Patříte v létě do týmu zmrzlina, nebo ledová tříšť? V případě, že je vaší odpovědí druhá možnost, není nic snazšího než si tuto chladivou lahůdku vyrobit doma. Pak budete mít své oblíbené osvěžení vždy po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť. Navíc z poctivých surovin a bez přidaných barviv, sladidel a aromat. Inspirujte se našimi tipy na přípravu domácí ledové tříště a objevte neodolatelné ovocné kombinace, které vám přinesou to pravé letní osvěžení.
Pokud byste si chtěli připravit tříšť jako ze stánku, museli byste sáhnout po sladkém sirupu, pár ochucujících kapkách (tzv. flavdrops) a potravinářském barvivu.
Nebo na to můžete jít jinak a dát přednost čerstvým surovinám. Základem může být ovoce, ovocná šťáva (vymačkaná nebo 100% z obchodu), ovocný rozvar, domácí marmeláda i káva. Pak už vám bude stačit jen led a v případě použití kyselejších druhů ovoce i cukr nebo zdravější sirup (čekankový, datlový, agávový).
Kupte se slevou Meloun vodní.
Přijde-li vám jednodruhová ledová krusta fádní, pak začněte s chutěmi experimentovat. Ať už různé suroviny smícháte v jednu směs, nebo budete podávat „duhovou“ tříšť a připravíte si více samostatných příchutí, inspirovat se můžete následujícími osvěžujícími kombinacemi:
Máte-li doma výrobník na zmrzlinu, můžete použít i ten.
Kupte se slevou Stolní mixér President Tescoma.
Nejjednodušší je potom sáhnout po speciálních výrobnících na ledovou tříšť, které koupíte v obchodech. K dostání jsou ve dvou variantách.
Levnější jsou výrobníky ledové tříště v podobě kelímků, které vás vyjdou na cca 200–300 Kč za kus. Prázdné se dávají na několik hodin nachladit do mrazáku a až poté se plní ovocnou směsí, šťávou nebo ochucenou kávou. Obsah se ihned začne mrazit. Mačkáním stěn kelímku nebo seškrabováním lžičkou se začne uvolňovat ledová krusta a tříšť je na světě.
Úplně nejlepší jsou ovšem domácí elektrické výrobníky tříště fungující jako drtiče ledu. Tyto spotřebiče většinou koupíte za cenu kolem 800–1500 Kč (záleží na objemu, výkonu i rychlosti drcení). Vyrobíte s nimi nejen ledovou tříšť dokonale nadýchané, sněhové konzistence, ale i různé další studené dezerty a sorbety.