Jarní bomba plná zdraví: Ředkvičky právě teď koupíte za nejnižší cenu. Víte, proč jsou štiplavé?

Ruka drží svazek ředkviček NataliSel / Shutterstock.com

Zatímco ceny mnoha druhů zeleniny v obchodech stále šplhají vysoko, ředkvičky přinášejí dobrou zprávu pro naše peněženky. S příchodem jara se tato červené kulatá zelenina začíná objevovat v akčních letácích za ceny pod 10 Kč za svazek. A nejde jen o výhodnou cenu – právě teď jsou ředkvičky na vrcholu své chuti, křehkosti a nutričních hodnot.

Přečtěte si také

Proč ještě nemáte ústní sprchu? Nejoblíbenější modely nabízí Sencor, TrueLife, Philips a další

Účinky na zdraví

Na jaře mají ředkvičky sílu největší. A to nejen z hlediska chuti, ale i obsahu cenných látek. Díky vitamínu C a A jsou výborné pro nastartování imunity, vápník a vitamín K se navíc postarají o zdraví kostí a zubů i krevního oběhu.

Draslík zase pomůže k dobré náladě a větší energii během dne, stejně tak obsažená kyselina listová a hořčík, který má navíc příznivý vliv na nervovou soustavu a regeneraci svalů. V neposlední řadě najdeme v ředkvičkách plno železa, které je skvělé proti chudokrevnosti, stresu i zvýšené únavě.

  • Tip: Vitamíny A i K jsou rozpustné v tucích. I samotné ředkvičky je proto dobré zakápnout troškou kvalitního rostlinného oleje, například olivového, dýňového či z vlašských ořechů.

Co obsahují ředkvičky?

Podobné složení vitamínů a minerálů (zejména C a K, draslík, hořčík a železo) najdeme také v brokolici, křenu, paprikách i špenátu a další listové zelenině, jako je rukola, kadeřávek či římský salát. Pokud tedy není ve vašem okolí právě některá ze zmíněných plodin k dostání, případně připadá-li vám drahá, můžete ji pro přísun pořádné porce zdraví nahradit čerstvými jarními ředkvičkami.

  • Nákupní tip: Ředkvičky se v dubnu objevují v akcích i za cenu 5,90 Kč za svazek. Aby vám takto levné neunikly, přidejte si je na Kupi.cz do oblíbených položek a vždy, když se v obchodech objeví ve slevě, dostanete upozornění.
Zdravé jídlo z rýže, rajčat, fazolí, ředkviček, avokáda, brokolice a polníčku nblx / Shutterstock.com

Proč jsou ředkvičky štiplavé?

Výhodou těchto červených kuliček také je, že se s nimi dá v kuchyni čarovat na mnoho způsobů. Velmi dobře se párují s čerstvými sýry a vejci, proto jsou jako stvořené pro svěží jarní pomazánky. Výborné jsou také s masem, slaninou i ostatními jarními plody.

Navíc se dají konzumovat i teplé. Ať už je přihodíte do pekáče k masu a zelenině, usmažíte nebo na plechu upečete dokřupava, překvapí vás svou nasládlou chutí. Právě díky tepelné úpravě totiž ztrácejí svou charakteristickou štiplavost, za kterou mohou hořčičné oleje s antibakteriálními a antimykotickými účinky.

Možná vás překvapí, že právě zapečené se často i ve slaných jídlech kombinují s medem, který jejich nasládlost krásně vyzdvihne. Podobně jako v našem receptu na ředkvičkovo-ricottovou „pizzu“ níže.

Recept: Ředkvičkový koláč (pizza) s medovou ricottou

Na těsto:

  • 170 g hladké mouky (hrnek)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 125 ml teplé vody

Na náplň:

  • 115 g ricotty
  • 115 g krémového sýru typu žervé
  • vrchovatou lžíci medu
  • špetku soli a pepře
  • hrst jarních ředkviček nakrájených na plátky
Pizza s nakrájenými ředkvičkami, rukolou a paprikou Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a droždí.
  2. Přidejte teplou vodu a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné.
  3. Poté nechte těsto přikryté utěrkou kynout v teple po dobu 30 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň: v míse utřete ricottu, krémový sýr, med, sůl a pepř (množství volte podle preferované chuti).
  5. Těsto rozválejte na plech a potřete krémovou náplní. Poklaďte plátky ředkviček.
  6. Pečte zprudka v troubě předehřáté na 220˚C asi 15 minut.
  7. Hotový koláč nechte trochu vychladnout a poté podávejte.

Nezapomeňte pizzu ozdobit

Koláč je výborný jako lehká svačina nebo večeře. Pro ozvláštnění můžete těsto před pečením posypat také pár lístky rukoly. Pro křupavou texturu a porci zdravých tuků doporučujeme přidat i hrst ořechů, například vlašských nebo piniových.

Zdroje: NZIP, WebMD, Kupi