Letní dezerty, u kterých se nezapotíte. Žádné pečení, jen pár surovin a dobrota je na světě

Dvě skleničky s panna cottou s malinovým  přelivem a čerstvými malinami a borůvkami sweet marshmallow / Shutterstock.com

Letní dny přímo vybízejí k osvěžujícím dezertům, které nevyžadují zapnutou troubu. S trochou fantazie a pár ingrediencemi vytvoříte lahodné dobroty, jež potěší chuťové pohárky a zchladí v parných dnech. Připravte si je do sklenic nebo do formy a nechte přes noc vychladit. Druhý den si pak vychutnáte lehký zákusek ke kávě nebo jako sladkou odměnu. Které recepty jsme pro vás vybrali?

Přečtěte si také

Rýžovar dokáže mnohem víc, než si myslíte! Tady je 16 běžných jídel, která překvapivě skvěle zvládne

Limetkový cheesecake

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 50 g másla (na korpus) + na vymazání formy
  • 500 g tvarohu
  • 150 g mascarpone
  • limetka
  • moučkový cukr

Postup:

Sušenky rozdrťte a vsypte do misky, do které přilijte rozpuštěné máslo. Směs promíchejte a zjistěte, zda má těsto správnou konzistenci a drží pohromadě. Dortovou formu vymažte máslem a na dno vložte pečicí papír.

Na dno formy dejte sušenkovou směs, umačkejte ji a vložte do lednice. Ve větší míse smíchejte tvaroh a mascarpone, přidejte šťávu z půlky limetky a lžíci nastrouhané kůry. Krém můžete dosladit podle libosti moučkovým cukrem. Z lednice vyndejte již ztvrdlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Limetkový cheesecake v celku, jsou na něm kolečka limetek a vedle nůž, hrnek a utěrka Maria Medvedeva / Shutterstock.com

Čokoládovo-sušenkový chlebíček

Ingredience:

  • 350 g čokolády
  • 200 g sušenek
  • 90 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky skořice
  • kakao

Postup:

V kastrůlku přiveďte k varu smetanu s kousky másla, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Vmíchejte skořici a rozdrcené kousky sušenek. Vlijte do formy a nechte přes noc zchladnout. Poté opatrně vyklopte a poprašte kakaem. Podávejte pokrájené na plátky s krémem, zmrzlinou nebo ovocem dle libosti.

Panna cotta přelitá malinovou omáčkou, maliny, jahody, máta, lžička Francesco83 / Shutterstock.com

Panna cotta s malinovým přelivem

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 2 lžičky želatiny
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk
  • 250 g malin
  • 1 lžíce cukru
  • čerstvé maliny na dozdobení + lístky máty

Postup:

Do misky dejte dvě lžíce vody, vsypte želatinu a nechte odstát 10 minut. Smetanu, cukr a vanilku vložte do rendlíku a zahřejte pod bod varu. Vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit. Směs vlijte do formiček, které dejte přes noc do ledničky. Ovocný přeliv vyrobte rozmixováním malin a cukru a přelijte jím dezert.

Kostka tiramisu na talířku harexape / Shutterstock.com

Tiramisu

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 1 šálek silné kávy
  • 1 lžíce rumu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kakao

Postup:

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a zlehka také sníh. Piškoty namáčejte do kávy s rumem a mlékem a vkládejte do jednotlivých skleniček nebo formy. Naneste část krému a znovu proložte piškoty. Poslední vrstvu zakončete krémem a nechte ztuhnout. Před podáváním posypejte kakaem.

Můžete také vyzkoušet variantu s jahodami a prokládat jednotlivé vrstvy plátky jahod a vršek dezertu ozdobit jahodami a mátou.

Tvarohový dort s jahodami a borůvkami Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Tvarohový ovocný dort

Ingredience:

  • 2 balení dětských piškotů
  • 2 tvarohy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 smetana ke šlehání
  • cukr moučka
  • kakao
  • oříšky
  • ovoce podle libosti (jeden druh kompotovaný)
  • strouhaný kokos
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno formy vložte kulaté piškoty. Nachystejte si tři druhy ovoce (jedno z nich kompotované). Šťávou z kompotu pokapejte spodní patro piškotů a polovinu přichystaného ovoce vyložte na piškoty.

V míse ušlehejte smetanu, přidejte tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Část krému natřete na ovoce, naskládejte patro piškotů, přidejte zbytek ovoce a krému. Formu přikryjte fólií a dejte ztuhnout do lednice. Dort podávejte nakrájený na klínky, ozdobte kakaem, oříšky nebo zbylým ovocem.

Zdroj: Kupi