Bílé, hnědé nebo portobello. Jakému z žampionů dáváte přednost?

Talíř s bílými žampiony Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock.com

Je obecně známo, že Češi jsou vášniví houbaři a milovníci hub a pokrmů z nich připravených. Dokazují to nejen čísla, která ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství – v roce 2020 jsme si totiž z lesů odnesli houby v celkové hodnotě 4,2 miliardy korun – ale také fakt, že houbový kuba nebo klasický hubník patří k tradičním jídlům, která se podávají k obědu na Štědrý den. Na houby se dá chodit sice celoročně, ale ta hlavní sezona trvá jen pár měsíců. Ani mimo ni se ale čerstvých hub není nutné vzdávat. V obchodech najdeme po celý rok nejen hlívu, ale i různé druhy žampionů.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Žampiony si snadno zamilujete

Žampion zahradní, polní, krémový, portobello – to jsou nejčastější druhy žampionů, se kterými se v našich kuchyních a obchodech můžeme setkat. Ty bílé mají jemnější chuť a méně výrazné aroma, naopak žampiony portobello nebo ten krémový se pyšní chutí výrazně houbovou a pokrmům dodají specifickou chuť.

Věřte tedy, že žampiony nemusí být jen obalované a smažené. Přinášíme vám pár tipů, jak s nimi v kuchyni pracovat a na co který druh nejlépe využít.

Dřevěná miska plná bílých žampionů Val_R / Shutterstock.com

Žampion bílý

Bílý zahradní žampion patří k nejoblíbenějším a nejpěstovanějším druhům hub, a to nejen v kuchyni, ale pro jeho antibiotické účinky i v tradiční přírodní medicíně. Má jemnou chuť i vůni. Skvěle se hodí na krémovou polévku či na dušení spolu s masem, připravit z něj ovšem můžete i výbornou bezmasou variantu známého pokrmu Stroganov. Jak na to?

Kde nakoupit žampiony za dobrou cenu?

Budete potřebovat:

  • 400 g žampionů
  • 2 červené cibule
  • 1 červenou papriku
  • 200 ml smetany
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 2 lžičky lahůdkové papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli a sůl dle chuti
Pánev s houbovým stroganovem norikko / Shutterstock.com

Jak na to?

Žampiony nakrájíme na silnější plátky a opečeme je na oleji. Jakmile zhnědnou, přidáme papriku nakrájenou na kostičky, cibuli na menší kousky a společně restujeme 3 minuty. Poté přidáme rajčatový protlak, který také zarestujeme. Přisypeme sladkou papriku, zamícháme a zalijeme smetanou. Krátce povaříme a na závěr dochutíme soli a chilli. Žampiónový stroganov podáváme s vařenou rýží.

Hnědé žampiony Sea Wave / Shutterstock.com

Žampion hnědý

Hnědé žampiony jsou chuťově i aromaticky výraznější, a proto jsou častěji využívány v jednoduchých receptech, které nechají vyniknout jejich přirozeným vlastnostem. Zkuste si z nich připravit třeba dokonalou pomazánku.

Budete potřebovat:

  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 lžíci oleje (nepoužívejte olivový, ten má výraznou chuť, ideální je slunečnicový za studena lisovaný), lze použít i máslo
  • 100 g přírodního tofu
  • 50 g sójového jogurtu
  • Sójovou omáčku, sůl, pepř, drcený kmín, případně chilli vločky na ochucení
Houby a tofu, to je základ dobrých veggie hodů

Jak na to?

Postup je jednoduchý, nejprve na pánvi na oleji (nebo másle) orestujeme nakrájené žampiony – čím déle je necháme restovat, tím více bude houbová chuť výrazná. Poté houby se zbylými ingrediencemi vložíme do mixéru nebo food processoru a rozmixujeme do hladké, polotuhé konzistence. Tu nejlépe doladí sójový jogurt. V uzavřené sklenici lze pomazánku skladovat v lednici.

Plněný žampion portobello, žampiony, česnek a cibule zi3000 / Shutterstock.com

Žampion portobello

Portobello má pevný velký klobouk, a právě této jeho přednosti se využívá při pečení či grilování. Díky výrazné houbové chuti ho můžete podávat i pouze napřírodno, ugrilovaný s trochou kmínu a soli jako skvělou přílohu k masu. Velikost klobouku také přímo vybízí k jeho naplnění.

Budete potřebovat:

  • 2 žampiony portobello
  • šalotku
  • olivový olej nebo máslo
  • 100 g uzeného tofu (případně lze zaměnit za kousky masa, šunku nebo slaninu)
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1–2 rajčata
  • čerstvou bazalka, sůl, pepř a sušený česnek na ochucení
  • sýr na zapečení (parmazán, mozzarella nebo ementál)
Olivový olej se k zelenině vždy hodí

Jak na to?

Nejprve si připravíme houbové klobouky pro naplnění. Odřízneme nožičky a vydlabeme část klobouku – hnědé lupínky. Vše nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi na másle nebo olivovém oleji. Po chvilce přidáme nakrájenou šalotku a uzené tofu nebo maso. Když cibulka mírně zhnědne, přidáme lžíci rajského protlaku a zamícháme. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájená rajčata a necháme chvíli provařit. Na závěr dochutíme čerstvou bazalkou, solí, pepřem a sušeným česnekem.

Směsí pak naplníme portobella, která jsme si předtím pomazali olejem, zasypeme sýrem a dáme na 20 minut zapéct do na 180 °C předehřáté trouby. Plněné žampiony lze podávat jen tak se zeleninovým salátem, s kuskusem či bulgurem nebo jako přílohu k masu. Fantazii se meze nekladou.