Koupili jste si banány, ale než jste je stihli sníst, zčernaly? Nemusíte je hned vyhazovat, naopak jejich dozrání chytře využijte. Černé zbarvení totiž představuje cukrové skvrny, které znamenají, že banán je v porovnání s nedozrálými zelenými nebo žlutými banány mnohem sladší.
Během procesu zrání se škrob v banánu mění na cukr, tím pádem je ovoce postupem času stále sladší. Mnoho lidí se hnědým či černým banánům snaží spíše vyhýbat, pokud však přezrálé banány vyhodí, zbytečně plýtvají jídlem.
Navíc banán, který už dostatečně dozrál, se vyznačuje silnými protirakovinnými účinky. Využijte proto přezrálých banánů, které vám doma leží v míse, a nebojte se je použít při přípravě těchto jednoduchých receptů.
Připravte si během chvilky sladké lívanečky pouze z banánu a vajec. Na přípravu budete potřebovat:
Rozšlehejte vejce v míse, pomocí vidličky rozmačkejte banán a vmíchejte ho do vajec. Na pánev nalijte trošku olivového oleje a připravené těsto z banánu a vajec rozetřete do tvaru menších placiček. Opečte lívanečky z každé strany a po upečení je ozdobte marmeládou, ovocem či zakysanou smetanou.
Opravdu rychlá chuťovka, kterou za pomoci mikrovlnky zvládne každý. Na banánovou buchtu si připravte tyto ingredience:
Nechte v mikrovlnce zahřát mísu s máslem přibližně po dobu 30 vteřin až 1 minuty, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidejte do misky s máslem rozmačkaný jeden a půl banánu, cukr, sůl, mouku s práškem do pečiva, skořici a vejce s mlékem. Vše důkladně promíchejte.
Těsto následně nalijte do formy a navrch vyskládejte zbylou polovinu banánu nakrájeného na plátky. Formu dejte na 8 minut do mikrovlnky a kontrolujte, zda se těsto již propeklo i vevnitř. Až se vám bude buchta zdát dostatečně propečená, můžete ji například posypat moučkovým cukrem a doplnit o domácí šlehačku.
Smoothie se dá připravit z nepřeberného množství ovoce a zeleniny, to banánové bude zaručeně chutnat všem. Pro jeho přípravu budete potřebovat:
Banány oloupejte, nakrájejte na plátky a rozmixujte je spolu se zbývajícími ingrediencemi. Dostatečně našlehané smoothie poté rozlijte do sklenic.
Vyzkoušejte skvělou banánovou zmrzlinu, která je navíc zdravá. Stačí vám k tomu:
Oloupané banány nakrájejte na malé kousky, rozložte je na talířek, který zakryjete fólií, a vložte do mrazáku. Počkejte alespoň jednu hodinu, vyndejte kousky banánů z mrazáku a vložte je do mixéru. Přilévejte během mixování mléko a vytvořte krémovou, jemnou zmrzlinu. Výsledek můžete ozdobit ovocem, ořechy nebo třeba kousky čokolády.
I flekatá banánová slupka se dá prakticky využít. Nakrájejte ji na menší kousky, ty nasypte do květináčů a rázem máte o své rostliny postaráno díky výživnému hnojivu.