Brokolice, typická svými zelenými růžicemi, se v posledních letech těší v našich kuchyních poměrně velké oblibě. Není divu – dá se totiž využít do spousty pokrmů, od salátů přes polévky až po hlavní chod. Její konzumace navíc přináší našemu tělu celou řadu benefitů.
Brokolice je brukvovitá zelenina, jejíž domovinou je oblast Středomoří. Nejvíce se jí vypěstuje v Itálii, ale dobře vám poroste i na české zahrádce.
Podobně jako většina zeleniny je i brokolice nejzdravější syrová. Právě tak si totiž zachová nejvíce vitamínů. Nejbohatší je na vitamín C, který je pro naše tělo obzvlášť důležitý. Posiluje imunitu, má antioxidační účinky, napomáhá ke správnému fungování nervové soustavy a bojuje proti únavě. V brokolici ale najdeme i vitamíny skupiny B, vitamín D nebo E. Nechybí celá řada dalších prospěšných látek – karoten, kyselina listová, vápník, draslík, hořčík nebo železo.
Brokolice také pomáhá dobrému trávení. Díky vápníku je výborná pro zdraví našich kostí a zubů a díky draslíku zase posiluje činnost srdce. Má jen nízký obsah sacharidů, takže ji můžete do jídelníčku bez obav zařadit i při redukční dietě.
Kupte se slevou Brokolice.
Pokud jdete pro brokolici do obchodu, je potřeba dobře vybírat. Brokolice se totiž poměrně rychle kazí, proto si domů chcete přinést co nejčerstvější. Čerstvou poznáte podle jasně zelené barvy, která může mít lehce nafialovělý odstín. Jakmile se růžice barví dožluta, už je to špatně. Taková brokolice je starší a nemá smysl ji kupovat. Brokolici skladujte nejlépe v ledničce. Vydrží tam zhruba týden až dva.
Jak už bylo řečeno výše, na brokolici si můžete pochutnávat i zasyrova – stačí ji jen dobře omýt. Většina lidí dá ale přece jen přednost nějaké tepelné úpravě. Při vaření dávejte pozor, abyste ji nerozvařili – zbytečně byste tak přišli o cenné vitamíny. Nejzdravější je vařit brokolici v páře.
Krémová brokolicová polévka je jednoduchá, a přitom velmi chutná. Na její přípravu budete potřebovat:
Cibuli nakrájejte najemno, osmahněte na másle a zasypte lžící mouky. Vše zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte brokolici a na kostičky nakrájené brambory. Jakmile jsou suroviny měkké, polévku vypněte a rozmixujte na jemný krém. Přidejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebovými krutony.
Nenáročný oběd nebo večeře dobře zasytí a pochutná si na něm jistě celá rodina. Stačit vám bude jen pár surovin:
Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kolečka, která osolte a vložte do zapékací mísy. Brokolici rovněž nejprve uvařte v osolené vodě, poté rozeberte na růžičky a přidejte k bramborám. Vše promíchejte s nastrouhaným sýrem a zalejte smetanou. Ve středně rozpálené troubě pečte zhruba půl hodiny. Pokrm můžete vylepšit i dalšími surovinami – třeba rajčaty, šunkou nebo česnekem.
Brokolicové placky se dají jíst samotné, ale můžete si je dopřát také s vařenými bramborami, salátem nebo nějakým dobrým dipem. K jejich přípravě budete potřebovat:
Brokolici uvařte v osolené vodě a po vychladnutí nakrájejte najemno. Přidejte mouku, vejce i smetanu a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vše dobře promíchejte a směs poté nechte chvilku vychladnout v lednici. Na pánvi rozehřejte olej a ze směsi tvořte placičky, které budete z obou stran smažit dozlatova.