Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Mísa s čerstvou syrovou zeleninou - zelí, mrkev, cuketa, salát, řeřicha salát, rajčata třešně a avokádo, ořechy a granátové jablko Tatjana Baibakova /Shutterstock

Asijskou poke bowl, která v posledních letech uchvátila svět, už asi znáte. Ale slyšeli jste už o Buddha bowl, která s ní soupeří o titul nejzdravějšího a nejkrásnějšího oběda? Oba pokrmy se pyšní barevným provedením a lahodnými ingrediencemi, ale je mezi nimi i celá řada podstatných rozdílů. Prozradíme vám, jak si „buddhovu misku“ správně poskládat a jaké suroviny do ní typicky patří.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Poke vs. Buddha

Hlavní rozdíl mezi oběma pokrmy spočívá především v tom, že poke bowl obsahuje rybí maso (lososa, tuňáka, krevety) a dále suroviny, jako je avokádo, edamame, řasa wakame, nakládaná ředkev, okurka apod. Jedná se vlastně o takové rozložené sushi.

Buddha bowl naproti tomu bývá čistě vegetariánská či veganská a je větší pravděpodobnost, že budete mít ingredience na její přípravu doma po ruce. Klidně poslouží i jako ideální způsob, jak využít různé zbytky z lednice a sporáku a připravit si z nich lehké, jednoduché a nutričně velmi bohaté jídlo.

Avokádový salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový salát

Vyzkoušejte avokádový salát s cherry rajčaty a cibulí, který je snadný na přípravu a nebude vám po něm těžko. Avokádo je totiž velice zdravé, protože obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a řadu dalších prospěšných látek.

Avokádový salát
Quesadilla s avokádem a čedarem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Quesadilla s avokádem a čedarem

Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.

Quesadilla s avokádem a čedarem

Jak Buddha bowl poskládat?

Základ misky by měly tvořit obiloviny, luštěniny či některý další zdroje nemasných bílkovin. Dále je důležitá čerstvá zelenina, saláty a bylinky, ideálně sezónní. To vše se dle chutí a možností doplňuje tepelně upravenou či fermentovanou zeleninou, křupavou posypkou i tekutou zálivkou, která může být ve formě hummusu, oleje, ořechového másla i dresinku či majonézy.

  • Tip: Výbornou zálivku vykouzlíte například kombinací olivového oleje, balzamikového octa, arašídového másla a medu.

Kromě již zmíněných bílkovin by Buddha bowl měla být bohatá také na vlákninu, kterou zajistí již zmíněná zelenina, semínka i obiloviny, a také na zdravé tuky, jejichž zdrojem může být například avokádo, rostlinný olej, ořechy či opět semínka.

Žena v džínách drží Buddha bowl se salátem, pečené sladké brambory, cizrna, brokolice, zelenina, avokádo, klíčky v rukou Jukov studio / Shutterstock.com

Typické suroviny pro Buddha bowl

  • Mix listové zeleniny a salátů: Ledový či římský salát, špenát, polníček, rukola, kadeřávek + lze dochutit citronovou šťávou, octovou zálivkou, umeoctem.
  • Syrová zelenina: Mrkev, okurka, kedlubna, avokádo, řepa, ředkvičky, ředkve, paprika, rajčata, zelí.
  • Nakládaná, fermentovaná zelenina: Zelí, kvašené okurky, kimchi, nakládané ředkvičky, papriky, mrkve apod.
  • Pečená, grilovaná či vařená zelenina: Nejlepší jsou dýně či sladké brambory, ale také květák, brokolice, mrkve, kapusta, řepa, petržel či cibule.
  • Obiloviny: Kuskus, quinoa, jáhly, pohanka, rýže, nudle, bulgur.
  • Luštěniny (zároveň slouží jako porce bílkovin): Uvařená či pražená cizrna, fazole, čočka, mungo.
  • Proteiny: Tofu, tempeh, vejce, halloumi, hummus, falafel.
  • Posypka: Smažená cibulka, drcené arašídy a jiné ořechy, semínka, sezam, lahůdkové droždí, krutony, slané müsli.
  • Ostatní: Jedlé květy, houby, bylinky, olivy i ovoce (mango, borůvky, granátové jablko).
  • Zálivka: Pesto, arašídové či jiné ořechové máslo, kvalitní rostlinné oleje (např. dýňový, z vlašských ořechů), majonézy a dresinky dle chuti (veganské i klasické).

Tipy pro ještě lepší výsledek

Pokud si chcete připravit misku plnou sezónní zeleniny a bylinek, teď v dubnu sáhněte především po ředkvičkách, prvním chřestu, řeřiše, polníčku, rukole nebo mladém salátu, případně vyrazte do našich lesů a luk na medvědí česnek, kopřivy, listy pampelišek a sedmikrásky.

Nezapomeňte také, že se Buddha bowl jí i očima. Máte-li na její přípravu dostatek času, s jejím aranžováním a zdobením si můžete skutečně vyhrát. Kombinuje barvy i zemité, slané či osvěžující kyselé chutě. Specifikem tohoto pokrmu také bývá zelenina krájená do různých tvarů, například tenkých nudliček nebo spirálek. S tím vám pomohou různé nástavce na struhadla a kráječe nebo přímo spiralizéry – cena malých ručních začíná už cca na stovce a uvidíte, jak svým výsledkem dokážou každý pokrm zajímavě pozvednout.

Zdroje: Kitchenette, Love & Lemons