Žaludovka je jednou z oblíbených bezkofeinových náhražek klasické kávy, která vyniká řadou zdraví prospěšných účinků. Nyní na podzim si ji navíc můžete připravit z vlastnoručně nasbíraných žaludů a udělat si ji do zásoby. Prakticky zadarmo. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik užitečných tipů, jak si žaludovou kávu vychutnávat a jakým dalším způsobem lze žaludy v kuchyni využívat.
Kávu z obyčejných žaludů s oblibou popíjeli už staří Slované, mezi kterými byla ceněná nejen pro své povzbuzující účinky a lahodnou chuť, ale také pro blahodárný vliv na posílení žaludku, sleziny a jater a na celkové zklidnění organismu. I v dnešní době se těší velké popularitě. Bez obav si na ní mohou pochutnávat nastávající i kojící maminky, osoby trpící vysokým tlakem či srdečními problémy i ti, kteří vyznávají zdravý životní styl.
Kupte se slevou Instantní káva Jacobs Velvet.
2 lžičky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 2–10 minut louhovat. Po scezení lze žaludovou kávovinu použít opakovaně, pro intenzivnější chuť je dobré ji navíc pár minut nechat povařit.
Káva má příjemnou oříškovou příchuť a je výborná horká i vychlazená, čistá nebo s mlékem a medem i se směsí koření (např. s hřebíčkem nebo skořicí, které je možné přidat už během mletí pražených žaludů). Dá se připravovat v kávovaru, na „turka“ i jako filtrovaná káva.
Žaludovou kávu koupíte i ve zdravých výživách a na internetu. Za 100g balení dáte v přepočtu kolem 50–150 Kč. Pokud se vám nechce do výroby vlastní, levněji vás vyjdou jiné kávoviny, například klasiky v podobě Melty nebo obilného Cara, případně instantní kávoviny s cikorkou (drceným kořenem čekanky). Pořídit a vařit se dá také káva z praženého kořene pampelišek, z namletého žita nebo špaldy.
Najemno pomleté pražené či dlouze povařené žaludy se v kuchyni využívají také jako chuťově zajímavá a bezlepková alternativa mouky. Ta se výborně hodí k zahušťování pokrmů i k nastavování těst na některé druhy pečiva.
Sama o sobě je totiž poměrně dost těžká a na kynutí není moc vhodná. Dá se ovšem použít do těst na různé placky, na hutnější nekynuté chleby, bramboráky i karbanátky, sladké brownies nebo třeba perníky a jiné moučníky.