4 levné recepty z brambor na léto. Navíc je zvládnete připravit za chviličku

Domácí bramborové chipsy s dipem natkinzu / Shutterstock.com

Brambory jsou typickou českou plodinou. Nenajdeme snad domácnost, která by je neukrývala ve své spíži. Nevíte, co zase vařit k obědu? Sáhněte právě po bramborách. Představíme vám recepty, na kterých si nejen pochutnáte, ale navíc ani příliš nezatíží vaši peněženku.

Přečtěte si také

Máslo, sádlo vs. Hera: Který tuk je nejlepší na cukroví, aby bylo krásně křehké a vláčné?

1. Bramborka s cuketou – recept

Oblíbeným a rychlým pokrmem je bramborka. Její výhodou je možnost přípravy jak doma, tak venku. Čeká vás rodinná sešlost? Bramborka je ideálním jídlem pro venkovní posezení. Zasytí, skvěle chutná, a dokonce je zdravá!

Co potřebujeme?

  • brambory
  • vejce
  • mouku
  • česnek
  • majoránku
  • cuketu
  • salám

Divíte se posledním dvěma položkám? Jedná se o obdobu klasického receptu. Zkrátka do připraveného těsta přimícháte na kostičky nakrájený salám, nebo nastrouhanou cuketu. Cuketu využijete také v případě, že nemáte dostatek brambor.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou

Brambory s hříbky a kapustou jsou jednoduchá pochoutka, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou

Postup přípravy:

  1. Oloupeme a nastrouháme brambory, do mísy přidáme vejce, vylisovaný česnek a majoránku.
  2. Chceme-li změnu, přimícháme cuketu či salám. Hotovou směs klademe v dostatečném množství na rozpálenou pánev.

2. Zapečené brambory – recept

Klasikou nejen v českých domácnostech jsou zapečené brambory. Jejich výhoda spočívá v rozmanitosti tohoto receptu. Hodí se jak pro vegetariány, tak pro „všežravce“. Každý si do nich připraví to, na co má chuť – anebo v případě nouze to, co najde ve spíži.

Co potřebujeme?

  • brambory
  • vejce
  • zeleninu
  • uzeniny
  • sýr

Postup přípravy:

  1. Základem je zapékací mísa. Můžeme ji vymazat, ale také nemusíme.
  2. Syrové oškrábané brambory nakrájíme na plátky a vyložíme dno mísy. Další vrstvy už záleží na zvolených ingrediencích.
  3. Obecně však platí, že každou vrstvu proložíme bramborem a sýrem. Díky tomu bude celé jídlo držet pohromadě.

3. Brambory po anglicku – recept

O co jde? Podívejme se na to!

Co potřebujeme?

  • brambory
  • tuňáka
  • kukuřici
  • sýr

Postup přípravy:

  1. V troubě opečeme celé brambory ve slupce zabalené v alobalu.
  2. Mezitím si připravíme sterilovanou kukuřici a do zvláštní misky tuňáka.
  3. Nastrouháme dostatečné množství sýru a příprava je hotová.
  4. Opečené brambory vybalíme z alobalu, přidáme dle vlastní volby připravenou přílohu a můžeme jíst.
Domácí bramborové chipsy s česnekem a kořením Andrew Pustiakin / Shutterstock.com

4. Domácí chipsy – recept

Hledáte vhodnou přílohu k fádnímu salátu nebo jen rádi přes den uždibujete? Domácí chipsy jsou pro vás to pravé! A nebojte se! Nejsou kalorickou bombou. Jedná se o zdravou variantu, kterou si zamilujete.

Co potřebujeme?

  • brambory
  • olej
  • koření

Postup přípravy:

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Tloušťka záleží na vás, ale měli byste vědět, že se brambory během pečení nijak nezmenší ani neztenčí. Plátky položíme na pečicí papír, pokapeme olejem a okořeníme dle chuti. I s papírem položíme na plech a dáme péct.

Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory

Druhá varianta

Existuje ještě varianta bez oleje i koření – brambory pečeme na sucho, což trvá mnohem kratší dobu. Výsledkem jsou o něco tvrdší plátky brambor, které skvěle chutnají s rozteklým sýrem.

Zdroj: Kupi