Něco mezi mletým masem a klasickou klobásou. To jsou syrové klobásy, které nejčastěji pochází z Itálie. Oproti sušeným se vyznačují řadou specifik. Ať už ve své chuti, tak v přípravě a použití v jídlech. Seznamte se s těmito unikátními lahůdkami. Poradíme vám, jak s nimi pracovat v kuchyni i jaké druhy se u nás dají koupit.
Mezi nejznámější zástupce syrových klobás patří bezesporu italská salsiccia (čteno jako salsiča). Střívka se plní syrovým nahrubo krájeným masem. Nejčastěji směsí libového a tučnějšího vepřového masa, například plecí a pancettou. K tomu se přidává trocha vína a směs soli, koření a bylinek. Typickou chuť dodává těmto klobásám především koriandr, muškátový oříšek, fenykl, nebo chilli.
V každém italském regionu samozřejmě chutná salsiccia trochu jinak. Někde se dokonce vyrábí z masa divočáka, jehněčího nebo telecího, jinde do ní dávají navíc brambory či fazole. Kromě své syrové podoby se dá koupit i salsiccia sušená, která má výraznější vůni a chuť.
Kupte se slevou Papriková klobása.
Oproti sušeným klobásám mají ty syrové, se kterými se v kuchyni pracuje spíše jako s mletým masem, velmi krátké datum spotřeby a vyžadují uchovávání v chladu. Důležitá je také jejich důkladná tepelná úprava, ideálně vařením nebo pečením. Nejvíce jim prospěje dušení v nějaké aromatické šťávě, jejíž chuť krásně natáhnou. Většinu druhů nesušených klobás také není úplně vhodné dávat na gril. Kvůli tenkému střívku mají tendenci se rychleji připalovat, zatímco vnitřek zůstává déle nepropečený.
Často ji prodávají modernější řeznictví a speciální prodejny s italskými potravinami. Narazit na ni můžete i ve velkoobchodech jako je např. Makro, případně během různých sezónních a zahraničních tematických týdenních akcí v Albertu, Lidlu nebo Kauflandu.
Běžně u nás ovšem koupíte bílé bavorské nebo české vinné klobásky, které se vyrábí jako částečně předvařený nebo syrový polotovar a stejně jako salsiccia vyžadují tepelnou úpravu.
Vinné klobásy jsou oblíbenou lahůdkou, kterou stojí za to ochutnat nejen o Vánocích. Tradičně se u nás připravují ze směsi vepřového a telecího masa, ke kterému se přidávají rohlíky máčené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citronová kúra. Vše se plní do skopových střívek a pokud si vinnou klobásu koupíte čerstvou v řeznictví, měli byste ji do 48 hodin zkonzumovat.
Tip: Při nákupu italské syrové klobásy dejte do košíku i některé z tradičních červených vín typu Cabernet, Pinot Nero či Merlot, které se k ní velmi dobře hodí. Bavorské či vinné klobásky se zase ideálně chuťově kombinují s lehčími bílými víny, např. Muškátem, Veltlínským zeleným či Ryzlinkem rýnským.