Použitý olej a tuky v žádném případě nelijte do odpadu. Ke snazšímu vytřídění použijte PET láhve

Slévání oleje z pánve do nádoby Fernando Avendano / Shutterstock.com

I když si to možná neuvědomujeme, každý z nás spotřebuje ročně desítky kilogramů tuků. Roční průměr na osobu se pohybuje okolo 20 kg, takže rozhodně nejde o zanedbatelné množství. Jenže kam s nimi po použití? Vylít do dřezu je lákavé, ale bohužel i velmi škodlivé. Tuky mohou zanášet potrubí, poškodit čističky odpadních vody a zhoršit kvalitu vody. Naštěstí existuje snadné řešení – tuky můžeme znovu využít nebo vytřídit do speciálních kontejnerů.

Přečtěte si také

Kde se skrývá v kuchyni nejvíc bakterií? Prkénka i vařečky jsou jich plné, ale jejich ráj je jinde

Kam s olejem po smažení?

Plasty, papír nebo sklo většinou třídíme automaticky, u jedlých olejů a tuků by nás to ale donedávna nenapadlo.

Je pravda, že při malém množství tuku se to nevyplatí – z pánve ho jednoduše setřete papírovou utěrkou. Pokud ale oleje nebo másla zbude více, doporučujeme ho po vychladnutí opatrně sebrat do plastové láhve, ideálně přes trychtýř. Plnou láhev byste pak měli odnést do popelnice, která je pro třídění tuků určená.

Žena papírovou utěrkou utírá zbytky oleje z pánve Africa Studio / Shutterstock.com

Jaké oleje a tuky se dají vytřídit?

Zdaleka nejde pouze o olej na smažení. Třídit se dá i tuk z konzerv, olej ze salátů nebo z nakládaných potravin. A skvělou zprávou je, že třídění a recyklace čeká také PET lahve, ve kterých tuky do popelnice nosíte.

Kde jsou kontejnery na olej?

Jedlé tuky a oleje už mají svoje kontejnery po celé České republice. Již nyní je jich přes tisíc a velmi rychle přibývají. Podle jednotné barvy je bohužel nepoznáte, ale hledání vám usnadní například mapa na webu Tridimolej.cz. A pokud byste žádný v blízkosti svého domu nebo pracoviště nenašli, můžete láhev s olejem vyhodit také do směsného odpadu.

Recyklace a další využití olejů

Z kontejnerů se olej sváží do továren, kde probíhá jeho čištění. Nejdříve se přecedí a následně putuje na čisticí linku, kde se z něj odstraňují další nečistoty a zbytková voda. Potom z něj znovu vzniká plnohodnotná surovina a je vhodný zejména pro výrobu biopaliv, která se používají do motorů aut nebo letadel.

Zdroj: Kupi, Třídím olej, Třídění odpadu