Léto je nejen obdobím sluníčka a dovolených, ale též bohaté úrody sezónního ovoce. Čerstvá jablka, hrušky, jahody a třešně můžeme konzumovat buď samostatně, nebo z nich připravit nadýchanou bublaninu, ovocné knedlíky či džem. Přestože se snažíme úrodu zpracovat a ovoce darujeme známým i sousedům, neškodí osvojit si několik způsobů, jak jej uchovat pro pozdější použití.
Nejteplejší měsíce v roce přináší především úrodu ovoce. Nejprve dozrávají třešně, višně, angrešt, borůvky a maliny. Tady určitě uplatníte svůj rodinný recept na bublaninu nebo babiččin džem. V průběhu července se přidávají jablka, hrušky, meruňky, nektarinky nebo rybíz. Jablka a hrušky můžete konzumovat v syrovém stavu, ale skvělé budou i zavařené nebo nasušené jako křížaly. Meruňkám zase budou nejvíc slušet sladké kynuté knedlíky.
Některé druhy ovoce přímo vybízí k výrobě džemu. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a výsledek stojí za to. Do džemu navíc zpracujete i příliš měkké, přezrálé ovoce, které už není zcela ve formě. Na domácí džem jsou ideální slaďoučké jahody, osvěžující maliny, štiplavý rybíz nebo voňavé meruňky. Ovoce zpracujte hned po natrhání, sklenice na džem důkladně vymyjte a než budete plnit, nahřejte je, aby nepraskly.
Kupte se slevou Džem výběrový Extra Schwartau.
Budete potřebovat:
Postup přípravy:
Z jahod odstraňte stopky, vložte do hrnce, propláchněte a rozmačkejte tak, aby v nich zůstaly kousky. Pokud chcete marmeládu obzvláště jemnou, rozmixujte je ponorným mixérem. Díky množství šťávy už není třeba podlévat. Přidejte pektin a po zhoustnutí případně cukr. Ještě horkou směs nalijte do skleniček a ty otočte dnem vzhůru.
Jistým způsobem, jak spotřebovat nadbytečné množství ovoce, a ještě pohostit návštěvu, je upéct nějaký koláč nebo bublaninu. Do nadýchané bublaniny jako od babičky se nejlépe hodí zralé třešně nebo višně. Dáte-li si práci a ovoce předem vypeckujete, můžete si navíc pochutnávat bez nebezpečí vylomení zubu.
Každého strávníka potěší drobenkový koláč z hrnkového těsta, do kterého spotřebujete švestky, meruňky, broskve nebo rebarboru. Pokud patříte mezi milovníky sladkých jídel, připravte si ovocné knedlíky s meruňkami z tvarohového těsta.
Budete potřebovat:
Postup přípravy:
Smíchejte všechny ingredience kromě meruněk a vytvořte nelepivé těsto. To rozdělte na čtyři části a z každé z nich vyválejte tři centimetry silný váleček. Z něj odkrajujte asi třícentimetrové kousky, které rukou tvarujte do placiček, do nichž vkládejte meruňky a důkladně zabalte. Knedlíky vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Podávejte se strouhaným tvarohem, cukrem a přepuštěným máslem.
Všechny druhy ovoce je možné zmrazit, nejlépe se však k tomuto účelu hodí maliny, borůvky, jahody, ostružiny či rybíz. Takto uchované ovoce si zachová barvu, chuť i všechny vitamíny. Než ovoce nasypete do sáčku, vložte je do mrazáku na tácku, aby zmrzl každý plod zvlášť, jinak se vám slepí a jen těžko je poté budete používat.
Další možností uchování letní úrody je sušení. Sušené ovoce se vám bude během roku hodit jako rychlá svačinka nebo zdravé mlsání, které se vám vždy vejde do batohu. Je totiž lehké, chutné a navzdory své nízké kalorické hodnotě vám rychle dodá energii. Sušit lze prakticky veškeré ovoce, nejlepší je zvolit zcela zralé kousky, které mají vyšší obsah cukru. Před sušením ovoce omyjte a nakrájejte na plátky či menší kousky. Sušit jej můžete jak v sušičce, tak na radiátoru, v horkovzdušné troubě i venku na slunci.