Představte si tu romantiku. Nachystáte si stůl plný lahůdek, zapálíte svíčku a ve světle plamínku si do rozehřáté hmoty namočíte čerstvě upečenou bagetku a s chutí se zakousnete. Jedlé svíčky ovládly Tik Tok a Instagram, a pokud jste o nich ještě neslyšeli, pak je načase tento hit doma vyzkoušet. Jak si jedlou svíčku vyrobit a ozvláštnit každou večeři nebo párty?
Plně hořlavá, plně jedlá
Příprava jedlých svíček je vlastně velmi jednoduchá. Potřebovat budete jakýkoliv jedlý tuk – nejčastěji se používá máslo, které se dá libovolně dochutit. Po zapálení se máslo začne krásně rozpouštět a vy si do něho můžete namáčet nejrůznější dobroty.
- Svíčka naslano: do máslové hmoty přidejte sůl, uzenou papriku, bylinky nebo velmi oblíbený pečený třený česnek (ten bychom ovšem při romantické večeři radili vynechat). Podávejte s kousky pečiva, zeleniny, brambor, mořských plodů nebo masa.
- Svíčka nasladko: do másla přimíchejte cukr a skořici a podávejte s opečeným toustovým chlebem, sladkými brioškami, palačinkami nebo jinou dobrotou. Výborná je také varianta s přimíchaným javorovým sirupem, rozmačkaným banánem nebo medem, případně s najemno pomletým lyofilizovaným ovocem, který svíčce dodá i hravou barevnost.
Návod: Výroba máslových jedlých svíček krok za krokem
- Na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a dochuťte podle vlastních preferencí.
- Trochu čistého másla si dejte stranou a vymáchejte v něm kousek přírodního provázku – tak si připravíte knot (hotový můžete speciálně koupit také v domácích, výtvarných či cukrářských potřebách).
- Knot připevněte ke špejli nebo špachtli a tu položte doprostřed přes hrdlo formy, kelímku nebo hrníčku tak, aby jeden konec knotu dosahoval úplně na dno a druhý vyčníval nahoru.
- Do formy nalijte rozpuštěné máslo a srovnejte knot. Dejte na několik hodin do lednice.
- Ztuhlou svíčku opatrně vytáhněte z formy nebo hrnku (pomůže trochu zahřát stěny, aby povolila) a postavte na tácek nebo do misky. Zapalte a vychutnejte si pomalu se rozpouštějící máslo.
Alrandir / Shutterstock.com
Inspirací byly lojové hovězí svíčky
Nápad máslových svíček je pravděpodobně moderní domácí verzí tradičních hovězích lojových, které se používaly již v dobách starověkého Říma. S rostoucím trendem tohoto zajímavě servírovaného tuku se lojové svíčky začínají hojně používat i v restauracích, podávají se například k pokapání steaků a brambor.
U nás na ně narazíte ve vybraných pražských podnicích, případně si je domů dokonce můžete koupit v e-shopech specializujících se na řeznické, farmářské a jiné řemeslné potraviny.