Granola: křupavá dobrota na snídani i do salátů

Sklenice a dřevěná lžíce granoly Pcholik / Shutterstock.com

Ovesné vločky, oříšky, semínka, sušené ovoce, med, olej, koření a třeba i čokoláda nebo špetka chilli. To vše může obsahovat granola. Tento druh zapékaného müsli je v posledních letech velmi populární, a to nejen na snídani, ale i na svačinu či jako lehký dezert nebo prostě jen tak na „zobání“. Granolu dnes běžně koupíte v každém obchodě, nebo si ji můžete snadno vyrobit i doma. A to nejen ve sladké variantě. Ta slaná je skvělým doplňkem salátů, polévek nebo třeba pomazánek. Víte jak na to?

Přečtěte si také

Black Friday už je za rohem. Kdy vznikl, jaké obchody se do něj zapojí a na co si dát pozor?

Domácí granola se vám vyplatí

V obchodech, většinou v úseku se zdravou výživou či se snídaňovými cereáliemi, najdeme bohatou nabídku nejrůznějších granol s různým složením a v poměrně širokém cenovém rozpětí.

Není výjimkou, že někteří výrobci prodávají 500g balení za cenu převyšující 300 Kč. A to už může někoho od koupě i odradit, i přesto, že argumentem pro vyšší cenu bývá použití kvalitních, mnohdy BIO surovin. Není ale nic jednoduššího než si granolu vyrobit doma.

Miska s ovocem, jogurtem a granolou Baibaz / Shutterstock.com

Malinová granola: Rychlá a plnohodnotná snídaně

Domácí granola je skvělou alternativou rychlé a vyvážené snídaně, jejíž příprava vám zabere asi půl minuty – otevřít jogurt, nasypat na něj granolu a případně nakrájet kousek čerstvého ovoce. Jedinou podmínkou je to, že ji musíte mít doma zásobě. Připravte si ji!

Vyzkoušíte ji?

Budete potřebovat:

  • 250 g vloček (můžete je namíchat dle libosti – klasické ovesné, jemné ovesné, žitné, špaldové, pohankové)
  • 20 g chia nebo lněných semínek
  • 40 ml řepkového oleje
  • 40 g medu nebo sirupu (skvělý je například javorový nebo čekankový sirup)
  • vaječný bílek
  • 100 g mandlových lupínků
  • lžička mleté vanilky (můžete použít i skořici, perníkové koření či kardamom)
  • 100 g lyofilizovaných malin
Dochuťte si ji po svém

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
  2. V míse si smíchejte vločky, semínka, mandle a koření, poté přidejte i tekuté suroviny – med, olej a lehce prošlehaný vaječný bílek (jen tak, aby se na povrchu tvořily jemné bublinky). Vše důkladně promíchejte a přesypte na plech vyložený pečicím papírem. Bílek můžete vynechat, ale právě jeho použití a lehké našlehání zajistí dokonalou křupavost granoly.
  3. Směs pořádně rozprostřete po celém plechu a dejte do trouby.
  4. Granola se peče zhruba 20–25 minut, pravidelně ji ale kontrolujte a během pečení několikrát promíchejte, aby se vločky opékaly rovnoměrně.
  5. Hotovou granolu poznáte podle šustivého zvuku při míchání a také podle vůně, která vám zaplaví celý byt.
  6. Po upečení ji nechte vystydnout a přimíchejte do ní lyofilizované maliny. Pokud byste je do směsi zamíchali před pečením, ovoce by se vám spálilo.
  7. Granolu skladujte v uzavřené, ideálně skleněné dóze, kde vydrží i několik týdnů.
Dýňová polévka s granolou umpaporn / Shutterstock.com

Objevte slanou granolu s vůní tymiánu

Když se řekne ovesné vločky, většina z nás si představí sladká jídla – kaši, sušenky, tyčinky nebo třeba müsli s ovocem. Pravdou však je, že ovesné vločky skvěle fungují i na slano – a právě slaná granola má v kuchyni nepřeberné množství využití. Je skvělým křupavým elementem na posypání polévek, do salátů třeba místo klasických chlebových krutonů, ozdobit jí ale můžete i pomazánky, míchaná vajíčka, barevnou Buddha bowl nebo různé dipy.

Ve fantazii se meze nekladou. A to platí i při přípravě granoly samotné. Vločky, oříšky a semínka můžete snadno zaměňovat a míchat v různých poměrech, koření si přizpůsobíte chuťovým preferencím a momentální náladě. Vždy je však nutné dodržet základní poměr sypkých a tekutých surovin.

Připravte si ji doma

Kupte se slevou Mandle Albert.

Porovnat slevy

Budete potřebovat:

  • 200 g vloček
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 60 g dýňových semínek
  • 20 g sezamových semínek
  • 20 g máku
  • 40 ml řepkového nebo olivového oleje
  • 1 bílek
  • 2 lžíce sekaného čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř, chilli na dochucení
Bílek jim dodá tu pravou chuť

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Jak na to:

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
  2. V míse smíchejte všechny sypké ingredience, koření, sůl, pepř i tymián.
  3. Do směsi přilijte olej a jemně našlehaný bílek a opět vše řádně promíchejte tak, aby olej a bílek obalily každou vločku, semínko a oříšek. Jen tak bude granola dokonale křupavá.
  4. Dejte do trouby a pečte zhruba 25 minut. V průběhu pečení granolu několikrát promíchejte.
  5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.