Čokoládoví zajíčci plní regály obchodů a připomínají, že Velikonoce jsou za rohem. Ale znáte jejich příběh? Tyto sladké symboly jara mají zajímavou historii, která začala před více než 70 lety ve Švýcarsku. A proč jsou vlastně dutí? Není to jen o úspoře čokolády. Ponořte se s námi do světa velikonočních čokoládových zajíců a objevte, proč jsou tak oblíbení a jak si je můžete vyrobit i doma s překvapením uvnitř!
Tradice velikonočních čokoládových zajíčků, jak je známe zejména v Evropě, začala před více než 70 lety ve švýcarské čokoládovně Lindt. Jeden z čokoládových mistrů chtěl potěšit svou dceru, která zahlédla malého zajíčka v trávě. Když zvířátko uteklo, holčička byla zklamaná.
A tak vznikl zlatý čokoládový zajíček, který nikdy neuteče. Děti ho mohou o Velikonocích hledat v trávě a užívat si zábavu. Tato ikonická pochoutka si získala srdce po celém světě a stala se symbolem příchodu jara.
Dnes už na trhu můžeme vybírat z celé řady čokoládových velikonočních zajíčků, ačkoliv toho původního – zlatého s červenou stužkou a rolničkou – může prodávat pouze firma Lindt, která v roce 2021 vysoudila ochrannou značku. Pokud vás jeho vyšší cena odrazuje, mrkněte právě teď na Kupi.cz – spousta řetězců jej nabízí ve slevě v rámci speciálních velikonočních nabídek.
V obchodech nyní narazíte na zajíce různých značek, velikostí, podob i příchutí. Vedle klasických figurek najdete v regálech i limitované edice oblíbených cukrovinek, jsou to například velikonoční zajíčci Orion, Kinder, Kit Kat, Ferrero Rocher, M&M's, Celebrations, After Eight a další. A pro zajímavou alternativu můžete skočit i do obchodních domů IKEA, které již tradičně zařazují do prodeje svého 3D zajíčka z plochých kousků mléčné čokolády.
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Duté čokoládové zajíce zase nabízí řada řetězců i v rámci svých privátních značek. Vedle kvalitních sladkostí ovšem doporučujeme při výběru levnějších cukrovinek vždy ověřit složení a podíl kakaové složky. Ještě stále lze totiž narazit na laciné náhražky.
Taky si už od dětství kladete otázku, proč nás výrobci musí lákat na obří zajíce a pak vystavovat zklamání z tenké vrstvy čokolády, která pouze obaluje velké množství vzduchu? Dutost figurek má ovšem svůj důvod. Jak jednou vysvětlil Mark Schlott, viceprezident jedné z poboček amerického výrobce cukrovinek R.M. Palmer: „Kdybyste měli velkého zajíce celého jen z čokolády, byl by tvrdý jako cihla, akorát na vylámání zubů.“ Pokud se tedy bavíme o kvalitní čokoládě. A samozřejmě by byl také mnohonásobně dražší.
Dutost je tak ideálním kompromisem v poměru cena/výkon. A pokud chcete uvnitř čokoládové figurky najít něco sladkého navíc, poohlédněte se po velikonočních zajíčcích s náplní. Obří zajíce v této kategorii ale nehledejte, většinou narazíte jen na menší výrobky.
Čokoládové zajíce nebo vajíčka si můžete vyrobit i doma. Stačí v domácích či cukrářských potřebách koupit některou z forem s velikonočními motivy, tu vylít rozpuštěnou čokoládou (zkuste dvouvrstvou z mléčné i z bílé), a až vše ztvrdne, slepit k sobě vždy dvě půlky. Půjde vám to snáze, když hrany figurek nahřejete. A dovnitř můžete ukrýt drobné sladké či jiné překvapení podle své chuti.