Domácí máslo si zvládne vyrobit opravdu každý! Stačí vám jen 15 minut, litr smetany a pár základních pomůcek. Výsledek? Lahodné máslo s jemnou chutí, které si můžete ochutit přesně podle svých představ – od bylinek až po med. A i když vás výroba možná nevyjde levněji než kupované, chuťový rozdíl je k nezaplacení. Pusťte se do toho podle našeho jednoduchého návodu!
Časy, kdy se máslo místo nákupu běžně dělalo doma stloukáním ze sladké smetany, jsou už dávno pryč. Dnes ho běžně koupíme všude – ale jelikož jeho ceny často šplhají do závratných výšin, domácí výroba másla opět nabírá na popularitě.
Při cenách čerstvé smetany nicméně i domácí výroba vyjde na nemalé peníze. Ekonomický aspekt tedy velkou roli nehraje. Co ale určitě poznáte, je chuťový rozdíl mezi kupovaným a domácím máslem.
Pokud stále nevíte, zda výrobu másla zvládnete, váhat už nemusíte. Proces je to velmi jednoduchý a poměrně rychlý. Bude vám stačit zhruba 15 minut času a litr čerstvé, tučné smetany (minimálně 33%) – z litru vám vznikne zhruba 330 g másla. Pokud sáhnete po tučnější 40% variantě, másla bude o něco více.
Na závěr si připravte kuchyňského robota se šlehací metlou, případně mixér se šlehací metlou nebo speciální stloukadlo na máslo, které seženete v některých obchodech s kuchyňskými potřebami.
Tip: Při nákupu dávejte pozor a kupujte čerstvou smetanu – tedy tu bez stabilizátorů. Stabilizovanou smetanu na máslo také vyšleháte, ale jde to hůř a podstatně déle to trvá.
Vychlazenou smetanu nalijte do mísy, kterou předtím vypláchněte ledovou vodou (případně můžete smetanu i mísu dát na chvíli do mrazáku) a začněte šlehat. V první fázi smetana zhoustne a vytvoří nadýchaný krém, který je vhodný pro použití do dezertů jako základ krému.
Po pár minutách se šlehačka začne srážet a postupně uvidíte, jak se tvoří malé žluté hrudky tuku, které se oddělují od „vody“, tedy přesněji řečeno od podmáslí.
V okamžiku, kdy to ve šlehači začne žbluňkat, vypněte ho a směs sceďte. Podmáslí ale rozhodně nevylévejte, můžete ho použít jako klasické mléko. Výborné je třeba na přípravu kakaa nebo horké čokolády, ale skvěle se hodí i do ovesné kaše, do těsta, na dezerty nebo do lívanců.
Máslovou hmotu je pak nutné vymýt vodou, aby se z ní dostalo ven co nejvíce vody (zbylého podmáslí). Tento krok není radno podcenit, protože pokud je máslo dobře promyto, v lednici vydrží podstatně déle a má i lepší a hladší konzistenci.
Vymývání másla je stejně jednoduché jako celý předchozí proces. Mísu, ve které jste šlehali smetanu, umyjte a napusťte do ní ledovou vodu. Případně si můžete připravit i kostky ledu, které budete do vody postupně přidávat.
Z máslové hmoty v cedníku udělejte hroudu a ponořte ji do ledové vody. Ve vodě hroudu másla pořádně mačkejte a hněťte – bude se z ní uvolňovat bílé podmáslí. Třikrát až čtyřikrát vodu v míse vyměňte a máslo důkladně vymývejte, dokud se podmáslí nebude uvolňovat. V tuto chvíli by měla voda zůstat čistá a vy máte jistotu, že je máslo hotové.
Máslo je teď krásně vláčné a hotové. Pokud však chcete, je vhodná chvíle i na jeho ochucení. Můžete přidat sůl, bylinky, česnek nebo třeba med, prostě vše, co vám chutná. Nakonec z něj udělejte váleček, který zamotáte do potravinářské fólie a dáte do lednice.
Tip: K dostání jsou také speciální formy na máslo, které vám pomohou s jeho tvarováním a krášlením.
Zdroje: Kupi.cz