Jaro a léto jsou obdobím jako stvořeným pro vychutnávání si odlehčených salátů, a to nejen pokud se snažíte shodit pár kilo do plavkové sezóny. Stačí ovšem přidat několik potravin a i z nevinně se tvářícího „zdravého“ salátu se stane kalorická bomba rovná vydatnému hlavnímu jídlu nebo návštěvě fast foodu či cukrárny. Kterým surovinám se raději vyhýbat, kolik kalorií obsahují a po jakých vhodnějších alternativách sáhnout?
Ano, avokádo je známým zdrojem zdraví prospěšných tuků a určitě patří mezi vhodné potraviny, nic se ovšem nemá přehánět. Průměrné avokádo obsahuje asi 250 až 320 kalorií a 20 i více gramů tuku.
Pro představu, referenční výživové údaje pro průměrného dospělého člověka udávají doporučovaný příjem 70 g tuků denně. Jedno avokádo tak může představovat i třetinu této hodnoty, kterou je pak velmi snadné překročit. Zvláště konzumujete-li během dne i plno ořechů, semínek, mořských ryb, sýrů a uzenin, pečiva nebo jiných i tučných potravin.
Asi vás nepřekvapí, že kupované dresinky nejsou na zdravé saláty tím nejlepším. Často se jejich chuť vylepšuje přidanými cukry a sladidly, škroby, konzervanty, tuky, barvivy, solí, zvýrazňovači chutí apod. Rizikem mohou být i krémové či majonézové, sýrové dresinky, které jednomu talíři salátu mohou přidat i 300 až 400 kalorií navíc. Pro představu, stejné množství mají tři rohlíky nebo dvě koblihy s marmeládou.
Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.
Jogurtový dresink se skvěle hodí k pečeným bramborám, ke grilované cuketě a masu, případně k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.
Domácí příprava zálivky přitom není nijak těžká. Stačí základ z kvalitního oleje (třeba olivového, sezamového, dýňového, z vlašských ořechů, kokosového), k tomu něco kyselého (jablečný či vinný ocet, balsamico, citronovou šťávu), případně i sladkého (trochu medu, agávového, čekankového sirupu) nebo pikantního (dijonskou či hrubozrnnou hořčici, chilli, česnek) a bylinky, sůl, pepř podle chuti.
Ať už jde o krutony, cibuli, slaninu nebo kuřecí maso, osmažením těchto potravin kalorickou hodnotu svého salátu výrazně znásobíte. Pokud potřebujete z výživového hlediska dodat svému talíři bílkoviny a udělat z něj vydatný obědový salát, sáhněte raději po grilovaném kuřecím mase, lososu či krevetách, po luštěninách (nakládané či dokřupava opečené cizrně, fazolích) či sýrech typu mozzarella, cottage, feta nebo tofu, případně po vejcích. Krutony zase vyměňte za křupavá semínka (např. dýňová), knäckebroty či žitný chléb, který má alespoň více komplexních sacharidů.
I tyto zdravější alternativy ovšem dodají zeleninovým salátům kalorie navíc, a proto jejich použití (případně kombinování) zvažte s ohledem na skladbu ostatních jídel vašeho dne. Pomoci v tomto ohledu mohou různé aplikace s možností zapisování pokrmů do kalorických tabulek.
Zdroj: Kupi, Kalorické tabulky