Křupavá krusta vyrobená z mouky, másla a cukru je korunou každého koláče. Sladká chuť drobenky dokonale vyrovná kyselost sezónního ovoce, navíc každému moučníku dodá punc tradice. Ačkoli se skládá pouze ze tří surovin, mnohým pekařům se stále nedaří dosáhnout dokonalého výsledku. Poradíme vám, jaký je správný poměr surovin na dokonalou žmolenku, jak na to, aby nebyla moc suchá, a čím ji můžete ještě vylepšit.
Drobenka nebo též žmolenka je součástí mnoha tradičních receptů na koláče, kterou při pečení používaly už naše babičky. Skvěle se hodí na ovocné i tvarohové koláče, ale i do různých dalších dezertů.
Klasický recept se skládá z mouky, másla a cukru, které společně vytvoří hrudkovitou směs. Ta by neměla být ani příliš lepivá, ani moc drobivá. Základem úspěchu je proto správný poměr surovin, ideálně 2 díly mouky, 1 díl cukru a 1 díl másla.
Pokud se nebojíte experimentů, můžete do základní směsi přidat kapku rumu nebo nasekané ořechy. Obyčejný bílý cukr se dá pro karamelovější vůni a barvu nahradit třtinovým.
Na konzistenci a křupavost drobenky má největší vliv hrubost zvolené mouky. Hladká mouka udělá žmolenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Zlatá střední cesta je mouka polohrubá. Extra křupavost dodá drobence jednoduchý trik – zkuste do základního receptu přidat vaječný žloutek. Při použití domácího vajíčka navíc docílíte nádherně žluté barvy.
Bublanina je jeden z nejznámějších českých moučníků a stálice v kuchařkách všech našich babiček. Její příprava je snadná a rychlá, navíc do ní můžete dát jakékoli sezónní ovoce, které máte zrovna po ruce.
Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.
Při přípravě žmolenky vždy pracujte rychle a používejte vychlazené máslo. Díky použití studeného másla dosáhnete dokonale drobivé, nelepivé konzistence. Při hnětení „těsta“ pracujte svižně, abyste jej navíc nezahřívali rukama. Než drobenku začnete sypat na koláč, uložte ji do lednice a dobře vychlaďte. Na koláč ji nasypte vždy až těsně předtím, než jej vložíte do trouby.
Když si vyrábíte drobenku na koláč, můžete jí rovnou připravit více. Drobenka se totiž velmi snadno uchovává na později. Stačí nepoužité množství nasypat do uzavíratelného sáčku a vložit do mrazáku. Na sáček nezapomeňte napsat datum zmrazení a drobenku zpracujte při nejbližší vhodné příležitosti.
Ačkoli se drobenka obvykle dělá rukama v míse, můžete ji zkusit připravit i netradičně na pánvi. Stačí na mírném ohni rozpustit máslo, poté přisypat cukr a po jeho rozpuštění přidat mouku. Směs je třeba míchat, dokud se nezačne drolit, a poté nechat vystydnout. Na koláč ji klademe za studena až těsně před pečením.
Zdroje: Apetit, Kupi