Zatímco ceny mnoha druhů zeleniny v obchodech stále šplhají vysoko, ředkvičky přinášejí dobrou zprávu pro naše peněženky. S příchodem jara se tato červené kulatá zelenina začíná objevovat v akčních letácích za ceny pod 10 Kč za svazek. A nejde jen o výhodnou cenu – právě teď jsou ředkvičky na vrcholu své chuti, křehkosti a nutričních hodnot.
Na jaře mají ředkvičky sílu největší. A to nejen z hlediska chuti, ale i obsahu cenných látek. Díky vitamínu C a A jsou výborné pro nastartování imunity, vápník a vitamín K se navíc postarají o zdraví kostí a zubů i krevního oběhu.
Draslík zase pomůže k dobré náladě a větší energii během dne, stejně tak obsažená kyselina listová a hořčík, který má navíc příznivý vliv na nervovou soustavu a regeneraci svalů. V neposlední řadě najdeme v ředkvičkách plno železa, které je skvělé proti chudokrevnosti, stresu i zvýšené únavě.
Podobné složení vitamínů a minerálů (zejména C a K, draslík, hořčík a železo) najdeme také v brokolici, křenu, paprikách i špenátu a další listové zelenině, jako je rukola, kadeřávek či římský salát. Pokud tedy není ve vašem okolí právě některá ze zmíněných plodin k dostání, případně připadá-li vám drahá, můžete ji pro přísun pořádné porce zdraví nahradit čerstvými jarními ředkvičkami.
Výhodou těchto červených kuliček také je, že se s nimi dá v kuchyni čarovat na mnoho způsobů. Velmi dobře se párují s čerstvými sýry a vejci, proto jsou jako stvořené pro svěží jarní pomazánky. Výborné jsou také s masem, slaninou i ostatními jarními plody.
Navíc se dají konzumovat i teplé. Ať už je přihodíte do pekáče k masu a zelenině, usmažíte nebo na plechu upečete dokřupava, překvapí vás svou nasládlou chutí. Právě díky tepelné úpravě totiž ztrácejí svou charakteristickou štiplavost, za kterou mohou hořčičné oleje s antibakteriálními a antimykotickými účinky.
Možná vás překvapí, že právě zapečené se často i ve slaných jídlech kombinují s medem, který jejich nasládlost krásně vyzdvihne. Podobně jako v našem receptu na ředkvičkovo-ricottovou „pizzu“ níže.
Koláč je výborný jako lehká svačina nebo večeře. Pro ozvláštnění můžete těsto před pečením posypat také pár lístky rukoly. Pro křupavou texturu a porci zdravých tuků doporučujeme přidat i hrst ořechů, například vlašských nebo piniových.