Některé potraviny sice nepříjemně zapáchají, ale překypují vitamíny, minerály a dalšími látkami prospěšnými pro naše zdraví. Jejich výrazná chuť vás může nadchnout, ale pronikavý zápach leckoho odradí. Přesto stojí za to jim dát šanci a překonat počáteční odpor. Které z těchto 5 potravin vás láká vyzkoušet?
V Koreji je tento kvašený zelný salát považovaný za všestranný domácí lék na řadu onemocnění a neduhů. Je tak podobné našemu kysanému zelí, oproti tomu má ovšem asijská podoba výrazně silnější zápach. Je to dáno tím, že ve složení kimchi hraje vedle pekingského zelí, zázvoru, mrkve, bílé ředkve nebo chilli klíčovou roli také česnek a rybí omáčka vyráběná z fermentovaných a silně solených ančoviček či sardelek.
Jakmile si ovšem na typický odér této lahůdky zvyknete, odvděčí se vám pořádnou porcí vitamínu C, prospěšných laktobacilů, vápníku, železa a antioxidantů. Pravidelná konzumace kimchi má blahodárný vliv na trávicí a zažívací soustavu, na naši obranyschopnost i činnost nervové soustavy. Pomáhá urychlovat metabolismus, bojuje proti stárnutí a všeobecně přispívá k lepší vitalitě.
Ačkoliv nejsou tak „nebezpečné“ jako například francouzský sýr Vieux Boulogne, který je se svým zápachem připomínajícím měsíc nemyté nohy považován za nejsmradlavější vůbec, jsou i tradiční tvarůžky pro některé silnou zkouškou odvahy. Přitom se jedná o velmi zdravý a z nutričního hlediska ideální druh sýru.
Tvarůžky zrající pod mazem se vyrábí z netučného kyselého tvarohu s poloměkkou až měkkou konzistencí. Neobsahují žádné konzervanty, naopak jsou dobrým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. Bonusem je navíc jejich nízká energetická hodnota, naprosté minimum tuků, sacharidů i cholesterolu, což dělá z tvarůžků skvělou potravinu také do redukčního, bezlepkového, diabetického i vegetariánského jídelníčku.
Naprostým vítězem mezi smradlavými superpotravinami je ovšem exotický durian. Pro nás Středoevropany se bohužel nenabízí moc možností, jak jej ochutnat. Jeho zápach připomínající žumpu či shnilé maso je natolik výrazný, že je plně zralé plody zakázáno přepravovat většinou hromadných dopravních prostředků a v zahraničí s ním nesmíte ani do lepších hotelů nebo jiných veřejných budov.
Proto je až podivuhodné, jak lahodné toto ovoce je. Někdy se dokonce popisuje jako „nejlepší sladká věc vůbec“. Jeho chuť prý připomíná vanilkový pudink se stopami krémových banánů a šťavnatých sladkých broskví. Zároveň se jedná o extra zdravé ovoce: překypuje železem, vitamínem C a draslíkem. Je mu také připisováno mnoho zdravotních benefitů, například zlepšuje kvalitu pleti i sílu svalů a snižuje krevní tlak.
Charakteristický sirný zápach kapusty některé straší už od dob školní jídelny. Tato zelenina mnoha podob se přitom dá připravovat na řadu způsobů, které z ní činí chutný zdroj vitamínů a minerálů. Nejvíce síry například obsahuje kapusta růžičková, nejméně zase kadeřávek, který je také ze všech druhů nejzdravější. Pamatujte i na to, že čím déle kapustu vaříte, tím více zapáchajících látek se z ní uvolňuje. Příště ji proto zkuste jen krátce spařit ve vroucí vodě.
Tato košťálová zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, A, B (včetně kyseliny listové), E a především vitamínu K, dále železa, draslíku, fosforu i selenu a sodíku. Kapusta velmi příznivě ovlivňuje trávení i hladinu cholesterolu, působí jako prevence rakoviny trávicího traktu, pozitivně působí na psychiku i imunitu.
Švédská legenda v plechovce. Pokud jste už někdy narazili na mnohé z internetových videí, kde se lidé pokouší tuto „lahůdku“ pozřít (nebo jen vydržet ji chvíli čichat), pak víte, o čem je řeč. Tito zkvašení a v soli naložení sledi jsou skutečnou výzvou pro otrlé. Za výrazný a téměř nesnesitelný zápach rozkládajícího se masa připomínajícího měsíce starou žumpu smíchanou s potem může kyselina propionová, kyselina máselná a sirovodík, který vzniká v důsledku fermentace rybího masa.
Stejně jako durian je i surströmming zakázáno otevírat v jakýchkoliv uzavřených a veřejných prostorách (ve Švédsku dokonce existují nájemní smlouvy, které jej nedovolují otevírat v daném bytě), nesmí ani do letadla.
I přes to jsou tyto rybičky popisovány jako velmi lahodné a chuťově dobré. Obsahují navíc plno bílkovin a zdraví prospěšných látek, které se tvoří v průběhu kvašení.
Zdroje: Healthline, Pubmed, WebMD, Olomoucké tvarůžky A.W.