Tabouleh je oblíbenou přílohou všech milovníků bylinek. Tento orientální salát jimi doslova překypuje a je ideálním letním pokrmem. Svůj původ má v libanonské a syrské kuchyni, jako doplněk k masu a rybám se ale velmi často podává také v řeckých tavernách a tureckých či marockých restauracích. Pokud zachutnal i vám, máme pro vás nejen recept a seznam nezbytných surovin, ale i pár užitečných tipů k přípravě a servírování, aby si ho u vás oblíbila celá rodina.
První výhodou tohoto pokrmu je, že ačkoliv má exotický původ, u jeho přípravy si hravě vystačíte i s našimi běžně dostupnými druhy zeleniny a bylinek.
Tou další je fakt, že se jedná o skvělé lehké letní jídlo, které se konzumuje studené. Jediné, co musíte krátce povařit, je základní surovina – bulgur (lehce stravitelná, předvařená, nasekaná a usušená pšeničná zrna).
Díky němu vás ovšem salát výborně zasytí a je výborný i při hubnutí a zdravém životním stylu, protože bulgur má na rozdíl od řady ostatních obilovin poměrně nižší glykemický index, hodně vlákniny, bílkovin a minerálů, jako je hořčík, fosfor nebo zinek.
Hned po bulguru je klíčovou ingrediencí čerstvá hladkolistá petržel doplněná mátou (obvykle v poměru 3:1) a dostatečná porce nakrájených, krásně vyzrálých rajčat s plnou chutí. To vše se zakápne citronovou šťávou a olivovým olejem, případně trochu osolí a opepří.
Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.
Velmi často se do salátu přidává také najemno nakrájená okurka, jarní cibulka, červená cibule, šalotka a koriandr, někdy dokonce zrníčka granátového jablka. Do zálivky můžete přidat špetku cukru pro vyvážení citrusové kyselosti, případně trochu aromatického mixu mletého koření (skořice, muškátový oříšek, nové koření a kardamom).
Vzhledem k tomu, že se jedná o svěží letní kombinaci přílohy z obilnin a salátu, je možností hned několik. Tradičně je výborný s grilovanými a pečenými rybami či mořskými plody, s drůbežím, jehněčím i vepřovým masem, se špízy, steaky i grilovanou zeleninou nebo cizrnovým falafelem. Pochutnávat si na něm můžete i samostatně – jako předkrm nebo hlavní chod ho podávejte na lůžku z listů římského salátu.
Pro základní recept (cca 2–3 porce přílohy) budete potřebovat:
Protože velká nálož bylinek (zvláště petržele a máty) a koření nemusí všem sednout, klidně s jejich množstvím experimentujte a během přípravy postupně zkoušejte, kolik vám vyhovuje. To stejné platí o dalších surovinách. Časem přijdete na svůj ideální poměr.
V moha světových kuchyních se také namísto bulguru používají jiné přílohy, tradičně se zaměňuje za kuskus či quinou, případně si můžete vyzkoušet připravit tabouleh čočkový, cizrnový nebo květákový. U toho stačí růžičky květáku rozmixovat do zrnek o velikost bulguru a ty buďto syrové, nebo mírně spařené smíchat s ostatními surovinami podle základního receptu.
Zdroje: Apetitonline.cz, Themediterraneandish.com, Kucharkaprodceru.cz