Jedlé svíčky jsou hitem internetu! Jednoduše si je zvládnete doma vyrobit z 1 suroviny

Člověk drží slupku od banánu a v něm svíčku matteo fabbri / Shutterstock.com

Představte si tu romantiku. Nachystáte si stůl plný lahůdek, zapálíte svíčku a ve světle plamínku si do rozehřáté hmoty namočíte čerstvě upečenou bagetku a s chutí se zakousnete. Jedlé svíčky ovládly Tik Tok a Instagram, a pokud jste o nich ještě neslyšeli, pak je načase tento hit doma vyzkoušet. Jak si jedlou svíčku vyrobit a ozvláštnit každou večeři nebo párty?

Přečtěte si také

Pozor na nebezpečné barvy na vlasy! Obsahují zakázanou látku, která nemá na českém trhu co dělat

Plně hořlavá, plně jedlá

Příprava jedlých svíček je vlastně velmi jednoduchá. Potřebovat budete jakýkoliv jedlý tuk – nejčastěji se používá máslo, které se dá libovolně dochutit. Po zapálení se máslo začne krásně rozpouštět a vy si do něho můžete namáčet nejrůznější dobroty.

  • Svíčka naslano: do máslové hmoty přidejte sůl, uzenou papriku, bylinky nebo velmi oblíbený pečený třený česnek (ten bychom ovšem při romantické večeři radili vynechat). Podávejte s kousky pečiva, zeleniny, brambor, mořských plodů nebo masa.
  • Svíčka nasladko: do másla přimíchejte cukr a skořici a podávejte s opečeným toustovým chlebem, sladkými brioškami, palačinkami nebo jinou dobrotou. Výborná je také varianta s přimíchaným javorovým sirupem, rozmačkaným banánem nebo medem, případně s najemno pomletým lyofilizovaným ovocem, který svíčce dodá i hravou barevnost.

Návod: Výroba máslových jedlých svíček krok za krokem

  1. Na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a dochuťte podle vlastních preferencí.
  2. Trochu čistého másla si dejte stranou a vymáchejte v něm kousek přírodního provázku –⁠ tak si připravíte knot (hotový můžete speciálně koupit také v domácích, výtvarných či cukrářských potřebách).
  3. Knot připevněte ke špejli nebo špachtli a tu položte doprostřed přes hrdlo formy, kelímku nebo hrníčku tak, aby jeden konec knotu dosahoval úplně na dno a druhý vyčníval nahoru.
  4. Do formy nalijte rozpuštěné máslo a srovnejte knot. Dejte na několik hodin do lednice.
  5. Ztuhlou svíčku opatrně vytáhněte z formy nebo hrnku (pomůže trochu zahřát stěny, aby povolila) a postavte na tácek nebo do misky. Zapalte a vychutnejte si pomalu se rozpouštějící máslo.
Hovězí na banánovém listu se svíčkou uprostřed Alrandir / Shutterstock.com

Inspirací byly lojové hovězí svíčky

Nápad máslových svíček je pravděpodobně moderní domácí verzí tradičních hovězích lojových, které se používaly již v dobách starověkého Říma. S rostoucím trendem tohoto zajímavě servírovaného tuku se lojové svíčky začínají hojně používat i v restauracích, podávají se například k pokapání steaků a brambor.

U nás na ně narazíte ve vybraných pražských podnicích, případně si je domů dokonce můžete koupit v e-shopech specializujících se na řeznické, farmářské a jiné řemeslné potraviny.