Smoothie je nápoj, kterému se podařilo téměř vymýtit džusy. Proč jen vymačkávat ovoce a zeleninu, když můžete tyto ingredience použít celé a zajistit tělu jejich výživné hodnoty. Jedná se o velmi zdravý a chutný nápoj. Je možné ho vůbec pokazit? Ano, existuje nespočet kombinací, které vám nejen nebudou chutnat, ale mohou být i nezdravé. Představíme si ingredience a kombinace, kterými své smoothie zaručeně zabijete.
Ořechy, proteinový prášek, bylinky, mléko, tvaroh a další. Někteří lidé si zvykli dát do mixéru vše, co jim chutná, udělat z toho nápoj a ještě mu říkat smoothie. Nikdy nepřipravujte smoothie jako pejsek a kočička. Do smoothie se přidávají všechny možné přísady a mnoho lidí se nebojí experimentovat.
V některých případech není co zkazit, třeba když smícháte hrušky a jablka. Některé kombinace nejsou vhodné, a abyste si nezpůsobili žaludeční obtíže nebo jiné problémy, je vždy lepší inspirovat se prověřenými recepty. Co do smoothie nepatří?
Smoothie má být zdravé, a pokud je příliš kyselé, není vhodné řešit to přidáváním cukrů. Ingredience mají být vybrány tak, abyste lahodné chuti dosáhli, aniž byste museli nápoj přislazovat. Dávejte si pozor na následující ingredience:
Pomerančový džus – Džusy se do smoothie nehodí z prostého důvodu, jsou plné přidaného cukru. Jediná sklenička pomerančového džusu může obsahovat i 10–20 gramů cukru. Přilitím džusu jen přidáváte kalorie. Raději vsaďte na 100% ovocné šťávy.
Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.
Konzervované ovoce – Zavařené mandarinky, meruňky nebo jahody, vše chutná tak sladce. Je to tím, že je toto ovoce zakonzervováno přidáním velkého množství cukru. Konzervovanému ovoci se vyhýbejte, a pokud doma nedokážete dlouho skladovat čerstvé ovoce, vsaďte na zmražené.
Ochucené jogurty – Ta trocha ovoce na dně vypadá nevinně, ale s ovocem nemá často nic společného. Ochucené jogurty jsou obecně plné cukru a do vašeho nápoje nejsou dobrá volba. Pokud chcete dosáhnout krémové konzistence, používejte bílé jogurty nebo řecké jogurty.
Cukr a přírodní sladidla – Med se zdá jako menší zlo, ale stále je plný kalorií. Podobně nebezpečný je agávový sirup, javorový sirup a další sladidla. Sladká chuť se ve smoothie vždy vytváří jiným ovocem, nikoliv sladidly.
Ovoce – Obsahuje aktivní antibakteriální enzymy, které reagují se vším, s čím jsou smíchány. Kombinujte ho pouze s jiným ovocem. Není příliš vhodné míchat ho s mlékem, jogurty, zeleninou, obilovinami a luštěninami. Ovoce se v kombinaci s jinými skupinami potravin stává toxickým a může vyvolat kožní reakce.
Zelenina – U zeleniny platí jednoduché pravidlo, nemíchejte ji s ovocem, protože vytváří toxické plyny, jež mohou vyvolat zažívací potíže, ale i kožní reakce.
Jogurty – Pokud si myslíte, že jogurt je nejlepší s čerstvým ovocem, ne vždy je tomu tak. Některé kombinace mohou být těžké na žaludek, raději zvolte sušené ovoce.
Jde však o obecná doporučení. Možná že využíváte některé „nevhodné“ kombinace a vaše tělo je dobře snáší. Co se týče přípravy smoothie, vždy se vyplatí držet receptů, u kterých je jistota, že jsou bezpečné.
Můžete mít jeden druh ovoce nebo podobné skupiny ovoce společně. Například jablka, hrušky, bobule, třešně a jahody by se neměly míchat s jinými skupinami. To samé platí pro kyselé ovoce, jako mandarinka, pomeranč, grapefruit, citron, a dále sladké ovoce, jako je mango aj.
Můžete ji tepelně upravit nebo použít syrovou. Co se týče tepelných úprav, měla by být buď dušená, nebo vařená. Zeleninové šťávy jsou novým populárním zvykem, ale musí být konzumovány správně, aby nedošlo ke zdravotním komplikacím. Mezi nejbezpečnější patří třeba šťáva z mrkve nebo celeru.
Zdroj: Healthline, WebMD, Kupi