Nežijeme v lehké době, musíme už řadu let čelit velkým výzvám, nejistotě a strachu ze zítřka. Zatímco některých se drží optimismus, z jiných se už vypařil a přispívají k tomu negativní prognózy do budoucna. Stále více lidí si začíná budovat zásoby jídla na zlé časy. Nejde vůbec o špatný nápad, protože je vždy můžete zužitkovat a v případě nouze budete rádi, že jste zásoby vybudovali.
Lidem, kteří se systematicky připravují na stav nouze, se říká survivalisté nebo preppeři. Tyto výrazy vznikly z anglických slov survive neboli přežít a prepare neboli připravit se. V minulosti to byli především paranoidní lidé, kteří očekávali zkázu a chtěli být připraveni.
V současné době je však přežívání životním stylem mnoha lidí, a jelikož nelze předpovědět, jak bude situace v tuzemsku i ve světě vypadat za několik měsíců nebo let, je vždy vhodné se připravit. Za základ se považuje vytvoření železných zásob, tedy potravin, které mají dlouhou trvanlivost, dobře se skladují a lze z nich snadno připravit pokrm.
Potravin s dlouhou trvanlivostí existuje velké množství a zároveň je mnoho těch, které mají životnost krátkou. Některé časem ztrácejí svou nutriční hodnotu, jiné mohou žluknout, nebo být dokonce nebezpečné, pokud jídlo napadnou bakterie či plísně. Při budování zásob je potřeba se zaměřit zejména na konzervované a sušené potraviny.
Myslíte i na mražené potraviny? Kdyby nastal skutečný stav nouze a byl spojený s výpadkem proudu, mražené jídlo by se velmi rychle znehodnotilo. Je tedy vhodné zaměřit se na takové potraviny, které dokážou dlouho přečkat při pokojové teplotě.
Kupte se slevou Tuňák steak v oleji Exclusive Franz Josef Kaiser.
Důležitým hlediskem pro trvanlivost jakýchkoli potravin je způsob jejich zpracování, balení a skladování.
Zpracování – Zpracování nejvíce ovlivňuje trvanlivost výrobku. Mezi ideální způsoby zpracování patří dehydratace, lyofilizace, pasterizace a tepelné zpracování.
Obal – Neporušenost obalu je stejně důležitá jako zpracování. Obal musí potravinu dokonale vzduchotěsně chránit, aby se k ní nedostala vlhkost a kyslík. Ke skladování lze použít i velké vzduchotěsné nádoby, kam se potraviny přemístí. Ideální je to pro sypké potraviny, od obilí až po kukuřici, rýži, sůl, cukr aj.
Skladování – Čím nižší jsou teploty, tím delší je skladovatelnost, ale dávejte pozor, abyste se vyhnuli mrazu. Důležité je také suché prostředí. Plíseň může proniknout i těsněním na některých nádobách. Vlhkost může způsobit oxidaci kovových plechovek a některé potraviny, jako jsou zrna, mohou vyklíčit. Důležitá je také tma, protože přímé sluneční světlo zvyšuje teplotu.
U mnoha potravin se nedá skutečná doba trvanlivosti předpovídat. Jsou známy případy, kdy lidé jedli desítky let staré konzervy z války, které byly stále jedlé. V takových případech jde však o nebezpečný risk. Pokud tomu situace nebrání, v první řadě je vždy vhodné držet se minimálního data trvanlivosti. Pokud by nouze nastala a museli jste začít konzumovat své železné zásoby, vždy začněte s potravinami s nejkratší trvanlivostí a ty nejvíce trvanlivé nechte na konec.