Chystáte se na dovolenou? Vaše rostliny nemusí trpět, nechte je, ať se zalijí samy

Samozavlažovací baňka v květináči pokojové rostliny FotoHelin / Shutterstock.com

Těšíte se na vytouženou dovolenou, ale trápí vás, co bude s vašimi milovanými květinami? Truhlíky a pokojové rostliny na vás doma čekají a potřebují péči i během vaší nepřítomnosti. Naštěstí existuje snadné řešení – samozavlažovací systémy! Poradíme vám, jaké možnosti máte, když nemůžete spoléhat na pomoc sousedů. Hoďte starosti za hlavu a užijte si zasloužený odpočinek, zatímco vaše zelené poklady budou prosperovat.

Přečtěte si také

Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Jak zavlažovat rostliny během dovolené?

Ať už se chystáte kamkoli, vaše rostliny mohou prospívat i bez vás – ano, i tehdy, když sousedka nebo někdo z blízkých nemají čas, aby se o váš domov postarali. Vyberte si některé řešení v podobě samozavlažovacích systémů a máte po starostech.

Jak vyrobit samozavlažovací systém?

Ještě než vyrazíte na nákupy, abyste si pořídili samozavlažovací automatiku nebo speciální květináče, můžete jako první pomoc otestovat vlastní řešení. Jednou z mnoha možností je použití staré PET lahve. Nádobu (PET lahev) opatřete víčkem, do kterého uděláte pár dírek. Lahvi odřízněte dno a zapíchněte ji do květináče – přímo do zeminy. Pak už jen stačí před odjezdem naplnit lahev vodou, aby do rostliny kapala vláha, jakou potřebuje. Hotovo!

Zkuste Wickovu metodu

Wickova metoda je jednoduchý a efektivní způsob, jak zavlažovat rostliny během vaší nepřítomnosti. Tady je návod, jak na to:

  1. Připravte si knot z bavlněné nebo lněné tkaniny. Může to být například starý ručník, utěrka nebo i silnější provázek.
  2. Knot by měl být dostatečně dlouhý, aby dosáhl ode dna nádoby s vodou až k substrátu v květináči.
  3. Jeden konec knotu ponořte do nádoby s vodou a druhý konec zasuňte do substrátu v květináči. Ujistěte se, že knot je v kontaktu s kořeny rostliny.
  4. Nádobu s vodou umístěte výše než květináč, aby voda mohla snadno prosakovat knotem do substrátu.
  5. Voda bude pomocí kapilárních sil vzlínat knotem a postupně zavlažovat substrát v květináči.
  6. Velikost nádoby s vodou zvolte podle velikosti květináče a délky vaší nepřítomnosti. Čím větší nádoba, tím déle vydrží zásobovat rostlinu vodou.
  7. Před odjezdem systém vyzkoušejte, abyste se ujistili, že funguje správně a rostlina dostává dostatek vody.

Wickova metoda je skvělá pro menší až středně velké květináče a pro rostliny, které nemají příliš vysoké nároky na zálivku. Je to jednoduchý a levný způsob, jak udržet vaše rostliny zavlažené po dobu vaší dovolené.

Kde sehnat samozavlažovací květináče a truhlíky?

Chcete vyrážet na cesty pravidelně a vědět, že o vaše rostliny je postaráno? Pak možná naopak nechcete mít na očích nevzhledné PET lahve. Trh dnes naštěstí nabízí nepřeberné množství samozavlažovacích truhlíků a květináčů, které váš problém se zaléváním vyřeší.

Některé z nich jsou vybaveny dvojitým dnem, ve kterém je voda – tu rostlina saje dle potřeby. Existují i květináče vybavené speciálními knoty, které prostřednictvím nasáknutí dávkují vláhu rostlině či jejím kořínkům. Je z čeho vybírat – stačí se poohlédnout v hobby marketech a specializovaných obchodech.

Pokojové rostliny a v květináči zapíchané podomácku vyrobené zavlažování z PET lahví Khoe / Shutterstock.com

Jak funguje automatický zavlažovací systém?

Máte spoustu rostlin, které vás potřebují? Investujte do samozavlažovací automatiky. Automatický zavlažovací systém využívá čerpadlo a zásobník na vodu, aby dostal vláhu ke všem rostlinám. Mnohdy je možné nastavit nejen intenzitu zalévání, ale také její pravidelnost. Voda může kapat nebo téct přímo k rostlině a jejím kořenům. Samozavlažovací systém není vhodný jen pro truhlíky, postará se během vašich cest také o záhony.

Tip: Samozavlažovací truhlíky najdete v hobby marketech Obi, Baumax i Hornbach. Sledujte letáky oblíbených prodejců na Kupi, abyste nepropásli akční nabídku. Vše pro spokojené rostliny najdete v kategorii Bydlení a zahrada.

Zdroje: Kupi, Mother Earth News