Univerzální hnědou omáčku, hvězdu školních jídelen, znají všichni. A co bílou? Těch existuje více a jednou z nich je bezesporu i bešamel. Jeho přípravu zvládnou podle pár základních pravidel i úplní začátečníci a v kuchyni se z něj dá vykouzlit celá řada pokrmů. Naučte se vařit bešamel tak, aby se vám vždy povedl, a inspirujte se našimi tipy na jeho dochucování.
Bešamel je jednou z nejznámějších francouzských bílých omáček. Ty se dělí podle toho, zda se připravují z mléka, nebo vývaru. V případě vývaru (zpravidla drůbežího, rybího nebo telecího) hovoříme o tzv. velouté. V případě mléka se jedná o bešamel (béchamel).
Zvládnutím této světlé omáčky z másla, mouky a mléka se kuchařům otevírá cesta k celé řadě dalších pokrmů. Od tradičních lasagní a řecké mousaky přes nejrůznější zapečená jídla (zeleninová, masová, těstovinová apod.) až po souflé, krémové polévky a jiné omáčky. Nejdůležitější vždy je, aby byla bešamelová omáčka krásně hustá, sametově jemná a bez hrudek.
V první řadě je klíčem k úspěchu množství hlavních ingrediencí. Mouku s máslem dávkujte v poměru 1 : 1 a poté přidávejte desetinásobné množství mléka, nebo smetany. Tedy například: Na 50 g másla dejte 50 g mouky a 500 ml mléka. Z prvních dvou surovin se připravuje jíška, do které se postupně zašlehá bílá tekutina. Směs se ochutí kořením a vše uvaří do zhoustnutí.
Pamatujte, že je vždy lepší dělat bešamel hustší a až v případě potřeby ho ředit. V opačném případě je postup složitější a hladký výsledek méně jistý. Mouku volte světlou pšeničnou hladkou, mléko je vhodnější plnotučné.
Špenátové suflé s kozím sýrem je nadýchané a báječně chutná. Zkuste si upéct tuto slanou dobrotu, nakypřenou bílkovým sněhem. Na recept budete potřebovat zapékací misky na suflé, případně formu na muffiny.
Řecká musaka je tradiční pokrm, který si získal srdce milovníků jídla po celém světě. Tento lahodný recept v sobě spojuje vrstvy křehkých lilků, šťavnatého mletého masa a sametového bešamelu, které společně vytváří vynikající chuťovou kombinaci. Nechte se unést vůněmi a chutěmi tohoto ikonického pokrmu a zažijte kousek Řecka přímo u vás doma.
Budete potřebovat:
Postup:
Bešamel je osvědčeným základem mnoha tradičních omáček, například koprové, křenové či pepřové, která se skvěle hodí ke steakům. Vykouzlíte z něho i omáčky houbové, sýrové (s nivou, parmazánem, hermelínem apod.) a bylinkové – doporučujeme vyzkoušet s čerstvou bazalkou, pažitkou či estragonem. Oblíbená je také francouzská omáčka Mornay, do které se přimíchávají kromě aromatických sýrů i vaječné žloutky.
Narazit na ně můžete ve větších supermarketech i na internetu. Na jednu stranu jsou pohodlnou volbou v případech, kdy nemáte na vaření mnoho času. Na stranu druhou dáte za malou krabičku (200–250 ml) bešamelu kolem 30 až 40 Kč, a pokud se zaměříte na jeho složení, často mezi ingrediencemi najdete i zbytečně přidaný škrob, umělá aromata, oleje nebo zahušťovadla.
Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.
Určitě je proto lepší dělat si bešamel domácí. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a poměrně rychlá, a jak jsme už zmiňovali, vždy si jej můžete připravit a nadávkovat do zásoby a zamrazit. Vyjde vás navíc mnohem levněji. Zvláště, když vychytáte v obchodech mouku nebo máslo v akci.
Existují ovšem i instantní směsi pro přípravu bezlepkového bešamelu, které ocení všichni, kteří klasickou mouku nemohou nebo nechtějí jíst. Jedno balení (400 g) vás vyjde na 60–80 Kč. Výrobky zpravidla obsahují různé druhy mouk (rýžovou, čirokovou, kukuřičnou) a hodí se nejen pro přípravu bešamelových omáček, ale i pro zahušťování polévek nebo vytváření bezlepkových bramborových těst na halušky a bramboráky.
Zdroj: Kupi