořeny se při potížích užívají po dobu 4 týdnů – buďto jako prášek na menší lžičku zapitý sklenicí vlažné vody nebo jako vylouhovaný čaj zalitý horkou vodou. Vnitřně se může užívat i tinktura, kterou vyrobíte naložením drceného kořene do kvalitního lihu na dobu alespoň 14 dní.
Kromě vnitřního preventivního i léčivého účinku má lopuch větší výborný vliv na zdraví kůže, pokožky hlavy a vlasů. V takovém případě se používá oplach z odvaru nebo vylisovaný olej vmasírovaný do pokožky.
Tip: Na oplachy vlasů a hlavy je ideální kombinace lopuchu a kopřivy v poměru 1:2. Přidáte-li kvalitní min. 60% líh a necháte po dobu 14 dní uležet a poté doředíte (v poměru líh a voda 3:2), vytvoříte si domácí aktivační tonikum pro růst vlasů k masáži vlasové pokožky.
Věděli jste, že vedle zdravotních účinků se lopuch neztratí ani v kuchyni? V Asii si ho šéfkuchaři dokonce cíleně pěstují. Budete-li ho chtít ochutnat, pak vyhledávejte pouze rostliny z čisté přírody nebo vlastní zahrady. Mladé listy pokrájené na tenké nudličky mají jemně nahořklou chuť a jsou příjemně křupavé. Kromě míchaných salátů a obloh jsou výborné například v kombinaci s křenem a smetanou. Jedlé jsou i mladé kořeny.
Zdroj: iReceptar.cz, Herbatica.cz, Vitalia.cz