V současné době jsme obklopeni velkým množstvím plodin, většina z nich však pochází z jiných částí světa. Pokud jste v minulosti neměli hospodářská zvířat a úroda z pole nestačila k tomu, aby vás nasytila, co jste mohli dělat? Řešením bylo využít přírody – kromě jedlých bylin a lovu divoké zvěře se nabízel i další cenný zdroj potravy a tím byla žaludová mouka. Dnes se už skoro zapomnělo na to, že by vás i dub mohl nasytit. Jak se tato mouka vyrábí?
Domorodí Američané melou žaludy na mouku a používají ji k přípravě vydatných pokrmů po stovky let. Nasbírání kbelíku žaludů se zdá být mnohem snadnější než vypěstování obilí a mlácení obilných klasů cepem.
Žaludy jsou jedlé – ale až tehdy, když se rozdrtí a vyluhují. Obsahují totiž vysoký obsah taninů – tříslovin, které je činí pro člověka nepoživatelnými. Pokud na ně tedy při své procházce lesem narazíte, rozhodně je nezačněte konzumovat, protože na to váš trávicí systém není stavěný.
Taniny jsou zodpovědné za to, proč je káva hořká nebo nezralá jablka kyselá. Pokud byste je ze žaludů neodstranili, měli byste podrážděný žaludek. Jakmile se jich však zbavíte, můžete žaludy proměnit v mouku nebo je usušit a upražit, abyste je mohli jíst jako ořechy. Chuťově jsou jim podobné, nicméně o něco sladší, jemnější a zemitější.
Příprava mouky je poměrně náročná a zabere vám 2–3 dny. Všechny druhy dubu produkují jedlé žaludy, takže se nemusíte bát. S některými se však pracuje obtížněji, protože mohou mít malé plody nebo tlustou slupku. Mezi nejvhodnější patří dub bílý nebo dub červený.
Kupte se slevou Pekanové ořechy Alesto.
Žaludovou mouku můžete použít stejně jako jakoukoliv jinou. Připravit si z ní můžete žaludový chléb, placky, palačinky a cokoliv dalšího. Myslete jen na to, že je potřeba zvýšit vlhkost, protože je o něco sušší.
Průměrný dub začne plodit žaludy kolem 25. roku svého života a žít může i 500 let. Za každý rok jich přitom dokáže vyprodukovat až půl tuny, což je množství, které by zajistilo dostatek kalorií pro dvě osoby na celý rok. Mouka z nich je navíc mimořádně zdravá – žaludy totiž obsahují například:
Kupte se slevou Směs bez lepku Doves Farm.
Ačkoliv je žaludová mouka zdravá a při správné přípravě nezávadná, upozorňujeme, že je recept na vlastní nebezpečí. V minulosti nicméně na tuto mouku spoléhaly celé vesnice a je škoda, že se na tento cenný zdroj potravy zapomíná.