Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem. Na následujících řádcích najdete velice jednoduchý postup, podle kterého to zvládne opravdu každý.
Není to složité, ale také to není úplně jednoduché. Než se mi podařilo upéct chléb, se kterým jsem byla na 100 % spokojena, trvalo to půl roku.
Stačí jedna jediná chyba a plácáte se v tom několik měsíců. Se správným postupem a ohlídáním si všech detailů ovšem můžete snadno uspět i vy.
Nejčastější problém, na který jsem i já sama narazila – z trouby ne a ne vytáhnout krásně nadýchaný chléb. Výsledek vždycky připomíná spíše placku. Děje se vám to také? Nezoufejte, může za to kvásek. Přesněji řečeno slabý kvásek a překynuté těsto.
Na internetu se dočtete spoustu návodů, jak si založit kvásek, avšak když jsem se podle nich řídila já, výsledek nebyl podle očekávání. Pojďme si tedy ukázat, jak kvásek založit správně.
Tip: Chcete tip na opravdu dobrou knihu o kváskovém pečení? Nepřehlédněte dílo Ivy Trhoňové a Ludmily Gottwaldové Upečeno s láskou. Po mnoha neúspěšných pokusech jsem si ji pořídila také a začalo se mi konečně dařit. Najdete zde recepty na velkou spoustu chlebů – nejen ten obyčejný, ale také například toustový, bramborový, cuketový a mnohé další.
Na začátku každého kváskového chlebu je kvásek, respektive kvas. Nejde o nic jiného, než o fermentovanou (zkvašenou) vodu s moukou. To je právě to, co dělá kváskový chléb speciálním – a také důvod, proč jeho pečení zabere čas.
Jakmile si ovšem jednou kvásek vypěstujete, vydrží vám klidně celý život a pečení tohoto typu chlebu bude poté již rychlovka. Kvásek totiž potřebuje vyrůst a zesílit – a to mu zabere klidně i pár dnů.
Kupte se slevou Mouka žitná celozrnná Pernerka.
Na kvásek budete potřebovat čistou celozrnnou žitnou mouku, vodu a větší sklenici.
Do připravené sklenice nasypejte dvě lžíce žitné mouky, přidejte 3–4 lžíce vody a směs promíchejte. Vznikne mírně hustá kašička. A to je celé.
Lžičku, kterou jste směs míchali, můžete ve sklenici nechat a vše zakrýt například mikrotenovým sáčkem nebo potravinářskou fólií. Sklenici i se směsí nechte odpočívat na kuchyňské lince.
Na druhý den, přibližně ve stejný čas, přidejte do sklenice jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Směs promíchejte.
Třetí den postupujte stejně jako den předtím. Do směsi přidejte opět jednu lžíci žitné mouky a dvě lžíce vody. Důkladně promíchejte.
Ze sklenice odeberte dvě lžíce směsi a přisypte jednu lžíci mouky a dvě lžíce vody. Opět promíchejte a nechejte fermentovat.
Zopakujte totéž, co předešlý den.
Mnohé návody na internetu zde končí, protože kvásek nádherně bublinkuje, zvětšuje svůj objem a udrží se na hladině vody. Ale tehdy je pořád ještě hodně slabý, a proto je nutné jej alespoň po dobu jednoho týdne dvakrát denně krmit – posilovat.
Krátce po šesté hodině ráno (vstávám brzo) jsem ze sklenice odebrala skoro všechen kvásek a na dně nechala jen malé množství, asi tak na jednu lžičku. Zasypala dvěma lžícemi chlebové žitné mouky a třemi lžícemi vody, promíchala, přikryla fólií a nechala ležet na kuchyňské lince až do cca 18. hodiny.
Poté jsem celý proces zopakovala – tzn. opakovat po cca 12 hodinách alespoň sedm dní (klidně i déle, pokud se vám nebude kvásek zdát dostatečně silný). Po této době jsem měla kvásek už připravený a začala z něj péct.
Tip: Co s kváskem, který odeberete? Sbírejte jej do sběrné nádoby a poté z něj něco připravte, například lívance nebo kyselo.
Pokud si chcete upéct obyčejný kváskový chléb, nepotřebujete žádný zázračný recept. Jediné, co musíte znát, je poměr rozkvasu, mouky a vody. Pro zjednodušení vám povím svůj postup.
Těsto nechávám kynout přes noc v lednici a peču až ráno. Je to pro mě mnohem pohodlnější než čekat, až chléb během dne nakyne na kuchyňské lince.
Z připraveného kvásku odeberte lžíci, dejte ji do misky, přidejte 150 gramů žitné chlebové mouky a 150 gramů vody. Směs promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10–12 hodin kvasit. Rozkvas dělám například v 6 hodin ráno – a večer, když přijdu, je již připraven.
Z rozkvasu nyní odeberte jednu lžíci, dejte ji do sklenice a šup s ní do lednice na příště. Až budete zase za týden péct, uděláte si z ní další rozkvas. Udržovat si můžete ale i původní kvásek. Já si z rozkvasu neodebírám, ale udržuji mateřský kvásek. Opět jej v lednici krmte žitnou moukou, vodou a přitom odebírejte starý kvásek.
Nyní si vezměte kuchyňskou váhu, na ni položte mísu a zvažte si, kolik máte rozkvasu. Podle toho, kolik jej budete mít, dáte polovinu gramů vody a přidáte tolik gramů pšeničné chlebové mouky, kolik máte rozkvasu. Tuto směs dobře promíchejte a nechte půl hodiny či hodinu odpočívat v lednici či na kuchyňské lince.
Měla jsem 300 gramů rozkvasu, přidala jsem tedy 300 gramů pšeničné chlebové mouky a 150 gramů vody.
Po uplynulé půlhodině až hodině přidejte do těsta 2 % soli (v mém případě: 300 g rozkvasu + 300 g mouky + 150 g vody = 750 g těsta, 2 % z toho je 15 g soli) a přidat můžete i kmín.
Těsto vložte do robota s hnětacím hákem (anebo hněťte ručně) a nechte stroj pracovat na nejnižší rychlost přibližně 10 minut. Na zhruba poslední dvě minuty zrychlete na druhý stupeň.
Kupte se slevou Croissant.
Odměřte si 40 minut, během kterých necháte těsto odpočívat. Jakmile čas vyprší, těsto přeložte tak, že jej chytnete za jeden roh, vytáhnete a přeložíte na roh druhý. Takto postupujte se všemi stranami, dokud to půjde.
Věnujte těstu dalších 40 minut odpočinku. Poté jej stejným způsobem znovu přeložte. A po dalších 40 minutách ho přeložte ještě jednou, naposledy a vyformujte bochník – stočte (doporučuji najít si na internetu video, jak na stočení).
Tip: Nebojte se trošku potřít pracovní desku a ruce olejem, s těstem se vám bude lépe pracovat. Dobře funguje i studená voda.
Těsto nyní vložte do kukuřičnou moukou vysypané ošatky a dejte přes noc do lednice. Pokud nechávám kynout chléb v lednici, snižuji v ní teplotu na 4 °C – i přes tento chlad naběhne hezky. Druhý den ráno ošatku vyndám a chléb upeču.
Tato otázka celou vaši práci zásadně ovlivní. Dlouhou dobu jsem pekla v troubě a koupila si i speciální formu na chléb značky Emile Henry, která pro pečení vytvoří naprosto ideální podmínky, jako byste pekli v hliněné peci.
Speciální forma ale není vůbec potřebná. Chléb můžete péct klidně na plechu nebo v litinovém hrnci – prvních 20 minut na 250 °C, poté snížit teplotu na 200 °C. Váš výtvor by měl mít uvnitř teplotu okolo 95 °C.
Kupte se slevou Litinový hrnec Ernesto.
Co jsem si však naprosto zamilovala já a na co nedám dopustit, je mámina přes čtyřicet let stará remoska. Věřím, že spousta z vás tento zapomenutý a mnohdy nepoužívaný klenot v rodině má. Zkuste se poptat maminky či babičky, možná se jí rády zbaví. Koupit se dá ale samozřejmě i nová. Chléb z remosky mi chutná opravdu nejvíc, a navíc oproti troubě šetří energii.
Nemusíte se ani trápit stupni. Chléb rovnou z lednice vložíte do studené remosky, zapojíte do zásuvky a pečete. Žádné rozpalování, pouze přes okénko sledujete, jak pečivo roste a zlátne. A jakmile bude upečené, nechte ho zcela vychládnout na mřížce.
Chléb můžete před pečením ještě různě nazdobit. Dá se naříznout žiletkou, případně i ozdobit zajímavými ornamenty nebo obrázky za pomoci mouky, kakaa, Cara či Inky. Mimochodem, těsto se dá zajímavě obarvit právě instantní kávovinovou směsí typu Caro.
Tip: Pokud chléb naříznete, umožníte z něj odejít přebytečné vlhkosti. Naříznutí zabraňuje nechtěnému popraskání při pečení, ale má také estetickou funkci, kdy můžete různými nářezy vytvářet nádherné ornamenty. Tím svůj výtvor povýšíte na úplně jinou úroveň a získáte tak například originální dárek.
Chléb si můžete ozdobit i obrázkem, ornamentem, číslem, napsat na něj jméno, prostě cokoli, co vás napadne. Obrázek uděláte velmi jednoduše – vystřihněte si například srdíčko doprostřed papíru formátu A4. Ještě před tím, než dáte chléb péct, jemně jej navlhčete, přiložte šablonu se vzorem a poprašte moukou přes sítko. Papír opatrně nadzvedněte. A nyní můžete dát péct.
Kupte se slevou Dort Marlenka.
Kváskový chléb můžete upéct v jakékoli velikosti – malý ke snídani, střední na výlet s rodinou a obří třeba jako dar. Když jednou začnete, určitě budete chtít v pečení pokračovat a zkoušet nové věci. Ale ke svému osvědčenému receptu, k tomu se budete vracet stále – a rádi!
Jedno vám ale garantuji – obyčejný chléb z obchodu vám už nic říkat nebude, a to i kdyby byl kváskový. Váš je prostě váš! Voní nejkrásněji, kůrka křupe nejlépe… a ta chuť! Věřte tomu, že ten váš bude tím nejdokonalejším chlebem na světě!