I potraviny, které jíte mohou způsobovat bolesti hlavy. Těm s vysokým obsahem tyraminu se raději vyhněte

Žena s bolestí hlavy v posteli Prostock-studio / Shutterstock.com

Bolesti hlavy nejsou zrovna příjemná záležitost. Může je vyvolat stres, nedostatek spánku, přepracování, nemoci, ale i potraviny, které si denně dopřáváte. Možná by vás to ani nenapadlo, ale některé potraviny obsahují látky, které mohou způsobovat bolesti hlavy. Slyšeli jste už o tyraminu? Ten bývá označován za jednoho ze spouštěčů migrény. O co tedy jde a v jakých potravinách se nachází?

Přečtěte si také

Levné barvy na vlasy z drogerie jsou rizikové. Proč vám ničí vlasy?

Co je tyramin zač a jak v těle funguje?

Tyramin je přirozeně se vyskytující aminokyselina pocházející z tyrosinu, který je jednou z 20 základních proteinogenních aminokyselin. Našemu zdraví prospívá především regulací krevního tlaku, jeho nadměrná konzumace nicméně může vyvolat migrénu.

Je to monoamin a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, rostlinách a zvířatech, o jeho produkci se však může postarat také fermentace, stárnutí nebo zkažení potravin.

Naše tělo obsahuje enzym zvaný monoaminooxidáza (MAO), který dokáže tyramin zpracovat. Kromě toho nás MAO chrání i před hromaděním nebezpečných látek ve střevech.

Žena s bolestí hlavy ležící na gauči Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Jak vás může tyramin ohrozit?

Pokud máte ve svém těle nedostatečné množství MAO, konzumace potravin s tyraminem může vyvolat migrény. Sám o sobě není škodlivý, ale při nadměrné konzumaci, pokud užíváte určité léky nebo trpíte intolerancí aminů, může způsobit skoky krevního tlaku, které mohou být život ohrožující.

Z léků jsou v tomto případě nebezpečné inhibitory monoaminooxidázy (IMAO) – ty zpomalují působení MAO, čímž brání tomu, aby se tyramin ve těle efektivně zpracovával. Obsah tyraminu v těle zároveň přirozeně zvyšujete konzumací potravin, které ho obsahují ve velkém množství.

Jaké potraviny obsahují vysoké množství tyraminu?

Pokud trpíte intolerancí aminů nebo užíváte IMAO, měli byste se vyhnout následujícím potravinám, které mohou zvýšit hladinu tyraminu v těle na nebezpečnou úroveň:

  • Všechny zrající a vyzrálé sýry.
  • Nesprávně skladované maso, včetně ryb.
  • Vzduchem sušené klobásy, jako je třeba mortadella, a různé druhy salámů.
  • Všechny alkoholické nápoje, včetně piva.
  • Fermentované sójové produkty, například sójová omáčka, sójová pasta, fermentované tofu, tamari, miso polévka, tempeh, shoyu a teriyaki.
  • Kysané zelí.

Jediné sýry, které můžete jíst, jsou tvaroh, smetanový sýr, ricotta a částečně odtučněná mozzarella. Ujistěte se však, že je sníte včas před datem spotřeby, ideálně hned po otevření.

Rozličné sklenice s fermentovanou zeleninou Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Jak se přebytek tyraminu projevuje?

Nadbytek tyraminu ve vašem systému může způsobit hypertenzní krizi, která je poznamenána drastickým zvýšením hladiny krevního tlaku. Mezi její typické příznaky patří těžká bolest hlavy, zrychlený tep, nevolnost a zvracení či pocení a pocit úzkosti. Vyskytnout se může i dušnost, rozmazané vidění či krvácení z nosu.

Čím nahradit potraviny s tyraminem?

Prvním krokem je vyhnout se potravinám s vysokým obsahem tyraminu. Nahradit je můžete třeba těmito alternativami:

  • Čerstvá, mražená nebo konzervovaná zelenina.
  • Čerstvé nebo mražené maso, ryby, drůbež a vejce.
  • Luštěniny a ořechy.
  • Celozrnné chleby.
  • Vařené a sušené obiloviny.
  • Čerstvé, mražené nebo konzervované ovoce a ovocné šťávy.
  • Mléko a jogurt.
  • Káva a čaj bez kofeinu.
Ruce držící mísu plnou čerstvé zeleniny Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Zásady zdravého stravování

Abyste riziko ještě více snížili, dodržujte při plánování svého jídelníčku těchto pár zásad:

  1. Čerstvé produkty jezte do dvou dnů od nákupu, konzervované a mražené potraviny pak zkonzumujte ihned po otevření.
  2. Při jídle buďte opatrní, protože nevíte, jak byly jednotlivé potraviny skladovány. Ty přezrálé, zkažené nebo plesnivé rovnou vyhoďte.
  3. Čtěte všechny etikety potravin a nápojů na přítomnost aminů – obvykle končí aminem ve svém názvu.
  4. Vyhněte se letitým, nakládaným nebo fermentovaným potravinám.
  5. A pamatujte, že vařením se obsah tyraminu nesníží.

Zdroj: Kupi, WebMD, Medical News Today