Nenechte se oklamat! Prodejci vydávají levná perlivá vína za Prosecca a rýžují na nich peníze

Dvě ženy si připíjí proseccem ve sklenicích Kateryna Mostova / Shutterstock.com

Toužíte si v horkých letních dnech vychutnat osvěžující doušek Prosecca nebo Frizzante? Dokážete však tyto dva nápoje od sebe bezpečně rozlišit, ať už v restauraci nebo u stánku? Mnoho lidí si totiž stále plete nejen samotné nápoje, ale i způsob jejich servírování. Toho pak někteří nepoctiví prodejci rádi zneužívají, jak varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nezřídka se totiž stává, že levnější perlivé víno je klamavě vydáváno za dražší Prosecco, ať už vědomě, či nevědomě. Jak ale poznat, co si ve skutečnosti kupujete, a na co si dát při nákupu pozor?

Přečtěte si také

Obchody stahují závadné výrobky: Tuňáka s histaminem, Kinder řezy, nebezpečný reproduktor a struhadlo

Prosecco vs. Frizzante

Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.

Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Prosecco: Název je v rámci Evropské unie registrován jako tzv. chráněné označení původu (CHOP). Vyrábí se pouze z vybraných odrůd rostoucích v několika italských oblastech, a to metodou charmat, což znamená, že přeměna cukrů na oxid uhličitý probíhá v objemných tlakových nádobách a až poté se stáčí do lahví. Na trhu existují dva druhy, které lze od sebe většinou na první pohled rozeznat již podle lahve a jejího uzavření: Šumivé (Spumante), které je vysoce natlakované, a proto je opatřené hřibovou zátkou zajištěnou drátky; a perlivé (Frizzante), které je jemnější, s nižším tlakem a obvykle šroubovacím vrškem.
  • Frizzante: Pokud se nejedná přímo o Prosecco s CHOP, často se tímto názvem označují jakákoliv jemně perlivá vína, tedy třeba i česká a moravská, která byla oxidem uhličitým nasycena až dodatečně.
Žena a muž si připíjí bílým vínem u bazénu Kzenon / Shutterstock.com

Jak poznat v restauraci pravé Prosecco?

Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“

Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.

Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

Není skleněná lahev? Pak zbystřete!

Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.

  • Pozor: Také nyní v létě, v případě neoznačených stáčených perlivých vín do kelímku z různých stánků, se v mnoha případech jedná o perlivá vína (Frizzante), i když nápojový lístek uvádí zdomácnělé obecné označení „prosecco“. Můžete namítat, že je vám název jedno a i u vás doma mezi jednotlivými druhy perlivých a šumivých vín nerozlišujete. Mějte ovšem na paměti, že se tímto prodejce nejen dopouští nekalého jednání, ale také vám pravděpodobně prodává nápoj dráž, než by správně měl.
Žena nalévá jiné ženě Prosecco ze skleněné lahve Gorloff-KV / Shutterstock.com

Jaké podmínky musí Prosecco splňovat?

Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.

Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).

Zdroje: SZPI, Alkohol.cz, Kupi