Kořenicí směsi nám v kuchyni usnadňují plno práce s dochucováním pokrmů. Málokdo se ale dívá, za co při jejich nákupu vlastně platí. Tušíte správně – u většiny je to z více než poloviny obyčejná jedlá kuchyňská sůl, dále také glutamáty a mnohdy i cukr. Na co si při výběru koření dávat pozor?
Samozřejmě kořenicí směs jako taková přináší v kuchyni spoustu výhod. Na trhu najdete opravdu nekonečné množství kombinací i druhů, které snadno a rychle dodají jednotlivým pokrmům jejich požadovanou chuť – od číny, amerických brambor, špaget až po bramboráky nebo pizzu.
Ačkoliv už mnozí výrobci vyřadili ze složení těchto výrobků glutamáty, konzervanty a umělá barviva (to se bohužel stále netýká levnějších značek), obsah soli zůstává i nadále alarmující. U mnohých směsí (například grilovacích nebo na ryby) bývá obsaženo také větší množství cukru. Ten sice může pokrmům dodat lepší chuť, nicméně našemu zdraví neprospívá a pouze dokazuje, že výrobci jej v dnešní době zvládají „propašovat“ opravdu kamkoliv. Hledejte proto ve složení i tuto ingredienci.
Dýňové latte macchiato s medovým kořením vás nádherně zahřeje a navodí podzimní atmosféru. Podle našeho videoreceptu ho navíc zvládnete opravdu hravě, tak neváhejte a pojďte ho vyzkoušet.
Nadměrná konzumace soli může našemu tělu výrazně uškodit. Má za následek vysoký krevní tlak (ten může vést k mrtvici nebo infarktu), poškození jater a ledvin i zavodňování organismu. Doporučovaný denní příjem soli se u dospělého člověka pohybuje okolo 5 gramů, což odpovídá asi 1 vrchovaté lžičce.
Obsahuje-li kořenicí směs až 70 % soli, stačí zhruba 1,5–2 lžičky takového koření ve snědeném pokrmu a váš denní příděl je splněn. Pokud si ale dáte jakoukoliv další potravinu obsahující sůl nebo sodík (i minerálku, pečivo, cereálie, sýry, uzeniny apod.), překračujete denní limit a ohrožujete své zdraví.
Podívali jsme se na nejčastější složení některých oblíbených kořenicích směsí. Jak sami můžete vidět, většinou jsou kromě soli tvořeny základními druhy koření, které se nacházejí obyčejně v každé kuchyni. Nejlepší je proto míchat si z běžně dostupného koření směsi vlastnoručně doma a sůl si dávkovat podle vlastní chuti.
A ještě jedna rada na závěr. Aby vám koření co nejdéle vydrželo plné chuti a vůně, vždy jej uchovávejte v uzavřených nádobách a v suchu. Vyvarujte se také skladování na místech, kde je příliš teplo (například blízko sporáku).