Zelené vlašské ořechy se tradičně sbírají od červnového svátku sv. Jana a jejich sezóna trvá až do srpna. Využít se dají nejen pro přípravu zajímavých lahůdek, ale také zdraví prospěšných tinktur a čajů. Přečtěte si, jak zpracovat nezralé ořechy a zužitkovat tak i předčasně popadané nebo otrhané kousky. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své tělo.
Vlašské ořechy většinou dozrávají během září a října, v různých lokalitách se ovšem rychlost tvrdnutí vnitřní skořápky může velmi lišit. Proto někde ještě není ani teď v srpnu pozdě na sběr zelených, nezralých plodů. Ty poznáte tak, že je lze snadno nakrájet nebo propíchnout párátkem či špejlí.
V červenci a srpnu se také začíná sbírat zelené oplodí (slupka), než spolu s dozráváním jader zhnědne.
Jsou bohaté na vitamíny C, B, E a PP neboli niacin. Obsahují plno tříslovin, pektinů, rostlinných silic a kvalitních mastných kyselin. Již v dobách našich prababiček se používaly na léčbu trávicích potíží a kurdějí. Výborné jsou na posilování imunity a detoxikaci organismu (mimo jiné pomáhají vylučovat těžké kovy). Čistí krev, napomáhají ke snižování cholesterolu, podporují správnou funkci jater, žaludku i štítné žlázy a v neposlední řadě fungují proti únavě i depresím.
Cca 20 zelených vlašských ořechů překrájejte na čtvrtky a zalijte litrem kvalitního, minimálně 40% čirého alkoholu (např. vodkou, slivovicí, bílým rumem). Všechny kousky by měly být ponořené. Nechte na teplém místě louhovat nejméně 3–4 týdny. Čím déle, tím bude tinktura silnější. Přeceďte a užívejte po malých lžičkách na žaludeční a střevní obtíže, pro posílení imunity i při nachlazení. Tinkturu můžete používat i jako mazání na bolavé klouby a svaly.
Zelené slupky usušte a nadrťte v hmoždíři. Na přípravu jednoho čaje použijte jednu čajovou lžičku drti. Zalévejte horkou vodou o teplotě 80–90 °C a nechte čtyři až pět minut louhovat. Poté přeceďte a čaj popíjejte v průběhu celého dne (z jednoho nálevu by mělo být cca pět dávek). Užívejte po dobu jednoho týdne a před další kúrou si udělejte alespoň dvoutýdenní pauzu.
Čaj z ořechových slupek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje metabolismus a může pomoci zmírňovat projevy aterosklerózy, artritidy a osteoartrózy.
Pokud se vám podaří narazit ještě na měkké vlašáky, pak si z nich připravte i některou z výborných lahůdek. Z nejmladších jarních plodů se například vyrábí populární domácí ořechovka, z těch letních vyzkoušejte třeba ořechový kompot.
Budete na něj potřebovat: 1 kg zelených ořechů, 1 kg cukru, vodu, celou skořici a hřebíček.