Záležitost pro opravdové labužníky! Recept na domácí husí paštiku se sušenými švestkami

Připravte si lahodnou domácí husí paštiku se sušenými švestkami, která vás okouzlí svou jednoduchostí a bohatou chutí. Tento recept je ideální pro využití zbylého masa a husího sádla z pečeně. Výsledná krémová paštika se skvěle hodí na křupavou bagetku a stane se hvězdou vaší slavnostní tabule.

Přečtěte si také

Vyrobte si „Lučinu“ doma! Legendární čerstvý sýr zvládnete během 10 minut a ze 3 surovin

Co potřebujete?

  • husí játra
  • 2 polévkové lžíce (husího) sádla
  • 1/2 cibule
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
  • 1 větší stroužek česneku
  • sušené švestky podle chuti
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • 2 polévkové lžíce smetany

Tip: Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, které je vám líto vyhodit, můžete přidat zbytky masa do paštiky k játrům. Na chuti to jen přidá!

Talíř s nakrájenou bagetkou s paštikou a cibulkou Kupi.cz

Postup přípravy

  1. Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, pak ho oberte z kostí a nakrájejte na kousky.
  2. Játra si omyjte a očistěte a poté je nakrájejte na menší části. Následně nakrájejte na malé kousky i cibuli.
  3. Na pánvičce nechte rozpustit sádlo a přidejte cibuli, kterou na něm orestujte dosklovata.
  4. Poté přihoďte játra, zasypte bylinkami dle chuti (ideální je tymián a rozmarýn) a zhruba 3 minuty opékejte.
  5. Pokud vám zbylo husí maso, pak je teď ta správná doba jej přidat na pánev.
  6. Přidejte prolisovaný česnek (kdo má rád, může dát i o jeden nebo dva stroužky více), osolte a opepřete.
  7. Vše restujte zhruba 3 minuty (můžete trošku podlít výpekem). Poté nechte směs krátce vychladnout a přelijte ji do mixéru.
  8. Během mixování můžete pro zjemnění konzistence přidat smetanu. Vše vymixujte do hladka.
  9. Rozmixovanou směs dochuťte (solí, pepřem). Paštiku dejte do mističek nebo skleniček a zalijte slabou vrstvou sádla, do kterého zapíchnete švestku. Před podáváním nechte uležet v lednici.
Pečené husí stehno s cibulovým zelím
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Svatomartinská husa ke svátku svatého Martina prostě patří. Vychutnejte si ji třeba ve formě konfitovaného stehna s cibulovým zelím a knedlíkem podle našeho videoreceptu. Této výtečné specialitě zaručeně neodoláte.

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Jak servírovat husí paštiku?

Vychladlou paštiku můžete nechat jen tak v miskách na stole, založit k ní na slavnostní tabuli roztírací nůž a do košíku vložit čerstvě rozpečené bagetky, chléb nebo jiné pečivo podle chuti. Zapíjet ji můžete červeným vínem a skvěle bude chutnat i s kuličkami hroznů.

Zdroj: autorský recept Kupi.cz