Černý kaviár, lanýže, šafrán, cibetková káva, maso Wagyu nebo ústřice a ztučnělá játra foie gras vás na seznamu nejdražších potravin světa asi nepřekvapí. Už jste ale slyšeli o nejvzácnějších kuřatech, medu, melounech nebo houbách, jejichž cenovky by zaskočily i ty, kteří si za dobré jídlo rádi připlatí? Co je na těchto potravinách tak zvláštní a na kolik přijdou?
Černý kaviár z jesetera beluga je známou luxusní lahůdkou. Co ale ten bílý? Pochází z jeseterů albínů, jejichž výskyt je v přírodě velmi vzácný a náhodný.
Z jedné ryby se dá získat cca 300 g jiker a kilo tohoto kaviáru může na světovém trhu stát v přepočtu i 2 000 000 Kč, což z něj dělá nejdražší surovinu na planetě vůbec.
Dali byste si kuře za 60 tisíc? Až za tolik se totiž prodává toto vzácné plemeno, které pochází z Indonésie. Za jeho barvu může genetická mutace (fibromelanóza), která způsobuje, že mají slepice černé nejen peří nebo zobák, ale i maso a všechny vnitřnosti. I přes svou vysokou cenu jsou velmi žádané a pokud neskončí na talíři, velmi často se využívají také jako bojové plemeno.
Že mají na japonském Hokkaidu slabost pro předražené šlechtěné melouny, dokazuje odrůda Densuke, která připomíná bezsemenné vodní melouny s tmavou, téměř černou slupkou. Na jejich vysoké ceně se podepisuje nejen jejich exkluzivita, ale také dlouhá a náročná doba zrání. Černé melouny se prodávají v dárkových krabičkách s certifikátem pravosti. Ty nejlevnější vyjdou v korunách "jen" na pár tisíc, častěji se ovšem stávají předmětem aukce a pak jejich hodnota může překračovat i 100 000 až 150 000 Kč.
Kupte se slevou Meloun vodní.
U japonských luxusních potravin ještě chvíli zůstaneme. Odrůda Yubari vypadá na první pohled jako běžný žlutý meloun se sladkou oranžovou dužinou, který v létě koupíme za pár desítek korun i v kdejakém našem supermarketu. Jenže tento může stát i $300 za kus (tedy více než 6 000 Kč), v aukcích i stonásobně více.
Yubari se pěstují výhradně na japonském ostrově Hokkaidó, trvá jim 100 dní než dorostou a během této doby je pracovníci skleníků denně ručně očišťují a hlídají. Na svém povrchu mají charakteristickou hustou "zlatou" síť prasklin.
Houby cennější než zlato. To jsou bezesporu klenoty každé gurmánské kuchyně, bílé lanýže, ale také japonské Matsutake. Cena za jedno kilo se může vyšplhat v přepočtu až na 20–50 tisíc Kč, často ještě mnohem výše.
A proč jsou tak drahé? Kromě jejich výrazné chuti a krémové textury jsou velmi exkluzivní. Rostou jen po omezenou dobu začátkem podzimu v zalesněných horských kopcích. Při jejich hledání se z houbaření stává velmi dobře výdělečná činnost, ve strmých stráních ale zároveň i nebezpečná. Matsutake navíc pro svůj růst vyžadují velmi náročné podmínky, proto je nelze cíleně pěstovat na farmách.
Tento unikátní med pochází z Turecka, kde jej produkují divoké lesní včely žijící v obtížně přístupných skalách a jeskyních. Díky tomu má jejich med nejen zcela výjimečnou chuť, ale také vyšší obsah minerálů a antioxidantů. Dá se sbírat jen jednou ročně a nelze ho cíleně produkovat. A jeho cena tomu odpovídá. Kilo tohoto medu, kterému v Turecku pro jeho původ přezdívají vílí nebo elfí, vás může vyjít i na $6.800, což je v přepočtu asi 145 tisíc Kč. Pokud byste ale chtěli ušetřit, dá se pořídit i za nějakých 60 tisíc Kč.
A nakonec šunka v hodnotě několika nájmů. Sušené španělské šunky jsou k dostání i u nás, včetně celých kýt určených k vlastnímu odkrajování. Jamón Ibérico de Bellota je ovšem o několik úrovní výše. Pochází z vepřového plemena Iberico, které se ve volném chovu chová na západě Španělska a krmí se prvotřídními žaludy. Jedna sušená kýta vás může vyjít i na téměř 80 000 Kč, odměnou vám ale bude intenzivní umami chuť s máslovými tóny.