Vánoce se blíží a mnozí z nás se připravují na pečení vánočního cukroví podle tradičních rodinných receptů. Jak ale zajistit, aby cukroví zůstalo neporušené až do svátků? I když obecně platí, že cukroví by mělo být uchováváno v chladném a suchém prostředí, každý druh si žádá specifické podmínky. Některé druhy vyžadují plechovou dózu, jiné zase papírovou krabici. Poradíme vám, jak a kam přesně uložit vánoční cukroví, aby zůstalo perfektní až do svátků.
Základem úspěchu skladování cukroví je sucho, chlad a tmavé prostředí. Uložte jej proto do chladné spíže, sklípku, na balkon či do lednice. Ale to jen některé druhy. Krabice, dózy a další použité nádoby vystelte ubrousky nebo pečicím papírem, aby se cukroví příliš nepolámalo.
Ve společné nádobě vždy skladujte pouze ty druhy cukroví, které vyžadují stejné podmínky skladování. Poradíme vám, které to jsou.
Išelské cukroví nebo také Išlské dortíčky je trochu náročnější na přípravu, ale na talíři zmizí většinou jako první. Tohle křehké těsto s lahodnou krémovou náplní polité čokoládou a s půlkou oříšku na vrcholu je přímo famózní.
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky (občas označováno také jako Masarykovy knoflíky) patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jméno mu propůjčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si na tomto druhu cukroví prý nesmírně rád pochutnával. A připravit si tuto sladkou dobrotu můžete i vy podle našeho receptu.
Lineckému, perníčkům, vanilkovým rohlíčkům, pracnám či tradičním zázvorkám nejvíce svědčí uložení v papírové krabici vyložené ubrousky v chladu. Jde totiž o suché kousky, které potřebují nejprve trochu zvláčnit, aby chutnaly dokonale. Díky papírové krabici nasají vzdušnou vlhkost a budou krásně křehké.
Než se tedy pustíte do mazání lineckého nebo zdobení perníčků, nechte je uležet v chladné spíži nebo na balkoně. Ale pozor na sníh nebo déšť, ty by pro vaše cukroví znamenaly jistou zkázu.
Druhy, u nichž chcete zachovat křupavost, naopak patří do plechové dózy, která k nim žádnou vlhkost nepropustí. Takto byste proto měli uchovávat například kokosky, pusinky z bílkového sněhu či různé druhy sušenek. Pusinky budou o to křupavější, uložíte-li je do papírového sáčku a necháte na vzduchu při pokojové teplotě.
Máte rádi ořechy, košíčky a další cukroví s krémem? Tyto druhy obsahují vyšlehané máslo, proto je rozhodně uchovávejte v lednici, ať vám krém před Vánoci nežlukne. Cukroví uložte do plastové krabice, aby do sebe zbytečně nevstřebávalo pachy z lednice.
Do lednice také patří veškeré nepečené druhy, jako jsou vosí hnízda, rumové kuličky či cukroví polité čokoládou, která by venku na mrazu zešedla. Nepečené druhy nemají tak dlouhou trvanlivost, připravujte je proto až těsně před svátky.
Máte doma celiaka nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte letos některé varianty bezlepkového cukroví. Ověřených receptů na cukroví bez lepku existuje celá řada, většina z nich pracuje s různými druhy bezlepkových mouk, nejčastěji s kokosovou nebo mandlovou.
Aby si bezlepkové cukroví uchovalo své vlastnosti a nedošlo k jeho záměně s konvenčními druhy, věnujte pozornost také správnému uchovávání. Bezlepkové cukroví vždy uložte do samostatné krabice stranou od běžného cukroví.
Napekli jste letos víc cukroví, než stihnete zkonzumovat? Ač je to velmi nepravděpodobná situace, stát se to skutečně může. Dobrou zprávou je, že většinu druhů cukroví je možné uložit do mrazáku a vytáhnout za několik týdnů až měsíců, například na Velikonoce.
Cukroví nezapomeňte před zmrazením uložit do uzavíratelné nádoby, kde nepřijde k úhoně. Pozor na mrazení druhů s krémem nebo s vyšším obsahem másla, ty by mohly po delší době v mrazáku žluknout.
Zdroj: Kupi