Brambory jsou typickou českou plodinou. Nenajdeme snad domácnost, která by je neukrývala ve své spíži. Nevíte, co zase vařit k obědu? Sáhněte právě po bramborách. Představíme vám recepty, na kterých si nejen pochutnáte, ale navíc ani příliš nezatíží vaši peněženku.
1. Bramborka s cuketou – recept
Oblíbeným a rychlým pokrmem je bramborka. Její výhodou je možnost přípravy jak doma, tak venku. Čeká vás rodinná sešlost? Bramborka je ideálním jídlem pro venkovní posezení. Zasytí, skvěle chutná, a dokonce je zdravá!
Co potřebujeme?
- brambory
- vejce
- mouku
- česnek
- majoránku
- cuketu
- salám
Divíte se posledním dvěma položkám? Jedná se o obdobu klasického receptu. Zkrátka do připraveného těsta přimícháte na kostičky nakrájený salám, nebo nastrouhanou cuketu. Cuketu využijete také v případě, že nemáte dostatek brambor.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Brambory s hříbky a kapustou jsou jednoduchá pochoutka, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Postup přípravy:
- Oloupeme a nastrouháme brambory, do mísy přidáme vejce, vylisovaný česnek a majoránku.
- Chceme-li změnu, přimícháme cuketu či salám. Hotovou směs klademe v dostatečném množství na rozpálenou pánev.
2. Zapečené brambory – recept
Klasikou nejen v českých domácnostech jsou zapečené brambory. Jejich výhoda spočívá v rozmanitosti tohoto receptu. Hodí se jak pro vegetariány, tak pro „všežravce“. Každý si do nich připraví to, na co má chuť – anebo v případě nouze to, co najde ve spíži.
Co potřebujeme?
- brambory
- vejce
- zeleninu
- uzeniny
- sýr
Postup přípravy:
- Základem je zapékací mísa. Můžeme ji vymazat, ale také nemusíme.
- Syrové oškrábané brambory nakrájíme na plátky a vyložíme dno mísy. Další vrstvy už záleží na zvolených ingrediencích.
- Obecně však platí, že každou vrstvu proložíme bramborem a sýrem. Díky tomu bude celé jídlo držet pohromadě.
3. Brambory po anglicku – recept
O co jde? Podívejme se na to!
Co potřebujeme?
- brambory
- tuňáka
- kukuřici
- sýr
Postup přípravy:
- V troubě opečeme celé brambory ve slupce zabalené v alobalu.
- Mezitím si připravíme sterilovanou kukuřici a do zvláštní misky tuňáka.
- Nastrouháme dostatečné množství sýru a příprava je hotová.
- Opečené brambory vybalíme z alobalu, přidáme dle vlastní volby připravenou přílohu a můžeme jíst.
Andrew Pustiakin / Shutterstock.com
4. Domácí chipsy – recept
Hledáte vhodnou přílohu k fádnímu salátu nebo jen rádi přes den uždibujete? Domácí chipsy jsou pro vás to pravé! A nebojte se! Nejsou kalorickou bombou. Jedná se o zdravou variantu, kterou si zamilujete.
Co potřebujeme?
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Tloušťka záleží na vás, ale měli byste vědět, že se brambory během pečení nijak nezmenší ani neztenčí. Plátky položíme na pečicí papír, pokapeme olejem a okořeníme dle chuti. I s papírem položíme na plech a dáme péct.
Španělská bramborová tortilla
Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.
Španělská bramborová tortilla
Smažené mačkané brambory
Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.
Smažené mačkané brambory
Druhá varianta
Existuje ještě varianta bez oleje i koření – brambory pečeme na sucho, což trvá mnohem kratší dobu. Výsledkem jsou o něco tvrdší plátky brambor, které skvěle chutnají s rozteklým sýrem.
Zdroj: Kupi