Na podzim se v obchodech objevuje exotické ovoce kaki. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit domácí perník, který voní po skořici a vanilce s exotickou příchutí kaki.
Ještě před pár lety u nás tuto surovinu znalo jen pár lidí, dnes je však v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny, zejména právě teď na podzim. Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu.
Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (neboli „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.
Plody se u nás prodávají po kusech běžně v supermarketech.
Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí.
Většina lidí netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu lze osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi).
Dužina může být uvnitř někdy načernalá – většina lidí se domnívá, že se jedná o drobná semínka, ale ve skutečnosti jde o vysrážený cukr. Semena kaki se totiž téměř v tomto ovoci nevyskytují – jsou hnědá, protáhlá cca 0,5 cm.