Svačina je pro děti moc důležitá a rozhodně by neměla být opomíjená. Jde vlastně o palivo, které zaručí školákům energii, a mozek bude šlapat na plné obrátky. Nejedna maminka s výběrem svačin bojuje, když jí děti nedotčené připravené krabičky přinášejí zpět domů. Ve správné svačince by měly být zastoupeny jak bílkoviny, sacharidy, tak i tuky. Aby dětem chutnalo a měly energii, zkuste svačiny obměnit a vyzkoušet něco nového. Pár tipů vám přinášíme v našem článku.
Můžete sáhnout po klasice – rohlíku nebo housce – ale určitě uděláte lépe, pokud vyberete celozrnnou variantu. Vyšší obsah vlákniny je pro děti určitě vhodnější a cennější než klasické bílé pečivo. Vybírat můžete z velkého množství druhů a svačinky tak obměňovat.
Sladké ovoce má skoro každé dítě rádo, což je samo o sobě dobrá zpráva. Příjem vitamínů je nezbytný, a právě z ovoce jich dostanou mnoho. Je možné, že ho dítě nechá stranou, což může mít ten důvod, že je servírováno v celku. Proto bude vždy lepší ovoce nakrájet tak, aby s ním dítě nemělo žádnou „starost“.
Kupte se slevou Bandur celozrnný.
K zahnání hladu je příjem bílkovin prioritou. Pokud ve svačině nejsou bílkoviny obsažené nebo jsou jen v malém množství, ozve se brzy hlad. Do bílkovin řadíme sýry, salámy, šunky a mléčné výrobky.
Tuky by měly v jídelníčku dítěte tvořit 30–40 % (dle věku). Esenciální mastné kyseliny jsou pro vývoj a zdravý růst dětí nezbytné. A kde najít ty správné tuky? Například v másle, avokádu nebo oříšcích a semínkách.
Plech vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 150 °C. V míse smícháme všechny suché ingredience. V kastrůlku ohřejeme kondenzované mléko a vmícháme do něj med. Vlijeme do mísy a důkladně promícháme. Hmotu rozetřeme na plech a sušíme v troubě cca 45 minut. Po vychladnutí nakrájíme na požadované tvary.