Jak dlouho vydrží polévka? Na pokojové teplotě ji nenechávejte déle jak 2 hodiny a neskladujte ji v hrnci

Žena dává hrnec do lednice StoryTime Studio / Shutterstock.com

Polévka je klasika, která v české kuchyni nesmí chybět. A když už ji vaříme, tak proč ne rovnou na pár dní dopředu, že? Aby ale zůstala chutná a nezávadná, je potřeba ji správně skladovat a ohřívat. V našem článku vám ukážeme, jak na to. Dozvíte se, jak polévku správně uložit do lednice nebo mrazáku, jak dlouho ji tam nechat a jak ji ohřát, aby chutnala jako čerstvě uvařená. Navíc přidáme pár tipů, jak ji uchovat co nejdéle v top kondici.

Přečtěte si také

Makový cheesecake s mascarpone: Dezert, který zbourá všechny vaše dietní předsevzetí

Co byste měli vědět o skladování polévky?

Když uvaříte velký hrnec polévky a chcete si ji užívat několik dní, je nejlepší ji dát do ledničky nebo mrazáku. Než ji ale uložíte, nechte ji nejdřív vychladnout na pokojovou teplotu. Pamatujte, že by polévka neměla zůstat na pokojové teplotě déle než dvě hodiny, jinak se může začít kazit.

I když jste polévku vařili v hrnci, není to ideální nádoba na skladování. Místo toho použijte vzduchotěsnou nádobu, aby se k polévce nedostal vzduch. Ať je nádoba mělká, protože vysoké nádoby a hrnce nezajistí, že polévka rychle vychladne, což může vést k jejímu rychlejšímu zkažení.

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky je super tip na rychlé a výživné jídlo. Připravená z vývaru bude chutnat dětem i dospělým.

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Uzená polévka s kroupami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.

Uzená polévka s kroupami

Jak dlouho vydrží polévka?

V lednici vám polévka vydrží 1–4 dny. Doba skladování se liší podle typu polévky a použitých ingrediencí. Snažte se vždy polévku sníst co nejrychleji, protože čerstvější i lépe chutná. Pokud se rozhodnete polévku zamrazit, vydrží vám zhruba 2–3 měsíce, v případě veganských polévek to může být i půl roku.

Nepovažujte ale obecné informace o skladování za záruku nezávadnosti. Nejlepším pomocníkem jsou vaše smysly. Pokud budete mít pocit, že má polévka jinou chuť, zapáchá nebo výrazně změnila svou podobu či konzistenci, nekonzumujte ji.

Polévky v platových krabičkách Ahanov Michael / Shutterstock.com

Skladování podle ingrediencí a typu polévky

  • Polévky s vyšším obsahem mléčných výrobků, včetně mléka a smetany, je vhodné neskladovat déle než 1-2 dny. V ideálním případě se snažte takovou polévku dojíst ve stejný den, kdy ji uvaříte.
  • Polévky s mořskými plody skladujte také jen 1-2 dny.
  • Krémové polévky vydrží v lednici zhruba 3 až 4 dny.
  • Polévky na bázi masa vydrží v lednici až 4 dny.

Jak polévku správně ohřát?

Jestliže polévku skladujete v lednici, můžete ji ohřát v hrnci na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Pokud ji máte zmraženou v uzavřené plastové nádobě, pro ohřívání je vhodná mikrovlnná trouba. V mikrovlnné troubě rozmrazujte polévku na nízký výkon, díky tomu dojde k rovnoměrnému rozpuštění ledu a nedojde k narušení její chuti. Rozmrazování by mělo trvat zhruba 3-5 minut.

Chcete-li polévku rozmrazit pomocí sporáku, vložte ji do velkého hrnce s teplou vodou a nechte 5 až 10 minut mírně rozpustit. Když se polévka začne rozpouštět nebo rozpadat na kousky, přendejte ji do polévkového hrnce a položte na sporák. Přidejte do polévky čtvrt šálku čisté teplé vody a jemně ji vmíchejte. Polévku ohřejte na mírném až středním stupni a občas promíchejte, aby se nepřipálila.

Pokud na rozmrazení polévky nespěcháte, nenechávejte ji rozmrazit při pokojové teplotě, ale umístěte ji do lednice, rozmrazování zde bude trvat zhruba celou noc.

Ohřívání polévky v hrnci na sporáku stavklem / Shutterstock.com

Užitečné tipy pro skladování

  • Polévku umístěte v lednici do samostatné přihrádky, aby se vám při manipulaci s ostatními věcmi nerozlila.
  • Používejte stabilní nádoby, které nelze snadno převrhnout.
  • Abyste nemuseli polévku ohřívat celou, umístěte ji do několika menších nádob podle porcí, aby bylo servírování jednodušší.
  • Pokud chcete, aby vám horká polévka rychleji vychladla, použijte k tomu studenou vodní lázeň.

Zdroje: Coventry City Council, Food Safety, Bezpečnost potravin A–Z