Tyto potraviny do mrazáku nikdy nedávejte! Po rozmrazení budou nepoživatelné, ale některé i nebezpečné

Mrazák plný rozličných potravin Ahanov Michael / Shutterstock.com

Mrazák je neocenitelným pomocníkem v každé kuchyni. Díky němu můžeme uchovat potraviny déle čerstvé a při správném postupu zmrazení a rozmrazení si zachovají i většinu živin. Ale pozor, ne všechno do mrazáku patří! Některé potraviny v něm ztrácejí nejen svou chuť a strukturu, ale po rozmrazení mohou být i zdraví nebezpečné. Pojďme se společně podívat, co v mrazáku rozhodně skladovat nemáte, ať si ušetříte zklamání i žaludeční potíže.

Přečtěte si také

Máte strach o své kufry během letu na dovolenou? Takto je ochráníte před poškozením, vykradením i ztrátou!

1. Jednou rozmrazené maso

V tomto případě neexistuje výjimka – jednou rozmrazené maso se již znova nezmrazuje. Během procesu rozmrazení totiž dochází k množení bakterií. Ty se sice ničí při tepelné úpravě, pokud však maso znovu zamrazíte, dojde doslova k bakteriální smršti a vás budou pravděpodobně čekat nepříjemné zažívací obtíže.

Řešení? Maso před zmrazením raději rozporcujte a popište tak, abyste mohli vytáhnout vždy jen potřebné množství.

2. Vejce ve skořápce

Jedete na dovolenou a v lednici vám zůstává plato vajec? Na jejich uchování v mrazáku raději rovnou zapomeňte, ať už jsou čerstvá, nebo je chcete nejdřív uvařit. Ta čerstvá totiž popraskají (a nalákají k sobě řadu bakterií) a ta uvařená (nebo předvařená) změní svou strukturu a nebudou již vůbec použitelná.

Řešení? Vajíčka můžete rozklepnout do formičky na led. V tomto stavu a při rychlozmrazení je totiž uchovat lze.

3. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody

Problém nastává zejména tam, kde ovoce nebo zelenina obsahuje velké množství vody (typicky u okurek, cuket, jahod a malin či melounů). Takové plody totiž při zmrazení změní svůj tvar i strukturu a jejich další použití je tudíž velmi omezené, často i nemožné.

Řešení? Z rajčat udělejte pyré a uchovejte jej v nepropustných krabičkách. Cukety nakrájejte na kostky, rozložte na plech, rychle zamrazte a až takto sesypte do krabiček – a použijte do omáček či jako přílohu.

A aby se ovoce nelepilo k sobě, rozložte malé plody (jahody, maliny, angrešt aj.) na plech, aby se nedotýkaly, a pak 2 hodiny mrazte. Poté můžete sesypat. Větší kousky ovoce nejprve vypeckujte a rozkrojte (meruňky, švestky) a postup opakujte.

4. Smažená jídla

Hlavním rizikem u tohoto druhu jídla není ztráta křupavosti, ale fakt, že například maso upravené tímto způsobem v mrazáku zhořkne. Jeho uchovávání v mrazu tudíž není v žádném případě vhodné.

Žena vytahuje z mrazáku krabičku s lístečkem "vegetables" hedgehog94 / Shutterstock.com

5. Mléko

Uchování mléka v chladu lednice je v pořádku, jakmile se však teplota výrazně sníží, mléko mění svoji strukturu – jeho tuková vrstva (někdy v podobě cucků a hrudek) se začne oddělovat od zbytku, někdy dokonce i zhořkne.

Řešení? Inspirujte se cenami na Kupi.cz a kupujte nejen čerstvé mléko, ale navíc i za dobrou cenu.

6. Měkké sýry jako brie nebo ricotta

Na rozdíl od tvrdých sýrů (gouda či parmazán) nejsou měkké sýry k mražení vhodné. Důvodem je změna jejich struktury – jednotlivé složky se, podobně jako u mléka, od sebe oddělí a sýr se rozdrolí, často navíc i zhořkne.

7. Vařené těstoviny

Vařené těstoviny nelze zamrazit, neboť absorbují hodně vody a stanou se nejen beztvarými a lepkavými, ale navíc budou téměř bez chuti.

Řešení? Pokud z nějakého důvodu chcete těstoviny skutečně zamrazovat, pak je pouze předvařte. Před rozmrazením a další úpravou je pak dejte do vroucí osolené vody a dovařte, aby se oživila jejich chuť.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou jsou velmi jednoduché na přípravu a zároveň báječně chutnají. Vzhledem k tomu, že neobsahují maso, mohou si je dopřát i vegetariáni. Jsme přesvědčeni o tom, že si je zamilujete.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou
Houbová smaženice
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbová smaženice

Houbová smaženice je tradiční české jídlo, které miluje snad každý. Připravuje se z tvrdších druhů lesních hub, jako jsou pravé hřiby, holubinky, lišky, křemenáče nebo ryzce, protože neobsahují tolik vody. Nejlepší smaženice by měla obsahovat co nejvíc druhů hub, zaručeně si však pochutnáte i na té, připravené čistě z hříbků.

Houbová smaženice

8. Čerstvé houby

Nebaví vás krájení na plátky nebo zavařování? Syrové houby sice můžete zamrazit, nicméně ztrácejí velkou část vitamínů a výživové hodnoty. I jejich pevnost a textura může být ovlivněna, protože obsahují hodně vody. Po rozmrazení riskujete, že se z nich stane „břečka“.

Řešení? Houby je třeba před zamrazením tepelně upravit (povařit nebo udělat základ, např. s cibulí na omáčku či smaženici).

9. Med

Med nemá všeobecně rád ani mrazák, ani ledničku. Důvodem je to, že snadno nasaje vlhkost, a navíc i pohlcuje pachy. Kvalitně zpracovaný med však dlouhodobě vydrží i při pokojové teplotě, a proto není důvod jej do mrazáku umisťovat.

10. Dochucovadla

Zamrazení omáček, které doma vytvoříte, je možné. Nejprve je ale musíte nechat vychladnout, jinak hrozí přemnožení bakterií. Co však není možné zamrazit, jsou jakákoli dochucovadla (např. barbecue omáčky, hořčice, tatarka, majonéza). Obsahují totiž zahušťovadla, která při nízkých teplotách a hlavně po rozmrazení změní svou strukturu a od produktu se oddělí. A výsledkem je pak skutečně nedobrá kaše.

Tip, jak vyzrát na ceny

Vězte, že než riskovat své zdraví a chuťové buňky, je lepší některé věci koupit čerstvé. Navíc mnoho z nich bývá v sezónních akcích a slevách. Sledujte Kupi.cz, kde se včas dozvíte, co se chystá.

Zdroj: Kupi, Healthline, dTest