Bylinky mohou být cenným spojencem při hubnutí. Je nutné si ale uvědomit, že jen díky nim určitě nezhubnete, jelikož k jakémukoliv úbytku váhy je zapotřebí zapojit změnu životního stylu, tedy vyvážený jídelníček a dostatek pohybu. Bylinkové čaje jsou už jen pomůckou, která se postará nejen o dostatečný pitný režim, ale taky o celkové zdraví. Na které bylinky se tedy zaměřit?
Bylinky jsou „zázrakem“ přírody a dokážou s naším zdravím divy. Pokud víme, které jsou pro nás vhodné, a dodržujeme jejich užívání, pomohou nám s našimi neduhy. Ovlivňují náš metabolismus, omezují chutě k jídlu, podporují odvodnění organismu a zabraňují otokům.
Kvalitní čaje koupíte jak v lékárně, tak v drogerii, buď ve směsích, které obsahují více druhů bylinek, nebo samostatně jednotlivé byliny.
Bylinka, o které je známo, že obsahuje aktivní látky podporující trávení a činnost střev. Dalším plusem je, že dokáže čistit naši krev, má blahodárný vliv na hladinu cukru v krvi a má významné močopudné účinky. Kopřiva obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, karotenoidů i flavonoidů. Během diety je zapotřebí tyto látky doplňovat, proto je kopřiva ideálním pomocníkem.
Kontryhel je dobře známý především ženám, a to díky svým pozitivním účinkům na tvorbu hormonů a zmírnění premenstruačního syndromu. Díky velkému množství chlorofylu zlepšuje metabolismus a pročišťuje tělo. Neméně známé jsou jeho odvodňovací účinky, které pocítíte, pokud budete pít dva šálky kontryhelového čaje každý den.
Významná bylinka, která čistí játra, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a napomáhá rychlejšímu spalování tuků. Postará se o likvidaci škodlivých látek v těle a zlepšuje celý chod metabolismu. Třešničkou na dortu je schopnost zmírnit únavu a malátnost. Ostropestřec můžete zakoupit ve formě kapslí, tinktury nebo čaje.
Pampeliška neboli smetanka lékařská obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Je vynikajícím pomocníkem při odstraňování nežádoucích látek z těla a tím příznivě působí na metabolismus. Dokáže tlumit zánětlivé procesy v celém těle a snižuje hladinu cukru v krvi. Lze použít všechny její části, tedy kořen, listy i květ.
Zdroje: NCBI, Healthline, National Library of Medicine