Vyhýbáte se potravinám s vyšším podílem laktózy, ale nechcete se ochudit o oblíbené sýry? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Velká většina jich obsahuje problematického mléčného cukru překvapivě málo, a pokud netrpíte absolutní intolerancí, můžete si je bez obav dopřávat. Přečtěte si, které druhy mezi ně patří i jak sýry s ohledem na obsah laktózy v obchodech vybírat.
Ačkoliv laktózu neboli mléčný cukr najdeme v nejrůznějších potravinách, na černé listině jsou zpravidla mléčné výrobky. Nejvíce laktózy mají produkty, které obsahují syrovátku, sušené mléko nebo mléko odtučněné (odstředěné) – například jogurty, tvarohy, zákysy, smetany apod.
Laktóza je totiž rozpustná ve vodě, nikoliv v tuku. A proto jí většina sýrů obsahuje jen stopové množství, některé dokonce žádné. Týká se to především těch tvrdých, nebo naopak tučných, vyzrálých.
Při výrobě sýrů se většina laktózy přesune do tekuté syrovátky, která se následně odstraňuje, čímž se sýr stává tvrdým. Svou úlohu mají rovněž bakterie mléčného kvašení, které se během procesu výroby přidávají. Ty zbylý mléčný cukr přeměňují na „neškodnou“ kyselinu mléčnou.
Halloweenské parmazánové krekry jsou jednoduchá chuťovka ideální na pořádnou strašidelnou párty. S různými vykrajovátky vykouzlíte třeba zubící se duchy, hororové scény nebo děsivé kočky. Slané krekry můžete namáčet do různých dipů.
Všeobecně tedy platí, že čím je tvrdý nebo měkký sýr uleželejší a vyzrálejší (ať už se bavíme o zralé goudě, čedaru, nebo plísňovém sýru), tím méně laktózy obsahuje. Někdy se dokonce uvádí, že nechá-li se sýr zrát alespoň devět měsíců, nenajdete v něm laktózu žádnou.
Naproti tomu takový 30% eidam, light sýry se sníženým obsahem tuku a ty „mokré“, jako jsou cottage, mozzarella, ricotta nebo balkánský, mají hodnoty značně vyšší. Pokud si je chcete dopřát nebo je potřebujete do receptu, je lepší vyhledat v obchodech jejich bezlaktózové alternativy, kterých se dá dnes koupit celá řada.
Hledejte na výrobcích označení „lactose-free“ či „low lactose“. Je pouze potřeba počítat s tím, že je při jejich výrobě mléčný cukr štěpen na cukry jednodušší, a proto mohou mít sladší chuť. A bývají také o něco dražší než běžné produkty.
K lepší snášenlivosti některých sýrů s vyšším obsahem laktózy (a samozřejmě i ostatních potravin, které ji obsahují) si navíc můžete pomoci přípravky z lékárny. Poohlédněte se po laktózových kapkách, tabletách nebo kapslích, které se užívají před jídlem a obsahují tzv. laktázu, což je enzym štěpící mléčný cukr. Vhodné je také užívání probiotik, případně konzumace produktů obohacených o probiotické kultury.
Zdroje: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, insider.com, sciencedirect.com, healthline.com