Rýžový papír, nudle vermicelli, čerstvá zelenina, bylinky, krevety, maso, tofu, vejce, houby, chilli… a mohli bychom pokračovat dál. Není zřejmě nutné říkat víc. Všechny tyto ingredience mohou být základem pro dokonalé letní závitky. Jídlo, které dokáže skvěle osvěžit, ale přitom v horkých dnech zasytí a necítíte se po něm těžko. Pokud na ně máte chuť, nemusíte hned běžet do nejbližší asijské restaurace. Jejich příprava totiž není vůbec složitá. Stačí jen vědět, jak na to. Věřte, že se z ní stane oblíbená rodinná zábava.
Závitky z rýžového papíru jsou typické pro asijskou kuchyni. Svůj původ mají pravděpodobně v Číně, odkud se rozšířily do dalších zemí především na jihovýchodě kontinentu.
Jejich příprava je velmi jednoduchá a v podstatě neexistuje jediný správný recept. Do závitků totiž můžete zabalit zeleninu dle vašich preferencí, zvolit jakékoli maso nebo bezmasou variantu v podobě vajec či tofu.
Původně byly tyto závitky sezonním pokrmem, takovým ohlášením jara. Dávala se do nich především jarní zelenina. A odtud pochází i jejich název, se kterým se setkáme v restauracích všude po světě – „jarní závitky“. A jejich příprava?
Nejčastěji se závitky smaží nebo pečou, ale velmi chutné jsou i ty čerstvé, které se po zabalení již nijak dál neupravují. Této „syrové“ variantě se pak nejčastěji říká „závitky letní“. A věřte, že nejsou o nic méně chutné.
Absencí tepelné úpravy se sice ochudíte o příjemné křupnutí smaženého rýžového papíru, to ale zvládne s přehledem nahradit křupání svěží čerstvé zeleniny.
Kupte se slevou Okurka salátová - hadovka.
Ačkoli by se mohlo zdát, že některé ingredience pro přípravu jsou exotické a v našich zeměpisných šířkách hůře dostupné, není tomu tak. Většinu seženete v klasických supermarketech.
Fantazii se však meze nekladou, do závitků můžete přidat i jinou zeleninu a bylinky. Skvěle funguje také na proužky nakroucené červené zelí, paprika nebo klasické ředkvičky na plátky. Z bylinek pak třeba perila nebo máta. Pokud máte rádi microgreens, rozhodně je můžete použít také. Závitky chuťově ozvláštní a dozdobí.
Závitky samozřejmě musí být podávány s omáčkou, do které se namáčí. Záleží na vašich chutích a preferencích, čemu dáváte přednost. Tradičně se k nim podává vietnamská omáčka Nuoc Cham, ale chybu neuděláte, ani když zvolíte omáčku arašídovou. Omáčka Nuoc Cham má oranžovo-hnědou barvu a je spíš vodová.
Kupte se slevou Krevety marinované mražené Italiamo.
K její přípravě budete potřebovat rybí omáčku, vodu, rýžový ocet, limetkovou nebo citronovou šťávu a cukr. Velmi často se do ní přidává také česnek a chilli. To vše vytvoří dokonalou kombinaci sladké, kyselé, slané a pálivé chuti.
Receptů na arašídovou omáčku je také mnoho a při její přípravě můžete směle improvizovat. Tu nejjednodušší připravíte smícháním arašídového másla, sójové a rybí omáčky, cukru, česneku a zázvoru.