Nachlazení nemá šanci! Připravte si mocný zázvorový shot, který zažene bacily

Žena připravuje nápoj se zázvorem a citronem New Africa / Shutterstock.com

Chřipková sezóna je tady a lidé kolem vás padají jako hrušky? Obraťte se na starého známého chřipkobijce – zázvor. Štiplavý kořen dokáže nakopnout obranyschopnost a zahnat kdejakou nemoc. Vyzkoušejte mocný zázvorový shot, díky kterému už vás žádný bacil neskolí. Poradíme i, jak si vytvořit zásoby v podobě sirupu, který budete mít po ruce v případě, že by si přece jenom nějaký troufl.

Přečtěte si také

Přehled vánočních trhů v ČR: Co na nich koupíte a kde budou ty nejhezčí?

Proč je zázvor štiplavý?

Zázvor se pyšní štiplavou pálivou chutí a citrusovou vůní. Za jeho výraznou chutí stojí aromatické látky zvané terpeny, například zingiberen a bisabolen.

Ostrost zázvoru způsobuje gingerol, který má podobné vlastnosti jako alkaloid kapsaicin obsažený v chilli papričkách. Gingerolu je také připisováno protizánětlivé působení zázvoru. Díky své chuti je více než vhodný do asijských receptů, kde 100% zaboduje v kombinaci s nasládlou chutí kokosového mléka či sójovou omáčkou.

Účinky na zdraví

Prokazatelné protizánětlivé účinky

Zázvor využijete při chřipce a nachlazení především pro jeho protizánětlivé vlastnosti. Stejně jako další pálivé koření i zázvor dokáže stimulovat krevní oběh, takže hrnek zázvorového čaje vás dokáže skutečně prohřát.

Konzumace zázvoru navíc vyvolává pocení, které ochlazuje organismus a dokáže tak účinně snižovat horečku. Pomoci ale může i při různých nevolnostech, ať už během cestování, tak v těhotenství nebo při migréně. Pravidelná konzumace zázvoru navíc působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.

Zázvorový čaj s citronem a v pozadí nemocný muž Natalya Lys / Shutterstock.com

Bojovník proti angíně

Vedle protizánětlivých účinků má zázvor také ty antiseptické a může tak být účinným bojovníkem proti angíně a zánětu průdušek. Při chřipce a nachlazení pomáhá zázvor s vykašláváním a celkově zklidňuje dýchací ústrojí.

Aktivní látky obsažené v zázvoru dráždí sliznici trávicího ústrojí, čímž ji prokrvují a zvyšují vstřebávání živin. Zároveň napomáhají střevní peristaltice a podporují tak trávení.

Zázvorový sirup na přípravu čaje – recept

Pokud si na zázvorový čaj potrpíte, ale nechce se vám pokaždé znovu strouhat čerstvý kořen, můžete si připravit zázvorový sirup. Ten stačí pouze zalít horkou vodou a zdraví prospěšný čaj je na světě.

Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá. Nastrouhejte 120 gramů zázvoru, do hrnce nasypte 1 kilogram třtinového cukru a půl litr vody a zázvor ve směsi povařte. Po 15 minutách odstavte z plamene a přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů. Nechte vychladnout a sceďte do čistých zavařovacích sklenic nebo lahví.

  • TIP na dárek: Darujte zdraví! Takto připravený sirup bude skvělým dárkem. Stačí sirup nalít do hezké lahve, přidat věnování, mašli a dokonalý dárek je na světě!
Lahve se sirupem a zázvorem IngridHS / Shutterstock.com

Domácí zázvorový shot – recept

Není rychlejší zdravotní vzpruha než panák koncentrované zázvorové šťávy. Pokud si v chladnějších měsících roku dopřejete alespoň jednou týdně poctivý zázvorový shot, nemoc se vám zaručeně vyhne obloukem.

K přípravě budete potřebovat:

  • šťávu z poloviny pomeranče
  • šťávu z poloviny citronu
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku medu
  • asi 3 cm dlouhý kus zázvoru

Nejprve vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte kurkumu, med a nastrouhejte zázvor. Vše uložte do uzavíratelné nádoby, důkladně protřepejte, nechte chvíli macerovat a nakonec přeceďte přes jemné sítko. Hotová směs vystačí asi na dva panáky.

Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem
Zázvorky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Zázvorky

Zázvorky jsou tradičním druhem cukroví, které především v dřívějších dobách nesmělo chybět na štědrovečerním stole. Nejenže nádherně provoní dům zázvorem, jejich jemně pikantní chuti neodoláte.

Zázvorky

Kde všude se dá použít zázvor?

Asijská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, stravitelností a použitím rozličných druhů exotického koření. Jedním z nich je právě sušený mletý kořen zázvoru, který vyniká jemně žlutou barvou a štiplavou chutí.

Své místo najde v receptech na dušené maso, guláších a dalších omáčkách. Dokonale dochutí luštěninové směsi, thajské kari i zeleninové polévky, obzvláště ty krémové. S použitím sušeného zázvoru rozhodně šetřete, jeho výrazná chuť se v jídle ještě rozvine.

Zázvorky na talíři, vedle zázvor a med Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Vánoční cukroví našich babiček

Zázvor ale nemá své místo pouze ve slané kuchyni a nápojích, ale i v dezertech. V období před Vánoci se proto hodí zmínit tradiční zázvorky, cukroví, které pekly už naše babičky. Zázvor jim propůjčoval příjemně štiplavou chuť a punc zdravější varianty obvyklého cukroví. Pekly se asi měsíc před Štědrým dnem, aby důkladně změkly, a jejich tvar připomínal skutečný oddenek zázvoru.

Recept na zázvorky se dům od domu trochu liší, základem jsou však vždy sušený nebo čerstvý zázvor, hrubá mouka, vejce a cukr. Požádejte babičku, určitě se o ten svůj tradiční recept ráda rozdělí.

Zdroje: Kupi, National Library of Medicine, Healthline