Asijskou poke bowl, která v posledních letech uchvátila svět, už asi znáte. Ale slyšeli jste už o Buddha bowl, která s ní soupeří o titul nejzdravějšího a nejkrásnějšího oběda? Oba pokrmy se pyšní barevným provedením a lahodnými ingrediencemi, ale je mezi nimi i celá řada podstatných rozdílů. Prozradíme vám, jak si „buddhovu misku“ správně poskládat a jaké suroviny do ní typicky patří.
Hlavní rozdíl mezi oběma pokrmy spočívá především v tom, že poke bowl obsahuje rybí maso (lososa, tuňáka, krevety) a dále suroviny, jako je avokádo, edamame, řasa wakame, nakládaná ředkev, okurka apod. Jedná se vlastně o takové rozložené sushi.
Buddha bowl naproti tomu bývá čistě vegetariánská či veganská a je větší pravděpodobnost, že budete mít ingredience na její přípravu doma po ruce. Klidně poslouží i jako ideální způsob, jak využít různé zbytky z lednice a sporáku a připravit si z nich lehké, jednoduché a nutričně velmi bohaté jídlo.
Vyzkoušejte avokádový salát s cherry rajčaty a cibulí, který je snadný na přípravu a nebude vám po něm těžko. Avokádo je totiž velice zdravé, protože obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a řadu dalších prospěšných látek.
Základ misky by měly tvořit obiloviny, luštěniny či některý další zdroje nemasných bílkovin. Dále je důležitá čerstvá zelenina, saláty a bylinky, ideálně sezónní. To vše se dle chutí a možností doplňuje tepelně upravenou či fermentovanou zeleninou, křupavou posypkou i tekutou zálivkou, která může být ve formě hummusu, oleje, ořechového másla i dresinku či majonézy.
Kromě již zmíněných bílkovin by Buddha bowl měla být bohatá také na vlákninu, kterou zajistí již zmíněná zelenina, semínka i obiloviny, a také na zdravé tuky, jejichž zdrojem může být například avokádo, rostlinný olej, ořechy či opět semínka.
Pokud si chcete připravit misku plnou sezónní zeleniny a bylinek, teď v dubnu sáhněte především po ředkvičkách, prvním chřestu, řeřiše, polníčku, rukole nebo mladém salátu, případně vyrazte do našich lesů a luk na medvědí česnek, kopřivy, listy pampelišek a sedmikrásky.
Nezapomeňte také, že se Buddha bowl jí i očima. Máte-li na její přípravu dostatek času, s jejím aranžováním a zdobením si můžete skutečně vyhrát. Kombinuje barvy i zemité, slané či osvěžující kyselé chutě. Specifikem tohoto pokrmu také bývá zelenina krájená do různých tvarů, například tenkých nudliček nebo spirálek. S tím vám pomohou různé nástavce na struhadla a kráječe nebo přímo spiralizéry – cena malých ručních začíná už cca na stovce a uvidíte, jak svým výsledkem dokážou každý pokrm zajímavě pozvednout.
Zdroje: Kitchenette, Love & Lemons