Rukola je poměrně opomíjenou bylinou, kterou spousta lidí přidává jen do salátů nebo zeleninových obloh. Její potenciál je však mnohem větší. Věděli jste například, že je výborná i tepelně upravená a že existuje celá řada potravin, se kterými se dobře páruje? Máme pro vás inspiraci na 10 chuťových kombinací a pokrmů, ve kterých rukola vždy vynikne a příjemně překvapí.
Bylina s komplexní chutí
Každý, kdo někdy rukolu ochutnal, má pro její specifickou chuť jiný popis: štiplavá, pikantní, nahořklá, ostrá i takzvaně ředkvičková, řeřichová nebo křenová. Právě těmto plodinám jsou mladé lístky chuťově velmi podobné.
Výborná je čerstvá i podušená
Za její ostrou a lehce nahořklou chutí mohou obsažené silice, které jsou výraznější s tím, jak lístky stárnou. Rukolu si v salátech, burgerech, sendvičích, bagetách, pomazánkách a různých oblohách a ozdobách vychutnáte nejlépe syrovou, dá se ovšem jíst i připravená za tepla. Pak připomíná například listy špenátu a hodí se do nádivek a náplní, masových a zeleninových směsí, do polévek, omáček apod. Tepelnou úpravou se navíc rychle uvolňují již zmíněné silice a výsledná chuť rukoly je mnohem jemnější.
- Tip: Rukolu si v podobě salátu či tzv. microgreens můžete snadno pěstovat i doma za oknem v misce, květináčku nebo truhlíku. Rostlina není nijak náročná, vystačí si jen s pár hodinami slunečního svitu denně.
KK_face / Shutterstock.com
S jakými potravinami se rukola dobře kombinuje?
Ať už syrová nebo vařená, rukola si velmi dobře rozumí se oblíbenými zdroji zdravých tuků (avokádo, mořské ryby a plody, ořechy), s nejrůznějšími výraznými sýry a sladkým i kyselým ovocem. Tyto kombinace si vychutnáte nejen v salátech, na jednohubkách, zdravých chlebíčkách nebo v sendvičích, ale i na domácí pizze, v těstovinách nebo dušených pokrmech.
- avokádo
- uzený losos
- krevety
- sušená šunka, pršut
- roastbeef
- balkánský sýr, feta
- kozí sýr
Najděte si svůj oblíbený sýr v akci
- červená řepa (syrová i pečená)
- citrusy (grep, pomeranč)
- žlutý meloun
- fíky
- sušená rajčata
- parmazán
- česnek
- dýně
- vejce
- rajčata
- bazalka
Ratov Maxim / Shutterstock.com
10 zajímavých způsobů, jak rukolu zakomponovat do jídel
- Bagety a chleby doplňte rukolou, avokádem, balkánským sýrem nebo fetou a grilovaným kuřecím masem či uzeným lososem.
- V salátech také výborně funguje spojení kuřecího, rukoly a citrusů, případně kombinace rukoly, čerstvých fíků a žlutých melounů, kozího sýru a vlašských ořechů.
- Rukolu poduste na troše olivového oleje, přidejte česnek, osolte, opepřete a podávejte (podobně jako špenát) k masu, vejcím, těstovinám, palačinkám apod.
- Čerstvou rukolou ozdobte domácí pizzu s pršutem a mozzarellou.
- Šťouchané brambory obohaťte nasekanou rukolou a máslem. Příloha je skvělá ke kachně, králíku i červenému masu.
- Vyzkoušet můžete také různé smažené i pečené bramborové placky s najemno nasekanou rukolou, vejcem, sýrem, šunkou a dipem ze zakysané smetany.
- Jednoduché pesto na těstoviny i noky vytvoříte rozmixováním rukoly, kešu ořechů, česneku, parmazánu a dalších salátů a listů.
- K těstovinám (např. tagliatelle) připravte hustou omáčku ze smetany, rukoly a parmazánu, přidat můžete i sušená rajčata nebo restované žampiony.
- Rukola krásně oživí carpaccio z hovězího masa, červené řepy i lososa.
- Stejně tak se hodí do rajčatovo-mozzarellového salátu Caprese zakápnutého olivovým olejem.