Jednorázové papírové utěrky možná nejsou tím úplně nejekologičtějším úklidovým pomocníkem, mají ovšem celou řadu univerzálního i praktického využití a v domácnosti se nikdy neztratí. Velkou službu vám například udělají, pokud je zavřete do lednice. Inspirujte se našimi pěti tipy, jak suché i mokré kuchyňské utěrky využít pro uchovávání potravin a prodloužení jejich trvanlivosti.
Celá řada plodů uvolňuje v chladu přirozeně vlhkost. Stačí chvilka a utvořené loužičky na dně lednice začnou velmi rychle zapříčiňovat plesnivění všeho čerstvého kolem.
Zkuste dno šuplíků vystlat kuchyňskými utěrkami. Ovoce a zelenina vám vydrží déle chutné a lednička zase čistá. Pouze pamatujte na každodenní výměnu útržků za nové a suché.
Nesmí u vás doma v létě chybět mísa plná zralých, sladkých jahod? Až příště budete bobule uskladňovat, po jejich omytí a okapání dejte nejprve na dno nádoby i pár kousků papírových utěrek. Ty (zejména ve spodních vrstvách) zabrání zbytečnému promáčení ovoce a redukují jeho předčasné uhnívání.
Ať už uskladníte chléb, rohlíky či housky dočasně do lednice, nebo je rovnou zamrazíte, nezapomeňte do sáčku přidat i několik papírových utěrek (u chleba klidně mezi jednotlivé krajíce). Podobně jako ovoce a zelenina i pečivo v chladu vlhne a má tendenci plesnivět. Utěrky přebytečnou vlhkost absorbují a zajistí, že pečivo nebude po rozmrazení rozbředlé.
Lístky míchaných i jednodruhových salátů v pytlících či vaničkách poměrně rychle uhnívají a tím kontaminují celý obsah. Pokud chcete udržet balení polníčku, rukoly či salátového mixu déle čerstvé (a zbytečně ho nevyhazovat do koše), přendejte listy do čistého potravinového sáčku nebo uzavíratelné dózy a přiložte kousek papírové utěrky, která bude přebytečnou vlhkost pohlcovat. I v tomto případě útržky každý den měňte za suché.
Potřebujete-li uschovat zbytky právě utržených či kupovaných bylinek, je naopak vhodné je zabalit mezi dva plátky vlhkých kuchyňských utěrek a ty dát do lednice. Bylinkám se tak dostane rovnoměrné závlahy, která prodlouží jejich svěžest a udrží je déle čerstvé, lístky křupavé a plné chuti.
Zdroj: Kupi