Bolesti hlavy nejsou zrovna příjemná záležitost. Může je vyvolat stres, nedostatek spánku, přepracování, nemoci, ale i potraviny, které si denně dopřáváte. Možná by vás to ani nenapadlo, ale některé potraviny obsahují látky, které mohou způsobovat bolesti hlavy. Slyšeli jste už o tyraminu? Ten bývá označován za jednoho ze spouštěčů migrény. O co tedy jde a v jakých potravinách se nachází?
Tyramin je přirozeně se vyskytující aminokyselina pocházející z tyrosinu, který je jednou z 20 základních proteinogenních aminokyselin. Našemu zdraví prospívá především regulací krevního tlaku, jeho nadměrná konzumace nicméně může vyvolat migrénu.
Je to monoamin a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, rostlinách a zvířatech, o jeho produkci se však může postarat také fermentace, stárnutí nebo zkažení potravin.
Naše tělo obsahuje enzym zvaný monoaminooxidáza (MAO), který dokáže tyramin zpracovat. Kromě toho nás MAO chrání i před hromaděním nebezpečných látek ve střevech.
Pokud máte ve svém těle nedostatečné množství MAO, konzumace potravin s tyraminem může vyvolat migrény. Sám o sobě není škodlivý, ale při nadměrné konzumaci, pokud užíváte určité léky nebo trpíte intolerancí aminů, může způsobit skoky krevního tlaku, které mohou být život ohrožující.
Z léků jsou v tomto případě nebezpečné inhibitory monoaminooxidázy (IMAO) – ty zpomalují působení MAO, čímž brání tomu, aby se tyramin ve těle efektivně zpracovával. Obsah tyraminu v těle zároveň přirozeně zvyšujete konzumací potravin, které ho obsahují ve velkém množství.
Pokud trpíte intolerancí aminů nebo užíváte IMAO, měli byste se vyhnout následujícím potravinám, které mohou zvýšit hladinu tyraminu v těle na nebezpečnou úroveň:
Jediné sýry, které můžete jíst, jsou tvaroh, smetanový sýr, ricotta a částečně odtučněná mozzarella. Ujistěte se však, že je sníte včas před datem spotřeby, ideálně hned po otevření.
Nadbytek tyraminu ve vašem systému může způsobit hypertenzní krizi, která je poznamenána drastickým zvýšením hladiny krevního tlaku. Mezi její typické příznaky patří těžká bolest hlavy, zrychlený tep, nevolnost a zvracení či pocení a pocit úzkosti. Vyskytnout se může i dušnost, rozmazané vidění či krvácení z nosu.
Prvním krokem je vyhnout se potravinám s vysokým obsahem tyraminu. Nahradit je můžete třeba těmito alternativami:
Abyste riziko ještě více snížili, dodržujte při plánování svého jídelníčku těchto pár zásad:
Zdroj: Kupi, WebMD, Medical News Today