Je obecně známo, že Češi jsou vášniví houbaři a milovníci hub a pokrmů z nich připravených. Dokazují to nejen čísla, která ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství – v roce 2020 jsme si totiž z lesů odnesli houby v celkové hodnotě 4,2 miliardy korun – ale také fakt, že houbový kuba nebo klasický hubník patří k tradičním jídlům, která se podávají k obědu na Štědrý den. Na houby se dá chodit sice celoročně, ale ta hlavní sezona trvá jen pár měsíců. Ani mimo ni se ale čerstvých hub není nutné vzdávat. V obchodech najdeme po celý rok nejen hlívu, ale i různé druhy žampionů.
Žampion zahradní, polní, krémový, portobello – to jsou nejčastější druhy žampionů, se kterými se v našich kuchyních a obchodech můžeme setkat. Ty bílé mají jemnější chuť a méně výrazné aroma, naopak žampiony portobello nebo ten krémový se pyšní chutí výrazně houbovou a pokrmům dodají specifickou chuť.
Věřte tedy, že žampiony nemusí být jen obalované a smažené. Přinášíme vám pár tipů, jak s nimi v kuchyni pracovat a na co který druh nejlépe využít.
Bílý zahradní žampion patří k nejoblíbenějším a nejpěstovanějším druhům hub, a to nejen v kuchyni, ale pro jeho antibiotické účinky i v tradiční přírodní medicíně. Má jemnou chuť i vůni. Skvěle se hodí na krémovou polévku či na dušení spolu s masem, připravit z něj ovšem můžete i výbornou bezmasou variantu známého pokrmu Stroganov. Jak na to?
Kupte se slevou Žampiony zahradní Grill Master Tesco.
Žampiony nakrájíme na silnější plátky a opečeme je na oleji. Jakmile zhnědnou, přidáme papriku nakrájenou na kostičky, cibuli na menší kousky a společně restujeme 3 minuty. Poté přidáme rajčatový protlak, který také zarestujeme. Přisypeme sladkou papriku, zamícháme a zalijeme smetanou. Krátce povaříme a na závěr dochutíme soli a chilli. Žampiónový stroganov podáváme s vařenou rýží.
Hnědé žampiony jsou chuťově i aromaticky výraznější, a proto jsou častěji využívány v jednoduchých receptech, které nechají vyniknout jejich přirozeným vlastnostem. Zkuste si z nich připravit třeba dokonalou pomazánku.
Kupte se slevou Tofu na gril Lunter.
Postup je jednoduchý, nejprve na pánvi na oleji (nebo másle) orestujeme nakrájené žampiony – čím déle je necháme restovat, tím více bude houbová chuť výrazná. Poté houby se zbylými ingrediencemi vložíme do mixéru nebo food processoru a rozmixujeme do hladké, polotuhé konzistence. Tu nejlépe doladí sójový jogurt. V uzavřené sklenici lze pomazánku skladovat v lednici.
Portobello má pevný velký klobouk, a právě této jeho přednosti se využívá při pečení či grilování. Díky výrazné houbové chuti ho můžete podávat i pouze napřírodno, ugrilovaný s trochou kmínu a soli jako skvělou přílohu k masu. Velikost klobouku také přímo vybízí k jeho naplnění.
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Exclusive Franz Josef Kaiser.
Nejprve si připravíme houbové klobouky pro naplnění. Odřízneme nožičky a vydlabeme část klobouku – hnědé lupínky. Vše nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi na másle nebo olivovém oleji. Po chvilce přidáme nakrájenou šalotku a uzené tofu nebo maso. Když cibulka mírně zhnědne, přidáme lžíci rajského protlaku a zamícháme. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájená rajčata a necháme chvíli provařit. Na závěr dochutíme čerstvou bazalkou, solí, pepřem a sušeným česnekem.
Směsí pak naplníme portobella, která jsme si předtím pomazali olejem, zasypeme sýrem a dáme na 20 minut zapéct do na 180 °C předehřáté trouby. Plněné žampiony lze podávat jen tak se zeleninovým salátem, s kuskusem či bulgurem nebo jako přílohu k masu. Fantazii se meze nekladou.