Saláty jsou základem zdravého životního stylu, jsou plné vitamínů, minerálů a napomáhají trávení. Samozřejmě není řeč o bramborovém nebo pochoutkovém salátu, ale o těch zeleninových. Mnoho lidí má však často problém s jejich chutí, připadají jim suché a nestravitelné. My vám nicméně dokážeme, že stačí udělat drobnou úpravu a salát zcela změní svou chuť.
Na salát nepotřebujete pokaždé recept, většina lidí je dělá od oka podle toho, co má doma. I kvůli tomu jim nicméně často vznikne salát, který není příliš chutný. Jak naopak udělat ten nejlepší?
Salát by měl mít šťavnaté složky – osvěžující a šťavnatou chuť umí dodat například rajče nebo paprika. Skvělou volbou do suchých salátů je také vařená zelenina a samozřejmě i listová zelenina, která by v žádném z nich neměla chybět. Její výběr je široký, skvělou volbou je třeba špenát, pekingské zelí, rukola, kapusta, čekanka, zelí nebo pampeliška. Čím více složek v salátu je, tím je pestřejší a zajímavější.
Někteří lidé koření v salátu nesnesou, ovšem pravdou je, že dokáže skvěle zvýraznit jeho chuť. Stačí ho byť jen lehce opepřit a je rázem chutnější. Perfektní volbou jsou také bylinky, které navíc dodají i zdraví prospěšné látky – zkuste přidat například bazalku, petržel, pažitku, tymián, koriandr, mátu nebo kopr.
I křupavost je velmi důležitá – možná to zní zvláštně, ale když salát hezky křupe, přináší to určité uspokojení. Saláty, které nekřupou, se mohou zdát nudné. Abyste to změnili, můžete přidat křupavé krutony nebo nasekané ořechy, ideálně pistácie, mandle, kešu nebo piniové ořechy. Skvělou volbou je také pražená cizrna nebo quinoa.
Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.
Trhaný salát s kozím sýrem, fíky, ořechy a pomerančovým dresinkem jistě mile překvapí svou dokonale vyváženou chutí, která vám utkví v paměti a budete si ho chtít dopřávat častěji. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, takže ho s jistotou zvládne připravit každý.
Stejně jako v předchozím případě, i zde jde o důležitý psychologický krok. Když je salát například jen zelený, nevypadá příliš chutně, když však hraje všemi barvami, okamžitě působí vábně a zajímavě. Výrazné barvy může přidat červené zelí, rajčata, papriky, ale i řepa.
Pokud je salát pouze doplňkem hlavního chodu, může se obejít bez bílkovin. Pokud má ovšem sloužit jako hlavní chod nebo výživná svačina, je potřeba do něj zakomponovat bílkoviny. Hodí se do něj jak ty živočišné, tak i ty rostlinné. Které jsou nejvhodnější?
Ovocné saláty už většina lidí ochutnala, zkusili jste však někdy nakombinovat ovoce i zeleninu? Pokud se vám to nezdá jako dobrý nápad, možná byste to měli vyzkoušet. Dobrým začátkem je přidání nakrájených jahod, broskví nebo ananasu. Nebojte se vyzkoušet i mražené ovoce nebo druhy ovoce, jejichž kombinace se zeleninou zní možná trochu divně – třeba banány. Výsledná chuť vás příjemně překvapí.
Často je tím nejjednodušším způsoben, jak salát ochutit a dodat mu šťavnatost, příprava chutné zálivky. Je to velmi snadné – správná zálivka se skládá z vody, kyselé a sladké složky. Ideální kyselou složkou je vinný ocet, citronová šťáva, jablečný nebo balzamikový ocet. Někdy stačí salát jen pokapat těmito ingrediencemi a rázem poznáte rozdíl.
Ze sladkých složek je vhodný med, datle nebo různé druhy sirupů, třeba javorový nebo agávový. Se zálivkami můžete experimentovat, pro začátek ale zkuste například jen šálek vody s několika lžícemi citronové šťávy a lžičkou javorového sirupu.
Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.
Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.
Pokud si chcete salát dochutit něčím z obchodu, hotovým dresinkům se vyhněte – jsou často velmi kalorické a dietní svačinu mohou proměnit v kalorickou bombu. Když už dresink, tak jedině z bílého jogurtu. Použijte selský či řecký jogurt nebo tvaroh, do něj rozdrťte 1 stroužek česneku, přidejte pažitku, trochu soli, pepře, lžičku olivového oleje a chutný dresink je na světě. Přidávat můžete i různé bylinky, třeba bazalku, oregano, mátu a další. Ingredience vždy stačí jen smíchat dohromady s jogurtem.
Máte nějaké vlastní tipy, jak salát ochutit? Podělte se o ně s námi v komentářích pod článkem.
Zdroj: Kupi