Smažák je česká klasika. Tahle dobrota se běžně servíruje s hranolkami nebo bramborem v hospodách, restauracích i fast foodech po celém Česku. Milují ho děti i dospělí. A není se čemu divit – je levný, chutná skvěle a připravit ho zvládne skoro každý. Přestože je smažený sýr v trojobalu nesmírně populární, málokdo zná jeho příběh nebo taje správné přípravy.
Ačkoliv je smažený sýr v tuzemsku i u slovenských bratrů velmi populární, zde jeho původ nehledejte. Se sýrem se začalo pravděpodobně experimentovat už od jeho vzniku, ale není jisté, kdy přesně ho lidstvo objevilo.
Zhruba přes 8–10 tisíci lety začali lidé s domestikací zvířat produkujících mléko, primárně ovcí. První důkazy o použití sýru nalezneme v řecké mytologii a na egyptských nástěnných malbách starých přes 4 000 let.
Sýr byl objeven náhodou. Mléko se dříve skladovalo v nádobách vyrobených ze žaludků zvířat, a jelikož je zde přítomen enzym, který působí jako syřidlo, pravděpodobně díky tomu vznikl sýr.
Sýr byl velmi populární v mnoha starověkých říších, a to včetně Římské říše. Brzy se zjistilo, že mu tepelná úprava přidává skvělou chuť. Důkazy o konzumaci smaženého sýra jsou například z Káhiry, kde byl oblíbený už ve středověku a zůstal zde součástí kuchyně i pod osmanskou nadvládou. Obalovaný smažený sýr má svůj původ možná ve středověké Itálii nebo Francii.
Zmínka o něm je v Le Ménagier de Paris, což je francouzský středověký průvodce o správném chování ženy v manželství a vedení domácnosti z roku 1393. Sýrové provázky a tyčinky se obalovaly ve strouhance nebo těstíčku a následně se smažily. Z tepelně upravovaných variant si ve světě získaly velkou popularitu především obalované mozzarellové tyčinky, různé druhy sýru na gril či indický panýr.
Smažák, jak se obalovanému sýru v trojobalu slangově říká, je především českou doménou a ve světě na něj narazíte spíše zřídka. U nás se postupně rozšířil hlavně v druhé polovině 20. století, zejména po nástupu socialismu.
Více se začal objevovat, když bylo cílem zavést hotová jídla a polotovary, které umožnily českým ženám snadnější přechod z domácnosti do zaměstnání, aby podpořily budování socialismu. Zatímco se zpočátku používal pro výrobu moravský bochník, později ho nahradil levnější eidam.
30% eidam je obecně nejlevnější volbou pro přípravu smaženého sýru, ale pokud je to pro vás již ohrané jídlo, jiné druhy sýru vám ho zpestří, i když si připlatíte. Pokud chcete sýr ozvláštnit, můžete ho před obalením v trojobalu obalit třeba slaninou nebo umístit mezi dva plátky sýru plátek šunky. Aby vám držel pohromadě, zpevněte ho párátkem, které před konzumací vytáhnete. Můžete si také udělat sýrový špíz z různých druhů sýrů a následně ho obalit.
Ačkoliv se obalovaný smažený sýr používá už stovky let, obalovaný eidam v trojobalu může být opravdu český. Jeho skutečný původ se však nikdy nedozvíme. To ovšem není důležité, hlavní je, že jde o oblíbené české jídlo, které sem jezdí obdivovat cizinci z celého světa, kteří následně mohou zvěsti o tomto pokrmu šířit světem.
Zdroje: Kupi.cz