Máte rádi lesní ovoce? Kdo by odolal borůvkám, že? Jenže jsou malé, sbírají se dost těžko a v obchodě nejsou zrovna levné. Naštěstí je tu zimolez kamčatský, který chutná skoro jako borůvky, ale má ještě víc vitamínů a antioxidantů. Navíc ho můžete snadno pěstovat na zahradě. Tento keř pochází z chladnějších koutů Evropy, Asie a Severní Ameriky a zajistí vám bohatou úrodu chutného modrého ovoce.
Zatímco klasické borůvky jsou malé a kulaté, zimolez kamčatský vám nabídne oválné plody, které mají asi centimetr v průměru a tři centimetry na délku. Chutnají podobně jako borůvky a můžete je použít stejně – ať už je budete jíst jen tak, nebo je přidáte do sladkých receptů či kompotů.
Zimolez může svým názvem trochu zmást. Latinsky se jmenuje Lonicera caerulea a u nás ho nejčastěji známe jako zimolez kamčatský, kamčatskou borůvku, zimolez jedlý nebo zimolez modrý. V cizině ho často nazývají haskap nebo haskap berry. Pod všemi těmito názvy se skrývá rychle rostoucí opadavý keř, který dorůstá do výšky zhruba 1,5 až 2 metry.
Zimolez má široké šedozelené listy, které jsou trochu voskově lesklé a mají tvar mezi elipsou a vejcem. Listy jsou asi 3 až 8 cm dlouhé a 1 až 3 cm široké. Kvést začíná opravdu brzy, většinou už v dubnu, kdy se na něm objeví světle žlutobílé květy, které měří 12 až 16 mm a mají pět stejných laloků. Plody se pak ukazují během léta a některé odrůdy dokonce plodí dvakrát za rok.
Jak už název napovídá, roste hojně na Kamčatce, takže hravě odolá i nejsilnějším mrazům a skvěle se mu v našich podmínkách daří. Je odolný vůči mrazíkům, škůdcům, chorobám, ale i suchu. Vypěstujete ho téměř v každé půdě, ale nejlepší volbou je dobře odvodněná půda bohatá na organickou hmotu. Můžete tedy smíchat rašelinu s kompostem a zde se bude rostlině skvěle dařit. Je částečně tolerantní k vlhkým půdním podmínkám, ale ne k jílu. Myslete ale na to, že rychle roste a měli byste mezi rostlinami nechat rozestup alespoň jeden metr.
Nejlépe snáší slunná stanoviště nebo polostín. Rostlinu pořídíte v mnoha zahradnictvích a vysadit ji můžete na jaře i na podzim. Existují i okrasné druhy zimolezu, proto se ujistěte, že kupujete ten správný. Zpočátku zalévejte keř pravidelně, později stačí jen střídmě, vzrostlý keř snese i delší sucho. Jelikož jde o cizosprašnou rostlinu, je potřeba vysadit jich více. Dbejte na to, aby rostlina nesoupeřila o prostor s plevelem, můžete kolem ní dát například piliny. Keře jsou opylovány mnoha druhy hmyzu a jejich prořezávání je vhodné, až když je keř vzrostlý.
Tyto sytě modré bobule s červenofialovým vnitřkem jsou parádním zdrojem antioxidantů, vitamínu C, vitamínu A, vlákniny a draslíku. Mají třikrát víc antioxidantů a čtyřikrát víc antokyanů než borůvky. Najdete v nich spoustu polyfenolových sloučenin, jako je kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid, peonidin 3-glukosid, proanthokyanidiny a organické kyseliny, třeba kyselinu citrónovou.
Zimolez se dostal do mnoha koutů světa nejen díky lidem, ale pravděpodobně i díky ptákům, kteří ho rozšířili až na severojaponský ostrov Hokkaido. V Japonsku mu říkají ovoce dlouhověkosti. Zajímavé je, že i když se dá snadno pěstovat, je v západním světě skoro neznámý.
Hlavně v Asii se už dlouho zimolez využívá v tradiční medicíně. Níže si uvedeme některá jeho použití. Jeho užívání pro léčbu by nemělo být náhradou za profesionální lékařskou péči a uvedené metody jsou samozřejmě na vlastní nebezpečí:
Borůvkový koláč je fantasticky jednoduchý moučník, který si zamilujte na první ochutnání. Těsto je po upečení velmi vláčné a krásně voňavé. Skvěle se hodí jen tak ke kávě i jako pohoštění pro návštěvy.
Krotí záněty – Ovoce je bohaté na polyfenoly, které mají schopnost působit jako vynikající prostředek proti zánětu. Kromě toho obsahuje také antokyan, který má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci předcházet zánětu dásní a revmatoidní artritidě.
Zdravé oči – Antokyanin je prospěšný pro dobrý zrak. Také pomáhá zvýšit cirkulaci v retinálních kapilárách, což zlepšuje noční vidění. Pomáhá bojovat proti makulární degeneraci a zabraňuje retinopatii u diabetických pacientů.
Léčba rakoviny – Pravidelná konzumace bobulí dokáže snížit výskyt volných radikálů v těle až o čtvrtinu a díky tomu nás chránit před rozvojem rakoviny.
Kardiovaskulární přínosy – Toto ovoce vám může pomoci udržet zdravé žíly opravou poškozených proteinů ve stěnách krevních cév. Antioxidanty v bobulích jsou spojeny se snižováním hladiny LDL cholesterolu.
Lepší funkce mozku – Oxidační stres má za následek proces stárnutí mozku a může mít negativní vliv na mozkové funkce. Antioxidanty přítomné v bobulích mají tendenci podporovat oblasti mozku, které jsou důležité pro inteligenci. Tyto antioxidanty přímo interagují se stárnoucími neurony, což vede ke zlepšení fungování buněk.
Antidiabetický účinek – Antokyany přítomné v plodech mají příznivé účinky na citlivost na inzulín a glukózu. Pravidelná konzumace může způsobit výrazné zlepšení citlivosti na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi.
Infekce močových cest – Stejně jako borůvky se i tyto bobule skládají z látek, které mohou pomoci zabránit vazbě bakterií na stěnu močového měchýře. Tyto infekce jsou velmi častým problémem u žen a bobule mohou být užitečné při prevenci.
Prevence vážných zdravotních problémů – Konzumace bobulí zimolezu je prospěšná při léčbě chronických stavů, jako je rakovina, srdeční onemocnění, mrtvice, Alzheimerova choroba, revmatoidní artritida a šedý zákal. Antioxidanty jsou klíčové pro zdravé trávení, protože podporují zdravý imunitní systém a také růst dobrých bakterií. Bobule mají též vysoký obsah draslíku, který je potřebný pro tvorbu bílkovin a svalů, metabolizaci sacharidů a udržení normálního tělesného růstu. Draslík spolu se sodíkem pomáhá vyrovnávat hladinu tekutin a elektrolytů v těle, což je důležité pro správnou hydrataci.
Zdroj: Health Benefits Times, National Library of Medicine, ScienceDirect