Ačkoliv dýně patří mezi nenáročné plodiny, které vám bez velké námahy vyrostou do úctyhodných rozměrů a zabezpečí dostatek jídla na dlouhé měsíce, mnoho lidí se při jejich zpracování dopouští velké chyby. Vyhazují totiž dýňová semínka! Ta přitom nejsou jen nutričním pokladem, ale i tou největší pochoutkou, jakou vám dýně může nabídnout.
Dýňová semínka jako zdravá pochoutka
Dýně rozhodně nepatří mezi původní české plodiny, jejich domovem je Střední Amerika. Jedno z prvních použití dýňových semínek bylo v oblasti mexického města Oaxaca před zhruba 7 tisíci lety. Zde se využívaly jako pochoutka i lidový lék na širokou škálu neduhů, od léčby parazitů až po ledvinové kameny nebo problémy s močovými cestami.
Tato semínka se snadno suší a následně i skladují. Nejlépe se podávají pražená – samotné pražení je jednoduchý proces a získáte tím lahodnou pochutinu s oříškovou příchutí. Snadno si je oblíbíte více než pistácie či arašídy. A pokud se rozhodněte dýně pěstovat, můžete si nasušit velké množství těchto semínek na celý rok.
wertinio / Shutterstock.com
Jak je sušit?
- Zralou dýni rozkrojte a za pomoci lžíce vydlabejte dužinu se semínky.
- Ze semínek odstraňte kousky dužiny a důkladně je propláchněte, třeba pomocí cedníku.
- Rozložte je rovnoměrně na plech, a to tak, aby se navzájem nedotýkala.
- Nechte je zhruba měsíc sušit na suchém místě s mírným prouděním vzduchu, občas je prohrábněte a otočte. Pokud využijete sušičku, rozložte je na jednotlivá patra a sušte při 40–50 °C zhruba 2 hodiny.
- Po usušení je umístěte do papírových sáčků a skladujte na suchém a chladném místě. Následně je můžete využít pro pražení nebo pro další výsadbu.
Bezlepkový chlebíček
Bezlepkový chlebíček s ořechy a semínky je plný vlákniny, skvěle chutná a upečený ho budete mít jedna dvě. Jedná se tedy o ideální alternativu klasického pečiva. Příprava je navíc velmi snadná a mohou se do ní pustit i začátečníci.
Bezlepkový chlebíček
Dýňová polévka s citronovou trávou a koriandrem
Dýňová polévka s citronovou trávou a koriandrem je hutná a chutná. Nevšední ingrediencí v polévce je kořen galangal, který je ostřejší a voňavější než zázvor. Hotovou polévku můžete ozdobit snítkou koriandru, pokapat kokosovou smetanou nebo olivovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky.
Dýňová polévka s citronovou trávou a koriandrem
Pražená dýňový semínka – recept
Pro pražení můžete použít usušená nebo čerstvá semínka, která očistíte, propláchnete a usušíte ručníkem.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V míse smíchejte semínka s rostlinným olejem, například olivovým nebo řepkovým. Na 2 šálky semínek by mělo být zhruba 30 ml oleje. Poté přidejte sůl a trochu mletého černého pepře.
- Umístěte rošt v troubě do střední polohy. Semena rozložte na plech na pečicí papír, a to tak, aby byla v jedné vrstvě a nepřekrývala se.
- Pražte zhruba 20–30 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu. Během pražení je občas prohrábněte a otočte.
Elena Veselova / Shutterstock.com
Jak jíst dýňová semínka?
Můžete je konzumovat samotná jako pochoutku k televizi, lze s nimi ale také posypat pečivo, nasypat je do jogurtů, smoothie i snídaňových cereálií. Skvěle doplní saláty, polévky i různé sladké a slané recepty.
Co všechno obsahují?
Dýňová semínka jsou nabitá živinami a prospěšnými látkami. 100 gramů semínek poskytuje 574 kalorií, 49 gramů tuku, 6,6 gramů vlákniny a 30 gramů bílkovin. Přítomné tuky jsou většinou polynenasycené a mononenasycené, a tudíž dobré pro zdraví. Z vitamínů zde najdeme B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a vitamín K. Obsahují také minerály jako vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek.
Jaké mají účinky na zdraví?
- Silný antioxidant – Mají velký antioxidační potenciál díky přítomnosti vitamínu E a karotenoidů. Tyto antioxidanty pomáhají snižovat záněty a také chrání naše tělo před poškozením způsobeným volnými radikály.
- Kardioprotektivní vlastnosti – Jsou velmi dobrá pro zdraví srdce – antioxidanty v nich ho chrání před různými poruchami. Hořčík v dýňových semínkách zase pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu (LDL) a triglyceridů, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění.
- Pomáhají při léčbě diabetu – Jsou bohatá na hořčík, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s cukrovkou.
Empirephotostock / Shutterstock.com
- Posilovač imunity – Jsou dobrá pro náš imunitní systém díky přítomnosti vitamínu E a zinku. Vitamín E zvyšuje imunitní reakce a chrání před řadou infekčních onemocnění. Je také silným antioxidantem a zabraňuje volným radikálům poškozovat zdravé buňky. Zinek chrání tělo před záněty, alergiemi a napadajícími patogeny, čímž předchází infekcím a zvyšuje imunitu. Dýňová semínka také vykazují antimikrobiální, protiplísňové a antivirové vlastnosti.
- Zlepšují kvalitu spánku – Přítomná aminokyselina tryptofan je dobrá pro spánek. Je prekurzorem serotoninu a melatoninu, které pomáhají navodit spánek.
- Dobré pro hubnutí – Dýňová semínka jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Dávají nám pocit sytosti na dlouhou dobu, což pomáhá při redukci hmotnosti.
- Dobré pro silné kosti – Jsou bohatá na hořčík, který je dobrý pro růst a pevnost kostí a pomáhá předcházet zlomeninám a osteoporóze. Každých 100 gramů dýňových semínek obsahuje až 262 mg hořčíku, což stačí na pokrytí 65 % vaší denní potřeby.
- Zdraví prostaty – Konzumace dýňových semínek zlepšuje příznaky benigní hyperplazie prostaty. Jsou bohatá na zinek, který snižuje pravděpodobnost rakoviny prostaty. Existují také omezené údaje, které naznačují, že olej z dýňových semínek může pomoci při léčbě a prevenci močových onemocnění.
- Zlepšují kvalitu spermií – Přítomný zinek zlepšuje plodnost u mužů. Zvyšuje hladinu testosteronu a také kvalitu a množství spermií.
- Dobré pro těhotenství – Zinek posiluje imunitu a napomáhá zdravému růstu miminka.
- Snižuje depresi a úzkost – Hořčík v dýňových semínkách pomáhá snižovat stres, úzkost a zklidňuje mysl.
- Dobré pro naše vlasy – Konzumace dýňových semínek posiluje naše vlasy, díky čemuž jsou hedvábné a lesklé.
- Dobré pro naši pleť – Dělají naši pokožku hebkou a bez vrásek, zabraňují infekcím a akné.
Ačkoliv nejde o alergen, konzumujte tato semínka s mírou. Pokud byste se jich příliš přejedli, mohla by se objevit nevolnost a plynatost.
Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD