Zapomeňte na jablečnou nudu! Upečte si neskutečně dobrý štrúdl z božského kaki

K podzimu patří štrúdl, ale proč si ho nedopřát v luxusnější formě? Právě na sklonku roku se v obchodech objevuje exotické ovoce kaki, které naprosto božsky chutná se skořicí a vanilkou v křupavém listovém těstě. Vyzkoušejte náš recept na domácí štrúdl z kaki a posuďte sami.

Přečtěte si také

Zbytky červeného vína nevylévejte do dřezu! Připravíte z nich domácí vinný ocet do salátů

Exotický štrúdl z kaki – recept

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 500 g balení listového těsta
  • 2 větší kaki
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • hrst rozinek
  • hrst mandlových lupínků
  • 1 vajíčko na potření
Talířky se štrúdlem a nakrájeným ovocem kaki Kupi.cz

Postup přípravy:

  1. Na pánvi nebo v rendlíku si rozehřejte máslo a osmahněte na něm do zlatova strouhanku. Poté dejte stranou zchládnout.
  2. Mezitím si zapněte troubu na 180 °C.
  3. Do mísy nastrouhejte na struhadle tři kaki a přidejte vanilkový cukr, rozinky a plátky mandlí. Vše dobře promíchejte a podle chuti případně doslaďte.
  4. Na pomoučenou plochu rozválejte kostku listového těsta na obdélník. Využít můžete i již připravený plát.
  5. Těsto posypte opečenou strouhankou a rozprostřete směs s kaki a kořením. Okraje těsta by měly zůstat alespoň 2 centimetry z každé strany volné.
  6. Těsto i s náplní opatrně sviňte do závinu, kraje přitiskněte prsty a zahněte dospodu. Štrúdl poté přendejte na plech vystlaným pečicím papírem tak, aby byl spoj vespod.
  7. Pomažte mašlovačkou rozšlehaným vejcem (můžete posypat zbytkem plátků mandlí) a dejte do předehřáté trouby péct na 15 minut.
  8. Na vychladlý štrúdl můžete dát šlehačku, ozdobit snítkou máty a posypat moučkovým cukrem.
Perník z exotického ovoce kaki
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Perník z exotického ovoce kaki

Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit domácí perník z exotického ovoce kaki, který voní po skořici a vanilce. Je příjemně nadýchaný a vláčný. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm výtečně pochutnáte a rádi se k němu budete vracet.

Perník z exotického ovoce kaki

Tipy pro přípravu

  • Ujistěte se, že kaki je zralé, ale ne přezrálé. Zralé kaki by mělo být měkké na dotek, ale stále držet tvar. Pokud je kaki příliš tvrdé, nechte ho dozrát při pokojové teplotě.
  • Kromě skořice můžete vyzkoušet i kardamom nebo muškátový oříšek, které dodají štrúdlu další vrstvu chuti.
  • Pokud nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit sušenými brusinkami nebo nasekanými datlemi pro lehce jinou chuť.

Zdroj: autorský recept, foto a video Kupi